1. HABERLER

  2. SPOR

  3. İŞTE UEFA'NIN FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ KARARI
İŞTE UEFA'NIN FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ KARARI

İŞTE UEFA'NIN FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ KARARI

UEFA merakla beklenen Fenerbahçe ve Beşiktaş kararını açıkladı. Fenerbahçe'ye 2+1, Beşiktaş'a da 1 yıl ceza veren UEFA Disiplin Kurulu, kişiler hakkında ise karar almadı.

A+A-

Kurul, Yıldırım, Adalı, Mosturoğlu, Havutçu'nun da aralarında yer aldığı 5 isim için UEFA müfettişinden ek rapor talep etti.

  • UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu, “Şikeye sıfır tolerans” prensibi doğrultusunda 
  • F.Bahçe’yi Avrupa’dan 2+1 yıl men etti. Cezanın 3. yılı ise 5 yıl süreyle ertelendi

TANER AYYILDIZ

UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu’ndan Türk futbolunda deprem etkisine yol açan şok cezalar. F.Bahçe, 2+1, Beşiktaş 1 yıl Avrupa kupalarından men edildi. Cezaların gerekçesi “Şüphe”, ellerinde delil yok, ancak “Sıfır tolerans” prensibi nedeniyle UEFA, 100’er yıllık iki Türk kulübünü Avrupa’dan atmaktan çekinmedi.
OLAYIN baş kahramanı Disiplin Müfettişi Miguel Lietard Fernandez Palacios, 3 Temmuz süreciyle ilgili raporunu 31 Mayıs’ta tamamlayıp, UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu’na sundu. 10 Haziran’da F.Bahçe ve Beşiktaş’a sevk yazısı geldi. 
Talep edilen ceza, Beşiktaş’ın 1 artı ekstra süre, F.Bahçe’nin de  2 yıl Avrupa kupalarından men edilmesiydi. Aziz Yıldırım, Ali Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu’nun da ömür boyu futbol faaliyetlerinden men edilmesi isteniyordu.

1 YILLIK CEZA 5 YIL ASKIDA OLACAK
DİSİPLİN Komitesi, cuma ve cumartesi günü yapılan duruşmada aldığı savunmaların ardından dün akşam saatlerinde kararlarını açıkladı. F.Bahçe, UEFA müsabakalarına katılmaya hak kazandığı, önümüzdeki 3 sezon UEFA müsabakalarından men edildi. Bahsi geçen cezaya ait üçüncü sezon ise 5 yıl süreyle ertelendi.

CEZA 3 DEĞİL TOPLAMDA 4 SEZON
UEFA 5 F.Bahçeli yönetici içinse Palacios’tan ek rapor alınmasına karar verdi. F.Bahçe, 3 Temmuz sürecinde UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino’nun talebi doğrultusunda TFF tarafından Şampiyonlar Ligi’ne gönderilmedi. Yani F.Bahçe söylendiği gibi 3 değil toplamda 4 sezon Avrupa’dan men edildi.

PALACIOS NE DERSE ONU YAPTILAR
F.BAHÇE’YE teoride (Ertelenen bir yıllık cezası da sayılırsa) Disiplin Müfettişi Palacios’un istediği cezadan bir yıl fazla ceza veren UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş içinse İspanyol disiplin müfettişinin talebi doğrultusunda karar verdi. Beşiktaş, Avrupa kupalarından bir sezonluğuna ihraç edildi.
Siyah-Beyazlılar, geçen sezon da Mali Fair Play kurallarına uymadığı gerekçesiyle Avrupa kupalarına katılamamıştı. Böylece Siyah-Beyazlılar’ın iki sezon verdiği tüm emekler heba oldu. Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu içinse Disiplin Kurulu yine Palacios’tan ek rapor talebinde bulundu.

ERTELENEN CEZALAR GİYOTİN GİBİ
UEFA Disiplin Kurulu kararlarının önemli hukuksal sonuçları ortaya çıktı. Birincisi cezanın ertelenip ertelenmeyeceği polemik konusu olmuştu. Kurul, F.Bahçe’nin cezasını erteleyerek bu polemiğe nokta koydu. İkincisi F.Bahçe, ikinci kez bir disiplin suçu işlediği için Sarı-Lacivertli kulübün daha önce ertelenen cezasının da yürürlüğe gireceğini iddia edenler oldu. UEFA’nın kararıyla görüldü ki iki suç birbirinden farklı olduğu için erteleme cezasını tetikleyip yürürlüğe sokmadı. Ancak bundan sonra yine tribün olayı ve şike suçu işlenirse F.Bahçe’nin birer yıl ertelenen iki farklı cezası ayrı ayrı yürürlüğe girecek.

GEREKÇE YALAN BEYAN
F.Bahçe ve Beşiktaş, Avrupa kupalarından teknik olarak şike nedeniyle ihraç edilmedi. UEFA, kararına gerekçe olarak yalan beyanı gösterdi. Kulüpler Avrupa kupalarına katılmadan önce 2007 nisan ayından itibaren herhangi bir maçın sonucunu etkilemediğine dair UEFA’ya temiz kağıdı vermek zorunda. İki kulüp de bu temiz kağıtlarını verdiği için yalan beyanda bulunmaktan ihraç cezasıyla karşı karşıya kaldı.

 

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.