1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. İŞTE 'TAKSİM CAMİSİ'NİN YERİ!
İŞTE 'TAKSİM CAMİSİ'NİN YERİ!

İŞTE 'TAKSİM CAMİSİ'NİN YERİ!

Başbakan Erdoğan, Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon yayınında gündeme ilişkin konuları yorumladı. Taksim Gezi Parkı'nda kesilen 2 ağaç var diyen Erdoğan, AKM'yi yıkıp yerine opera bale salonu yapacaklarını ifade etti. 

Erdoğan, Taksim'deki camiyi, Maksim’in arkasındaki alana yapacaklarını, bölgedeki kiliseyi de kamulaştırma yoluyla ortaya çıkaracaklarını söyledi. Erdoğan, "Kilise meydana çıksın. Öbür tarafta cami, ve bizim medeniyet anlayışımızın çok açık net bir görüntüsü olur. Böyle bir bir orada güzelliği de kazanabiliriz." dedi.

Habertürk kanalında 'Teke Tek' özel programına katılan Başbakan Erdoğan, Fatih Altaylı'nın sorularını cevapladı. Erdoğan, programda, Taksim'e yapmayı planladıkları caminin yerini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, caminin yeri konusunda şu ifadeleri kullandı: "Şimdi mesela bizim Taksim cami olayı var. O, Maksim’in arkasına, o alanın tamamına yapılacak. Ama öbür tarafta mesela, benim şu anda bak burada ilk açıklamasını yapıyorum. Arkadaşlarla görüşüp, oradaki meşhur kilise vakfıyla da görüşmek suretiyle, kilise vakfının önündeki bütün o dükkanları ben diyorum ki kaldıralım. Orada tabi, vakıfla anlaşacağız. Vakıfla anlaşacağız ve vakıf kamulaştırma bedeli neyse, kamulaştırma bedelini ödemek suretiyle oradaki kiliseyi biz istiyoruz ki meydana çıkaralım. Kilise meydana çıksın. Öbür tarafta cami, ve bizim medeniyet anlayışımızın çok açık net bir görüntüsü olur. Böyle bir bir orada güzelliği de kazanabiliriz."


İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Bu bir anda ortaya çıkan bir olay mı? Kim neyi nereye getirdi, bunu görmeleri gerekiyor ekrandaki vatandaşlarımın. Zira bu olayın üzerinde durulan yer Gezi Parkı. Böyle başladı. Gezi Parkı nedir? Bunu şu anda bilmeyen çok.

Orada 10 tane sökülen ve taşınan, 2 tane de kesilen ağaç var.

Burada Topçu Kışlası vardı. Mimarisi çok farklı ve güzel bir mimariydi. 1940'a kadar geliyor ve Lütfi Kırdar yıktırıyor. Taksim Stadı olarak yapılıyor ve bugünkü İnönü Stadı ahırlar yıkılarak yapılıyor.

Taksim Gezi Parkı ile ilgili bunun çalışmaları benim önüme geldi belediye başkanlığı dönemimde. Baktım ki merkezi yönetim bana destek vermiyor, o işten vazgeçtim. Başbakan olduktan sonra tekrar gündeme getirdim. Baktım ki nefis olacak bunu yaparsak. Hem orada yeşili ve tarihi yeniden kazanırız ve yayalaştırmayı yapacağız. Ona başladık.

AKM'Yİ YIKACAĞIZ

Bir başka hedef de AKM'yi yıkmak. Yan taraftaki ve arka taraftaki boşluğu da katarak çok büyük bir kültür merkezi yapmayı düşünüyoruz. Bu adımları atarken tabii biz önce Gezi Parkı için kurulun olumsuz yaklaşımı oldu. Bu olumsuz yaklaşımı Ankara'da üst kurul bozdu. Bu tarihi eserin zaten aslı var. Bunun nasıl yapılacağını sormanın gereği yok. CHP tarafından yerle yeksan edilmiş bir eseri biz yeniden kazandırıyoruz.

3. KÖPRÜ EYLEMİ

Bugün gitmiş 300-500 kişilik grup 3. Köprü'nün orada gösteri yapmış. Geçen bir TV programında seyrediyorum. 358 bin ağaç kesilecekmiş. Yahu sen bunu neye dayanarak söylüyorsun? Böyle bir rakam yok. Ben işin içindeyim. Ağırlıklı olarak zaten maki, makinin yanında kömür ocakları ve taş ocakları var.

Bu düzenlemeyle birlikte oralar yeşile kavuşacak. Orman içinden yol geçecek. Havalimanı etrafı çok güzel olacak. Orada çeşitli yapılanmalarla bir güzelleşme sağlanacak. Kanal İstanbul var bir de. Burada çevreciliğin en ileri nokta çalışmaları yapılıyor.

MESELE GEZİ PARKI MESELESİ DEĞİL

Taksim'de aslında mesele AVM ve Gezi Parkı olayı değildir. Bir İstinye Park gibi bir şey oraya yapılabilir mi? Şehir Müzesi olayını telaffuz ettik biz. İstanbul'da çünkü bir şehir müzesi yok. Bunun dışında biz bir büyük kütüphane de düşünüyoruz. Orası da Rami Kışlası olacak. Ona da itiraz edecekler. Orada zaten kışla kalmamış.

Bu olay bugün ortaya çıkmadı. 2011 seçimlerinden önce konuştuk. Bir Ceylan Otel yapılırken bunlar neredeydi? Hilton'un önündeki parkla ilgili benim verdiğim kavgayı herhalde takip etmişsinizdir. Orayı bizden alıp vereceklerdi. O ilçenin sıınırlarının içinde olduğu belediye yeşil ışık yaktı.

Mesela Koç Üniversitesi'nin olduğu yer. 10 yaş grubuu üzeri tamamen dört dörtlük bir ormandır. Orada ağaçlar kesildi. Kimse benim yanımda değildi. Çevreci geçinenler oranın patronajını üstlenenler bunu yaptılar. Açılışta ben cezaevindeydim, Cumhurbaşkanı açılışta dedi ki; Buraya karşı çıkanlar şimdi neredeler? Sonra biz davayı kazandık.

Bu okulun rektörü öğrencilere yazı yazdı. 'Taksim'deki eylemlere katılabilirsiniz. Rapor getirmeseniz de izinli sayılacaksınız' diye. Şimdi Zekeriyaköy nere, Taksim nere?

Olması gereken demokrasi mücadelesi ise demokrasi mücadelesi sandıkta verilir. 

MHP VE BDP BU İŞE BULAŞMADI, CHP YALNIZ KALDI

Toplum psikolojisi öyle bir şeydir ki; oradaki bir marjinal grup toplumu yönlendirebilir. CHP Genel Başkanı Kadıköy'ü iptal etti oraya çağırdı. MHP ve BDP bu işe bulaşmadı. CHP ortada yalnız kaldı.

RESMİ RAKAMLARA GÖRE VERİLEN ZARARLAR

Araçlar, belediye otobüsleri yakılıp yıkıldı. Bunda kesinlikle CHP'nin onayı var. Resmi rakamlara göre 1 Haziran'dan 2 Haziran'a kadar 89 polis aracı, 42 özel araç, 18 belediye aracı, 4 bize ait bina yakılıp yıkıldı. Şimdi yani ne oldu da siz bunu yapıyorsunuz? Seçim hakkınız, demokratik haklarınız mı elinizden alındı? Neden bunları yaptınız?

Demokrasi mücadelesi meydanları yakıp yıkarak verilmez. Bu şekilde olmaz. Ben açıklama yaptım, 'Polis biber gazı kullanmak suretiyle aşırı gitmiştir' dedim. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kadıköy mitingini iptal etti insanları oraya çağırdı. Beklediğini bulamadı. MHP, BDP bu işin içerisine bulaşmadı. Ne oldu da siz bunları yapıyorsunuz? Seçim hakkınız, demokratik haklarınız mı elinizden alındı?

Burada atılan adımlarımız var. Onların yaklaşım tarzına cevap veremeyecek surumda değiliz. Twitter diye bir bela var. Yalanın daniskası orada. Ben istesem onlar Taksim Meydanı'na mı çıkarlardı? Bir partim var, bir tabanım var. Ama biz böyle bir cevap verme yoluna gitmedik. Türkiye şu anda Dünyada ses getiriyor. Milletimin hizmetinde olan eserlerin açılışını yapıyorum. Taksim'de hayırlı bir hizmet yapılacakken birileri provoke ediyor. Demokraside yetki kiminse o kullanır. Toplu gösteri mi yapacaksın? Yerleri bellidir, gider yaparsın. 

TWITTER DENİLEN BAŞ BELASI

Her ülkenin kendine ait bir yapısı var. İnsanların da genlerinde olan birtakım yapıları var. Birtakım insanlar bir yere girdikleri zaman oradan çıkmayabilirler ve orayı terörize edebilirler. Burada da atılan adımlarımız var. Bir defa onların yaklaşım tarzına cevap veremeyecek durumda değildik. Ama samimi yaklaştık. Twitter denilen bir bela var. Yalanın daniskası burada. Bu sosyal medya denilen şey aslında şu anda bana göre toplumların baş belasıdır. 'Ağaçlarda sallandıracaklar' 'Yüz tane İslamcı Taksim'e kaleşnikoflarla geliyor' filan... Toplum bu şwekilde terörize edilir. Photoshoplarla cesetler yayınladılar. Onlar Taksim'e 20 bin kişi mi çıkardı ben de 500 bin kişiyi Kazlıçeşme'ye çıkarırım. Böyle bir imkanımız, gücümüz var. Partimin tabanı da 'Biz bunlara karşı sessiz mi kalacağız' diye sürekli bizi aradılar ama biz sakin durduk.

Biz 21.5 milyon oy almışız ama onlar gelip tahakküm edecekler. Böyle bir şey yok. Ben çoğunluğun azınlığa ve azınlığın çoğunluğa tahakkümüne karşıyım.

AĞAÇ SAYISI ARTAR AMA EKSİLMEZ

3 Milyar ağaç diktik. 160 milli park yaptık. Bu parkla alakalı bir olay değil. olay tamamen ideolojik. İktidarıma, şahsıma 

Büyükşehir Belediyesi seçimlerine yönelik. 'Seçimlerde biz AK Parti iktidarından nasıl alacağız?' diye düşünüyorlar. Milletime hizmet etmeye devam edeceğiz. Şu anda 3. havalimanını yapıyoruz. Büyük bir alanı yeşil alana dönüştüreceğiz. İstanbul'un en büyük sıkıntısı rezidans ve oteldir. İstanbul'a gelen otel bulamıyor.  

Sökülebilen ağaçlar sökülecek. Kesilecek demiyelim. Ağaç sayısı bilmiyorum ama artar eksilmez. 

Taksim camii projesi var. Benim şu anda bir düşüncem var; 'Kilise vakfıyla da görüşmek suretiyle kilise vakfının önündeki bütün dükkanları kaldıralım' diyorum. Kamulaştırma bedeli ödenmek suretiyle, kilise meydana çıksın ve bizim medeniyet anlayışımızın çok açık bir görüntüsü olsun.  

İÇKİ İÇİYORSA ALKOLİKTİR

Alkolün insan sağlığına zararları var. Bütün bunlar ortadayken bize düşen nedir? Gitsin istediği gibi intihar etsin, bıçaklasın. Ben bu konuyu kendime görev edindim. 'Din emri diye yapıyor' diyorlar. Eğer din böyle güzel bir emri koymuşsa bunu yerine getirmek zararlı mı? Biz muhafazakar demokrat partiyiz. Düşüncelerimizi bütün çıplaklığıyla açıklıyoruz. Bunları vatandaşımı sevdiğim için yapıyorum. Dünya Sağlık Örgütü'nden ödül aldım. Çünkü onların da mücadelesi bu yönde. Bir insan içki içiyorsa alkoliktir. 

BU ADAM GİDECEK

Birşeye inanıyorum bu adam gidecek. Suriye ulusal koalisyonu yaptığı toplantılaral koalisyonda sayıyı arttırdırlar. Cenevre ile ilgili bazı taahütler yerine getirilmediği taktirde katılmayacaklarını açıkladılar. Beşar yalnızlığa gidiyor. Esad, karada değil hava güçlü. Karada muhalifler güçlü. Biz Türkiye olarak bir sıkıntı yaşıyoruz. Bizde 300 bine yakın sığınmacı var. Bütün yaşanan olaylar neticesinde tedbirlerimizi aldık. PYD burada bir yanlışın içine düşmez. Düşerse tavrımız farklı olur. Bundan sonraki süreç bundan önceki gibi olmayacak. Şu anda Rusya bütün Ortadoğu'da kendisine dost olanları kaybediyor. Bataklığa dönüşmeden çözülecek inşallah. Önemli olan insan unsurudur. Hizbullah'ın destekleri var ama bu desteklerin İslam dünyasında aleyhlerine olduğunu söyleyebilirim.   

BEN DE SAYGI BEKLİYORUM

Bir devlet televizyonunun kendine ait yayın kuralları vardır. Bir metroda da ahlak kuralları denen bir şey vardır. Ahlak kurallarını aşarsan yapılan anons doğrudur. Bu toplumun içerisinde değerlerine saygı duyan bir anne baba kızının birilerinin kucağına oturmasını ister mi? Şu anda ben Başbakanlık ofisine gittiğimde Kadıköy'den gelenlerin durumlarını görüyorum. Buna rağmen 'Benim toplumumun insanı, karışamam' diyorum. Ama aynı saygıyı ben de bekliyorum. Bu yasal düzenlemesinden sonra alıyor eline şarap şişesini,bira şişesinin geziyor. Bira şişelerinden TC yazılıyor. Bu ahlaksızlık değil mi? 

'KÜRT KARDEŞİM' DİYEBİLDİM

Akil insanlar dolaşarak toplumun nabzını alıyor. Bizim hükümet olrak yapmamız gereken ne var? Bunların hepsine bakacağız. Bize düşen ne? Biz zaten inkar politikalarını ayağımızın altına aldık. Ben 'Kürt kardeşim' diyebildim. 1 hafta sonra gelecek raporlarla nihai tabloyu göreceğiz ve yapmamız gereken ne varsa yapacağız. Anayasaya yansıyacak herhangi bir şey oalcağını tahmin etmiyorum. Kiminle anaysa yapacağım? Anamuhalefetle mi, diğeriyle mi, BDP ile mi? Ben bu sürecin başarıyla biteceğine inanıyorum. Doğu, Güneydoğu ciddi anlamda ayağa kalkacak. Oralarda şu anda yatırım arayışları başladı.  

BU OYUNLARA LÜTFEN GELMEYİN

Bu tür oyunlara da lütfen gelmeyin. Bu kadar yer kırıldı, döküldü. Fakir, fukara vatandaşımın hakkı var. İfade özgürlüğünün, temel hak ve özgürlüğün yanındayız. Sandığa giden yolda, mitingini yapacaksan yap. Meşru olmayan yollarda meşruiyet arama bize çok ciddi bedeller ödetiyor. Bu oyunlara gelmeyin. Biz attığımı her adımı halkımızın beklentisi doğrultusunda attık. Halkımızla aramızda sıkıntımız yok. Biz elele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz ve Türkiyemizi 2023'te muasır medeniyetler seviyesine çıkarağız. 

TAKSİM CAMİSİ'NİN YAPILACAĞI YER

Şimdi mesela bizim Taksim cami olayı var. O, Maksim’in arkasına, o alanın tamamına yapılacak. Ama öbür tarafta mesela, benim şu anda bak burada ilk açıklamasını yapıyorum. Arkadaşlarla görüşüp, oradaki meşhur kilise vakfıyla da görüşmek suretiyle, kilise vakfının önündeki bütün o dükkanları ben diyorum ki kaldıralım. Orada tabi, vakıfla anlaşacağız. Vakıfla anlaşacağız ve vakıf kamulaştırma bedeli neyse, kamulaştırma bedelini ödemek suretiyle oradaki kiliseyi biz istiyoruz ki meydana çıkaralım. Kilise meydana çıksın. Öbür tarafta cami, ve bizim medeniyet anlayışımızın çok açık net bir görüntüsü olur. Böyle bir bir orada güzelliği de kazanabiliriz.

Kaynak:Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.