1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İSTİFA EDEN MÜSTEŞAR KONUŞTU
İSTİFA EDEN MÜSTEŞAR KONUŞTU

İSTİFA EDEN MÜSTEŞAR KONUŞTU

“Bunlara göz yumulamaz”

A+A-

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müstafi Müsteşarı Hakan Oran, “AKSA konusunda; ülkenin elektriksiz kalmaması için bunlara göz yumulamaz. Mademki sen devlet olarak bunlara muhtaçsın, ya yasayı değiştireceksin, ya buna alternatif üreteceksin, ya da makamlara bunları yapabilecek kişileri getirmeyi becereceksin” dedi.

“Göreve gelir gelmez herkese neler yapılması gerektiğini aktardım. Görev yapma şartlarım ortadan kaldırılınca, makamda kalmamın bir manası olmadığı için istifa edip ayrıldım.”
Gazeteci Kartal Harman’ın Genç TV’de hazırlayıp sunduğu “Ayaküstü 1 Saat” programının geçen akşamki konuğu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan istifa eden Hakan Oran oldu.
Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkınma Derneği (LEKAD) Başkanı da olan Hakan Oran, istifa süreci ve taş ocaklarının durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Oran, taş ocakları sorununun nasıl çözülmesi gerektiği yönündeki bir soru üzerine, “Taş ocakları göz önünde olmayan ortamlarda ve iyileştirme yapılabilecek şekilde yapılmalıdır. Gerekli taş oradan alındıktan sonra o bölgeyi yeniden iyileştirip ağaçlandırmanız gerekmektedir” dedi.
 
“Görev yapma şartlarım ortadan kaldırılınca görevde kalmanın bir manası yoktu”
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığından istifa etmesinin nedenlerini anlatan Oran, şunları söyledi: “İlk sebep, tabii ki buraya geliş sebeplerim ile yapılanların uyuşmamasıdır. Sağlık Bakanlığına bakan olarak bir doktor atıyorsak, bakanlığa atayacağımız müsteşar da sağlık konusunda tecrübeli biri olmalıdır. Örneğin Çalışma Bakanlığı ile ilgili bana bir müsteşarlık teklif edilse, ben bunu reddederdim. Ancak Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığından teklif gelince çok da istekli olmamama rağmen, son 15 yılda çevre ile ilgili sivil toplum örgütlerinde seslendirdiğimiz konular ve bu örgütlerde aldığımız roller çerçevesinde görevi kabul ettim. Geçen bu 15 senelik süreçte çevre sorunlarına kalıcı bir çözüm getirilemedi.
 
Son dönemde sivil toplum örgütlerinde de bahsettiğim üzere çevre öyle bir hale geldi ki, çevre sorunları, artık siyasi getiri amaçlı da kullanılmaya başladı. Bana da bu süreçte böyle bir görev teklif edince, çevremdekilerin de onayını aldıktan sonra görevi kabul ettim. Bu sorumluluğu daha fazla görmezden gelemezdim. İşlerimi eşime devrettikten sonra da göreve başladım. Tabii, çevre sorunlarını biliyoruz, ancak günün sonunda nerede tıkandığını da memuriyet hayatında da görmek gerekiyormuş. Beni tanıyanlar yapacaklarımı biliyordu, ama tanımayanların aklında, ‘acaba bu da mı popülizm yapacak’ düşüncesi hep vardı. Bu kişileri ikna etmek için çok çaba gösterdim. Bunun ancak projelerimi hayata geçirmekle olabileceğini anladım. Ben göreve gelir gelmez herkese neler yapılması gerektiğini aktardım. Görev yapma şartlarım ortadan kaldırılınca, görevde kalmanın bir manası olmadığı için de görevden istifa ettim.”
 
“Ülkenin elektriksiz kalmaması için bunlara göz yumulamaz”
 
Çok tartışılan AKSA süreci hakkında konuşan Oran, “Kanunda bu tür yanlışlara verilecek cezalar açık bir şekilde bellidir. Sadece AKSA değil, taş ocakları ile de ilgili bir açıklama yapmıştım. Eğer yasa bana havayı kirletene ceza kesmemi emrediyorsa, ben de kanunları uygulamak zorundayım. Ancak bu da yeterli değildir. Bir saatten sonra belli süreler men cezaları gündeme gelir. Ülkenin elektriksiz kalmaması için bunlara göz yumulamaz. Mademki, sen bunlara muhtaçsın, ya yasayı değiştireceksin, ya buna alternatif üreteceksin, ya da makamlara bunları yapabilecek kişileri getirmeyi bileceksin. Tabii ki bu, devletin elektrik kurumu için de aynıdır. Aynı cezaları alması ve gerekirse kapatılması gündeme getirilmelidir” dedi.

“Taş ocaklarını göz önüne kurarak hata ettik”
Taş ocaklarını herkesin rahatlıkla görebileceği yerlere kurarak hatta yapıldığını söyleyen Oran, taş ocaklarına çözüm bulana kadar bunların göz önünde çok fazla bulunmasının yanlış olduğunu ifade etti. Bu konudaki en büyük sorunun çok fazla taş ocağı bulunması olduğunu belirten Oran,“Bu taş ocaklarının azaltılması gerekir.
 
Taş ocakları hakkında ne yapılması gerektiğini söyledim. Taş ocakları göz önünde olmayan ortamlarda ve iyileştirme yapılabilecek şekilde yapılmalıdır. Gerekli taş oradan alındıktan sonra o bölgeyi iyileştirip ağaçlandırmanız gerekmektedir. Bizlerin artık bu işleri takip etmek için zamanımız yoktur. Bizim yapmamız gereken, işlevi kalmayan taş ocaklarının iznini hemen iptal edip, oranın iyileştirilmesini sağlamaktır. O ocağı işletenlere bunu yaptıramıyorsanız, devlet olarak bölgeyi siz iyileştireceksiniz. Devlet nihayet bunlara başladı. Ancak bu da henüz yeterli seviyede değildir” dedi.
 
Haberal Kıbrıslı
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.