1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞTE KKTC'NİN ÖZEL EĞİTİMDE İÇLER ACISI HALİ!
İŞTE KKTC'NİN ÖZEL EĞİTİMDE İÇLER ACISI HALİ!

İŞTE KKTC'NİN ÖZEL EĞİTİMDE İÇLER ACISI HALİ!

İŞTE KKTC'NİN ÖZEL EĞİTİMDE İÇLER ACISI HALİ!

A+A-

Engelli öğrencilerin eğitim gördüğü özel eğitim merkezleri de 2014-2015 eğitim ve öğretim yılına birçok eksikle başladı.

25 ÖĞRETMEN EKSİĞİ: İlköğretime bağlı 6 özel eğitim okulu 2014-2015 eğitim ve öğretim yılına 25 öğretmen eksiği ile başladı. Bir okulda müdür, iki okulda hademe ve iki okulda da terapist ve psikolog eksikliği var

EN ÇOK EKSİK MAĞUSA’DA: Mağusa Özel Eğitim Merkezi yeni eğitim yılına 9 öğretmen, 1 müdür, 2 terapist, 1 drama eğitimcisi, 1 psikolog ve 1 bir de hademe eksiğiyle başladı. Eğitim yılının başlamasının üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen eksiklikler giderilmedi

ULAŞIM EĞİTİME ENGEL: Özel eğitim merkezlerine giden engelliler ulaşım konusunda da büyük sıkıntı yaşıyor. Özel eğitim okulları için servis konulmasına rağmen bu otobüslerin engellilerin kullanımına uygun asansörlü otobüsler olmaması nedeniyle birçok engelli eğitim hakkından yararlanamıyor

SENDİKA TEPKİLİ: KTÖS Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş, hükümetin özel eğitim merkezleri için tek bir adım dahi atmadığını iddia etti. Bugün 40’a yakın özel eğitim öğretmeninin istihdam edilmeyi beklediğini kaydeden Maviş, hükümetin eğitim ve sağlık üstünden tasarruf yapmaya çalıştığını söyledi

Engelli öğrencilere engel üstüne engel konuluyor. KKTC’de 5 bine yakın engelli birey olduğu bilirken, bu kişiler ulaşım ve dolaşım haklarının yanı sıra eğitim haklarında da yararlanamıyor. Birçoğu ulaşım sıkıntısı nedeniyle özel eğitim merkezlerine gidemezken, gidenlerde öğretmen eksiklikleri nedeniyle yeterli eğitimi alamıyor.

Saymakla bitmiyor…

İlköğretime bağlı özel eğitim okullarında her anlamda sorun yaşanıyor. 1 müdür, 25 öğretmen, 2 hademe ve 7 terapist ve psikolog eksiği ile 2014 -2015 Eğitim ve Öğretim yılına başlayan okullarda müdür, öğretmen psikolog, terapist ve hademe eksikliğinin yanı sıra alt yapı sorunları da yaşanıyor.

Ülkede 40’a yakın özel eğitim öğretmeni bulunmasına rağmen bu öğretmenler ihtiyaç olan okullara istihdam edilmiyor.

Sadece adı var…

Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi’ndeki eksiklikler saymakla bitmiyor. 1 müdür, 9 öğretmen,2 terapist, 1 drama eğitimcisi 1 psikolog ve 1 de hademe eksiği ile 2014-2015 eğitim ve öğretim yılına başlanan okulda müdür, öğretmen ve hademe eksiklikleri hala giderilmedi.

12 özel eğitim öğretmenine ihtiyacı

KKTC’de 40’a yakın özel eğitim alanından mezun olmuş öğretmen bulunurken ilköğretime bağlı 6 özel eğitim okulunda toplam 12 özel eğitim öğretmenine ihtiyaç var. Mağusa Özel Merkezi’nde toplam 6, Girne Özel Eğitim Merkezi 1, Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi 1, Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Merkezi’nde 3, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nde 1 özel eğitim öğretmeni eksik.

Asansör ayıbı…

Özel eğitim gereksinimli bireylerin eğitim gördüğü Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Merkezi’nin iki katlı bir binadan oluşmasına rağmen asansörü yok. Özel eğitim gereksinimli öğrenciler ailelerinin ya da okul personelinin yardımı ile üst kata çıkarılıyor.

Ulaşım sıkıntısı…

Ayrıca özel eğitim merkezlerine giden engellilerin yaşadığı sıkıntılardan en önemlilerinden bir tanesi de ulaşım sıkıntısı. Özel eğitim okulları için servis konulmasına rağmen bu otobüslerin engellilerin kullanımına uygun asansörlü otobüsler olmaması nedeniyle birçok engelli eğitim hakkından yararlanamıyor.

Maviş: Tek bir adım atılmadı

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş, özel eğitim konusunda sendikasının tüm çabalarına rağmen tek bir adım atılmadığını söyledi. Özel eğitim merkezlerindeki öğretmen açıkları devam ederken 40’a yakın özel eğitim öğretmeninin iş beklediğini kaydeden Maviş, eğitim ve sağlık üstünden tasarruf yapılmaya çalışıldığını ifade etti. Maviş, kemer sıkma politikalarının eğitim ve sağlıkta uygulanmasının yanlış olduğunun altını çizdi.

“Türkiye’den öğretmen getiriliyor”

Özel eğitim öğretmenliği bölümünün okunmasını teşvik etmek için devletin burs verdiğini anlatan Maviş ancak buna rağmen Türkiye ile yapılan protokol çerçevesinde Türkiye’den öğretmenler getirildiğini ifade etti. Maviş ayrıca getirilen öğretmen sayısının da yetersiz olduğunu dile getirerek, özel eğitim merkezlerinde branş derslerin yapılamadığına vurgu yaptı.

“Diğer okullarda da özel eğitim öğretmeni olmalı”

Maviş sadece özel eğitim merkezleri diğer okullarda özel eğitim öğretmeni bulunması gerektiğin kaydetti. Ancak bunun uzun vadeli bir proje olduğunu ifade eden Maviş, “Bu proje eş zamanlı eğitim açısından büyük önem taşıyor” dedi.

“Yasa yok”

Hükümete gelen tüm siyasi partilerin özel eğitimle ilgili yasa hazırlanacak sözü vermesine rağmen yasa ile ilgili tek bir adım atılmadığını ifade eden Maviş, KTÖS’ün bu konuda gerekli çalışmayı yaptığını ve bir yasa tasarısı hazırladığını anlattı.

Özel Eğitim Yasası’nın yürürlüğe girmesi durumunda özel eğitimde yaşanan sıkıntıların aşılacağına inancını belirten Maviş şu ifadeleri kullandı:

“Özel eğitim okulları kendi yağları ile kendi ciğerlerini kavuruyor. Özel eğitme ayrılmış ek bir bütçe yok. Sponsor bularak okulların ihtiyacını karşılamaya çalışıyorlar. Özel eğitim okulu otobüslerinden sadece bir tanesi asansörlü. Ayrıca Lefkoşa Özel eğitim ve İş Eğitimi Merkezi binası iki katlı olmasına rağmen asansör yok.”

“Özel eğitim” öğretmen ihtiyaçları

Girne Özel Eğitim Merkezi

1 özel eğitim öğretmeni

Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi

1 özel eğitim öğretmeni

Görme Engelliler Okulu

1 hademe

1 müzik öğretmeni

1 resim (modelaj) öğretmeni

1 rehber öğretmeni

Mağusa Özel Eğitim Merkezi

1 müdür

6 özel eğitim öğretmeni

2 konuşma terapisti

1 rehber öğretmen

1 psikolog

1 müzik terapisti

1 drama eğitimcisi

1 beden eğitim öğretmeni

1 teknoloji tasarım öğretmeni

1 hademe

Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi

1 özel eğitim öğretmeni

1 beden eğitim öğretmeni

1 müzik öğretmeni

1 dil terapisti

1 psikolog

1 fizik uzmanı

1 teknoloji tasarım uzmanı

1 el işi öğretmeni

Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi

3 özel eğitim öğretmeni

2 atölye öğretmeni

1 resim öğretmeni

1 müzik öğretmeni

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.