1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞTE KKTC GERÇEĞİ!
İŞTE KKTC GERÇEĞİ!

İŞTE KKTC GERÇEĞİ!

Belediye mühürlüyor...

A+A-

Suna Erden

Nisan ayı sonu itibari ile yeni hükümet tarafından imzalanacağı öğrenilen 2016-2018 Ekonomik Protokolü’nde belediyelere neşter vurulması gerektiği belirtilirken, belediyelerde yapılanma olabilmesi için Belediyeler (Değişiklik) Yasası’nın çıkarılması gerektiği vurgulanıyor. CTP-DP Hükümeti döneminde hazırlanarak 2014 yılında meclise sunulan yasa tasarısı belediyelerin yetkisini artırmayı hedeflerken dönemin İçişleri Bakanı CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, belediyelerin yetkililerinin artırılması ve bölgelerindeki denetimlerini etkinleştirilmesi açısından önemli değişiklikler içerdiğini söyledi. Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise çıkacak yasada belediyelerin yetkilerinin, suç ve cezaların iyi tanımlanması gerektiğini vurguladı. Güngördü, “biz gidip kaçak bir yapıya mühür koyuyoruz, gidip onu söküp işe devam ediyorlar ve bu yapılanın cezası da çok az. Bu nedenle suç ve ceza kısmında yaptırım olmalı ve insanlar “belediye yapma dediği zaman” bunu dikkate almalı” ifadelerini kullandı. 

YASA BELEDİYELERDE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİRECEK 

Nisan ayı sonu itibari ile yeni hükümet tarafından imzalanacağı öğrenilen 2016-2018 Ekonomik Protokolü’nde “Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması” başlığı altında belediyelere neşter vurulması gerektiği belirtiliyor. Protokol metninde 28 belediyenin çevre ve altyapı sorunlarıyla baş edebilmeleri için yeterli gelir ve yönetim kapasitesine sahip olmadığı belirtilirken, belediye faaliyetlerinin etkinleştirilmesi amacıyla, belediye sayısının indirilmesi, belediyelerin şeffaflık ve yerinden yönetim ilkesi göz önünde bulundurularak yönetim kapasiteleri artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması öngörülüyor. Protokolde eylem planında ise belediye ölçeğinin genişletilerek belediye sayısının azaltılması ve bu yasanın ilk seçimde yürürlüğe girmesi, idari ve mali konularda şeffaflık ve hesap verebilirlik kurallarının getirilmesi, norm kadrolar belirlenmesi ve belediyelerin öz kaynak gelirlerinin artırılması gerektiği belirtiliyor. Öte yandan Belediyeler (Değişiklik) Yasasının çıkarılması gerektiği belirtilirken, sorumlu bakanlığın ise İçişleri ve Çalışma Bakanlığı olduğu belirtiliyor. 

ULUÇAY, “YETKİLER ARTACAK” 

CTP-DP Hükümeti döneminde, dönemin İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay tarafından Nisan 2014 tarihinde meclis onayına sunulan yasa tasarısında belediyeler mali, idari ve denetim açısından ele alınıyor. Belediyelerin yetkilerinin genişletilmesini öngören yasa tasarısı İdari Mali ve Denetim başlıkları altında 60’a yakın maddede değişiklik yapılması öngörülüyor. CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, tasarının mali kısmında belediyelerin hali hazırda topladıkları harçların günü asgari ücretine göre güncellenmesi ve gelirlerinin artmasının düzenlendiğini, denetim kısmında belediyelerin hesaplarının bağımsız murakıplar ve Sayıştay tarafından kontrol edilmesi. İdari kısmında inşaatlar ve çevre ile ilgili belediyelerin yetkililerinin artırılması ve bölgelerindeki denetimlerini etkinleştirilmesi; kaçak inşaatların tespit edilmesi ve önüne geçilmesinin öngörüldüğünü söyledi. 

YENİ HÜKÜMETLE ÇALIŞMALARIMIZI PAYLAŞACAĞIZ 

Uluçay, suç ve cezaların değiştirilmesi güncelleştirilmesi ve artırılmasının da hedeflendiğini ifade ederek, belediye meclisi ile ilgili düzenleme de yapıldığını belirtti. Meclisin ayda bir başkan çağırmadan toplanabileceği ve karar alabileceği bir yapı oluşturulmasının öngörüldüğünü kaydeden Uluçay, belediye yönetiminde daha demokratik, şeffaf bir yönetim ve denetlenebilir bir yapının oluşturulmasının şart olduğunu dile getirdi. Uluçay, ayrıca yasaya paralel olarak belediyelerin sayısının azaltılmasına dönükte somut çalışmalar yaptıklarını, özel bir yasa tasarısı hazırladıklarını, bu tasarıyı sunmayı hedeflediklerini ancak hükümetin değiştiğini dile getirdi. Uluçay, hükümetleri döneminde yaptıkları çalışmaları yeni hükümetle de mecliste paylaşacaklarını dile getirdi. 

GÜNGÖRDÜ, “CİDDİ ADIMLAR ATILMASI LAZIM” 

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, protokolde öngörülen 28 belediye sayısının indirilmesini desteklediğini ifade etti. Köylerin coğrafi uzaklıklarına göre düzenleme yapılmasının şart olduğunu dile getiren Güngördü, belediyelerin daha fazla yetkiye sahip olması gerektiğini kaydetti. Güngördü, yasada suç ve ceza kısmının iyi belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Nidai Güngördü, “Eğer belediyeler yasası geçecekse kapsamlı ve tanımlanabilir bir yasa çıkması gerekiyor. Suç ve cezalar kısmı iyi tanımlanmalı. Çevreyi kirletmenin cezası, kaçak inşaatların cezası, belediyenin mührüne aykırı davranmanın cezası artırılmalı ve belediye başkanlarına bu konuda tam yetki verilmeli. Yasa çıkacaksa ciddi adımlar atılmalı, herkes elini taşın altına koymalı ve başkan ceza kesmekten korkmamalıdır. Örneğin biz gidip kaçak bir yapıya mühür koyuyoruz, gidip onu söküp işe devam ediyorlar ve bu yapılanın cezası da çok az. Bu nedenle suç ve ceza kısmında yaptırım olmalı ve insanlar “belediye yapma dediği zaman” bunu dikkate almalı” ifadelerini kullandı. Güngördü, dertlerinin ceza kesmen olmadığını ancak duyarlı insanlar olduğu gibi çevreye ve kurallara karşı duyarlı olmayan insanlar da olduğunu ifade etti. Güngördü, belediyeler olarak 10 değişiklik önerdiklerini belirterek, belediyeler yasasının çok önemli olduğunu, başkanların yasaya bakarak kenti yönettiğini, bu nedenle yasaların güncel olması gerektiğini vurguladı. 

Star Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.