1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSTEDİĞİN KADAR ELEKTRİK KULLAN, SADECE 299 TL!
İSTEDİĞİN KADAR ELEKTRİK KULLAN, SADECE 299 TL!

İSTEDİĞİN KADAR ELEKTRİK KULLAN, SADECE 299 TL!

Elektrik Kurumu'nun elinde sayaç yok...

A+A-

Kuzey Kıbrıs'ın ' elektrikle' ilgili sorunları bitmek bilmiyor. Kısa bir süre önce tüketime yüzde 30'a yakın oranlarda zam yapılması hemen herkesin yaşamını olumsuz yönde etkilerken, ortaya bir de sayaç sorunu çıktı.

Elde edilen bilgilere göre; ihale yoluyla ithal edilen 23 bine yakın sayacın bir kısmı arızalı çıkınca, stoktakiler ilgili firmaya geri gönderildi. Bu kez de yeni konutlara sayaç bağlanamaz oldu.

Elektrik Kurumu yönetimi de, konutuna elektrik bağlamak isteyen vatandaşların önüne, çağımıza hiç de uymayan bir şart koydu ve "ister elektrik kullanın, ister kullanmayın kuruma her ay 299 TL ödemek zorundasınız" demeye başladı. Bu durum tüm kesimlerden tepki gördü.

İki taraf da etkileniyor

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, kurumda elektronik sayaç olmadığını doğrularken, kurum açısından da vatandaşlar açısından da mağduriyet yaşandığını ifade etti. Cesurer; şu anda yapılan uygulamanın normal bir evin 500 KW enerji tükettiği varsayılarak, direkten eve doğrudan enerji akımının verildiğini, bunun karşılığında ise KDV, tüketim miktarı ve maktu ücret olarak toplamda 299 TL aylık fatura çıkarıldığını belirtti.

Akıllı sayaçlarda arıza

2008 yılında dönemin hükümeti tarafından uygulamaya konan "akıllı sayaç" projesinin bir
Avrupa Birliği (AB ) projesi olarak hayata geçirildiğini ve yine 2008 yılında adanın kuzeyinde alt yapıların AB tarafından hazırlandığını belirtti.

Cesurer alt yapı tamamlandıktan sonra 22.800 (yirmi iki bin sekiz yüz) adet akıllı sayacın ihale sonucu adaya getirildiğini, fakat uygulamaya geçilmesi sonrasında bunların bir kısmında arıza başgösterdiğini söyledi. İlk 6 ayda elli sayacın arızalı çıkması üzerine ilgili firmaya geri gönderildiğini anlatan Cesurer "bazı sayaçlar kullanılan enerji miktarını fazla yazıyor, bazıları da eksik gösteriyordu" dedi.

Sorun neden çözülmedi?.

EL-SEN Başkam Çağlayan Cesurer, sorunun bu kadar uzun zaman devam etmesini ise erken genel seçimlere ve onun getirmiş olduğu yeni siyasi gelişmelere bağladı.

CTP-DP hükümetinin göreve başlamasından sonra sayaç ihalesine aynı şartlarla çıkıldığını belirten Cesurer, ihalenin bugün sonuçlanacağını belirtti, ihale sonuçlandıktan sonra en geç üç ay içinde yeni sayaçların geleceğini kaydeden Cesurer, şu anda KIB-TEK'in ambarlarında sayaç bulunmadığını fakat yeni sayaçlar geldiğinde eski sayaçların ücret taleb edilmeden değiştirileceğini de ifade etti.

Elektrik tarifeleri değişecek

Cesurer, önceliğin şu anda sayacı bulunmayanda olacağım belirtirken, bir süre sonra elektrik tarifelerinde de değişikliklerin olacağını söyledi. Cesurer; gece belirli bir saatten sonra  ' tarifelerde yüzde 30 indirime gidileceği müjdesini de verdi.

Şu anda sayaç takılmadan verilen enerji karşılığında 470 TL depozito alındığını da doğrulayan Cesurer "bu depotizoyu alıyoruz ama sayaçları takıldığı zaman herhangi bir ücret ödemeyecekler dedi.

Bir apartmandan 50 sayaç söküldü

KIB-TEK olarak ciddi sorunlarla boğuştuklarını ifade eden EL-SEN Başkanı,özellikle kaçak elektrik kullananların gün geçtikçe arttığını, buna paralel olarak da denetimlerin personel tarafından mesai saatleri dışında da gönüllü olarak yapılmasına rağmen gelen bir çok ihbara yetişemediklerini belirtti. Cesurer, geçtiğimiz günlerde Alayköy ve Lefkoşa'da yapılan denetimlerde çok sayıda kaçak elektrik kullananın tesbit edildiğini vurgulayarak şöyle dedi:

"150 bin aboneye göre personel sayımız 600 kişidir. Sayıca oldukça yetersiz kalan personel ile hizmet vermeye çalışıyoruz dedi. Geçtiğimiz gün yapılan denetimlerde sadece Lefkoşa'da bir apartmanda 50 adet sayacı kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle polis gözetiminde sökmek zorunda kaldık. Kimse sayaçların içerisine toplu iğne fılm koymasın veya kablolarla bu işi yapmaya çalışmasın. Elektrik ciddi iştir, sonra kimsenin canı yanmasın."

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.