1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞTE RUMLARIN ŞARTLARI!
İŞTE RUMLARIN ŞARTLARI!

İŞTE RUMLARIN ŞARTLARI!

Mavroyannis’ten çarpıcı iddialar...

A+A-

Guterres tarafından önerilen paketi görüşme konusunda ‘yeşil ışık’ yakan Müzakereci Mavroyannis’ten çarpıcı iddialar

1-    Garantilerin iptal edilmesi

2-    Asker sayısının hemen ve etkin bir şekilde 650’ye düşürülmesi ve belli bir takvim içinde hepsinin gitmesi.

3-    Toprak konusunda Rum tarafının tatmin edilmesi.

4-    2’ye 1 dönem dönüşümlü başkanlık 

5-    Ortak bir oy pusulası ve çapraz ağırlıklı oy.   

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Kıbrıs Rum tarafının, Crans- Montana’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından önerilen paketteki altı noktada bir müzakere gerçekleştirilmesi konusunda önemli bir çekincesi olmadığını belirterek “tek çekincemiz Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin kaldığımız yerden devam etmeye ne kadar hazır olduğu konusudur” dedi.   

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın söylediklerinden kendilerine uygun olanları seçtiklerinin anlaşıldığını söyleyen Mavroyannis, “eğer kaldığımız yerden devam etmemizi kabul ederlerse çok olumlu olacak ve bizim de istediğimiz budur” dedi.   

Rum Haber Ajansı’na göre Mavroyannis  “pozisyonlar, sorumluluklar ve mesajlar sadece genel ve kapsamlı bir paket kapsamında anlam taşıyabilir” dedi. Rum müzakereci şöyle devam etti:    

“Cumhurbaşkanı, garantilerin iptal edilmesini, asker sayısının hemen ve etkin bir şekilde 650’ye düşürülmesini ve belli bir takvim içinde hepsinin gitmesini, toprak konusunda Rum tarafının tatmin edilmesini - ki bunu yazılı olarak da belirttik - içeren kapsamlı ve içerikli bir çerçeve içinde 2’ye 1 dönem dönüşümlü başkalığı kabul edeceğini çok net bir şekilde açıkladı. Yeter ki çıkmazların aşılması için gerekli mekanizmalar oluşturulsun, yetkiler net olarak kaydedilsin. Ve biz ortak bir oy pusulası ve çapraz ağırlıklı oy istiyoruz.   

Tüm bunlar sadece bir pakette anlam taşıyabilir. Diğer taraf değişimli başkanlık isteyerek geriye kalan konuları sonraya bırakamaz”.   

Stratejik bir anlaşmanın ağırlığıyla ilgili soruya Mavroyannis şu yanıtı verdi:   

“Müzakere sırasında bir anlaşmaya varılmadan hiçbir şey bağlayıcı değildir. Ama önemli olan diğer tarafının pozisyonun ne olduğunu bilmektir.   

Eğer bu konuların nasıl çözüleceği konusunda stratejik bir anlaşma olursa o zaman geriye kalan konularda da müzakerelere başlayabilirsin ve stratejik noktalarda bir anlaşmaya varıldığı için bu, geriye kalan noktaların ayrı ayrı tartışılmasını engelleyemez”.

Pakette 6 önemli nokta   

Mavroyannis; Guterres çerçevesinin BM Genel Sekreterinin Crans-Montana’da önerdiği bir metin değil fikirler olduğunu vurguladı ve pakette altı önemli nokta bulunduğunu, bunların müzakere edilip anlaşmaya varılması durumunda stratejik bir anlaşma oluşturulabileceğini kaydetti.   

Mavropyannis “Mademki Tahkimden (arbitration) kaçınabildik, hiçbir zaman Birleşmiş Milletlerin resmi bir belge ortaya koyduğunu söylemedik”dedi.   

Rum Müzakereci, bu noktaların Crans-Montana’da tartışıldığını ve BM Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bunları kaydettiğini, ama bunun her iki taraftan da sorgulandığını anımsattı. Devamla Eide’nin Genel Sekreter ile yeniden konuştuğunu ve bize Genel Sekreterin neye inandığını ve bu altı noktanın yeniden tartışılması gerektiğini bildirdiğini hatırlattı.   

BM Genel Sekreterinin, son gece bir metin yazarak “Güvelik, garantiler, ordu, toprak, mülkiyet konularıyla ve çözümden sonra Türk vatandaşlarının etkili katılımı ve pozisyonuyla bağlantılı bu altı noktanın nasıl çözülmesi gerektiği konusunda düşüncelerimi açıklayacağım” dediğini aktaran  Mavroyannis, bu altı noktanın tüm taraflarca kabul edildiğini ve anlaşma olması durumunda bunun kararlı bir destek oluşturacağını vurguladı.

Mavroyannis Kıbrıs Rum tarafının bu altı noktayla ilgili 5 ve 6 Temmuz’da yaptığı önerilerin bir paket çerçevesi olarak masada bulunduğunu dile getirdi ve Kıbrıs Rum tarafının açıkladığı pozisyonun ve Genel Sekreterin raporunda yazdıklarıyla, mülkiyet ve Türk vatandaşlarının etkili katılımıyla ilgili olarak Genel Sekreterin Rum tarafından istediklerinin karşılandığına inandığını ifade etti.  

Temsilciyi bekliyoruz   

Mavroyannis, Garantiler ve müdahale haklarıyla ilgili olarak üç garantör ülke Başbakanının Crans Montana’ya neden çağrılmadığını anlatırken, Türkiye’nin Genel Sekreterin garantilerin iptali konusundaki pozisyonu tatmin etmemesi olduğunu iddia etti..   

Müzakereci, bir paket olmadığı sürece önerilerin yasal olarak geçerli olmadığını duyurdu ve bunun, müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi ve Genel Sekreterin söyledikleri konusunda anlaşmaları durumunda Crans-Montana’da son gece masada bulunanlara geri dönülmeyeceği anlamına gelmediğini vurguladı.   

Mavroyannis “Şimdi, kaldığımız yerden devam etmek için her şeyin hazır olup olmadığını ve bunu nasıl ve hangi yollarla yapabileceğimizi görmek için Genel Sekreterin bir temsilci göndermesini bekliyoruz. Biz, metodolojiyi, süreci ve yolları tartışmaya açığız. Kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz” dedi.

 Güvenlik Konseyi de masada olmalı   

Stratejik anlaşma için zamana ihtiyaç olmadığını, sadece Crans Montana’daki gibi, diğer ilgili tarafların katılımıyla iki liderin iç ve dış konuları tartıştığı iki masalı bir konferansa gerek olduğunu belirten Mavroyannis, Kıbrıs Rum tarafının dış konularla ilgili tartışmanın Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilmesini isteyeceğini vurguladı.    

Başka bir soruyu yanıtlayan Mavroyannis, zamanın boşa geçmesinin başka bir konu olduğu yanıtı vererek "Türk tarafının müzakerelerin devam etmesini gerçekten istediklerini göstermelerini isteyecektim” dedi ve eğer BM Genel Sekreteri temsilcisinin turu Türkiye’deki seçimler nedeniyle ertelenirse o zaman değerli bir zaman kaybı olacağına dikkat çekti.   

Mavroyannis "Türk tarafının bir taraftan acele ettiklerini söyleyerek takvim isterken diğer taraftan da müzakereleri sürekli bir şekilde ertelemeleri kabul edilemez” dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.