1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İŞVERENE 'SICAK' UYARI!
İŞVERENE 'SICAK' UYARI!

İŞVERENE 'SICAK' UYARI!

Her yıl ortalama 250 ila 280 arasında iş kazası yaşanan ülkemizde...

A+A-

 

Hava sıcaklıklarının 40 santigrat dereceleri aştığı bugünlerde, iş saatleri içerisinde güneş ışınlarına maruz kalan çalışanları zor anlar bekliyor.

Sıcak havada çalışma koşullarını düzenlemekle yükümlü olan işverenin sorumluluğu ise fazla. Her yıl ortalama 250’den fazla iş kazasının yaşandığı ülkemizde, İSG-BİR, işverenleri önlem almaya çağırdı. Önlemler arasında ise işverene fazla maliyet getirmeyen aşırı sıcaktan korunmuş işyerleri sağlamak, çalışanlara yeterli içme suyu, gölgeli dinlenme alanları ve dinlenme olanakları sağlamak var.

Kıbrıs Postası - TAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın 16 Haziran’da verdiği özel röportajda belirttiği üzere her yıl ortalama 250 ila 280 arasında iş kazası yaşanan ülkemizde, sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle birlikte, özellikle de sıcağa bağlı iş kazalarına karşı alınabilecek önlemler gündeme geldi.

Sadece haziran ayında 1 işçinin inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları sonucu yaşamını yitirdiği, bir işçinin de yüksekten düşmeye bağlı olarak yaralandığı dikkate alındığında, hava sıcaklıklarının 40 santigrat dereceleri aştığı bugünlerde işverenin özellikle de açık havada çalışan ve çalışma saatleri içerisinde yoğun olarak sıcağa maruz kalan çalışanlara sağlıklı ve olası kazaları önleyici çalışma koşulları sağlaması hayati önem taşıyor.

Bu bağlamda, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR), aşırı sıcaklarda çalışanların sağlık açısından risk altında olduklarını hatırlatarak, alınabilecek önlemlere dikkat çekti.

İSG-BİR Başkanı Uğur Ergün yaptığı yazılı açıklamada, açık havada çalışanların sıcaklığa maruz kalmaları sonucunda ciddi sağlık problemleri yaşadığına dikkat çekti. Sıcak havada çalışmanın ölümlere neden olduğuna işaret eden Ergün, hava sıcaklığının, nemle birlikte artması sonucunda sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu kaydetti.

Ergün, özellikle; 65 yaş ve üzeri yaşlıların, aşırı kiloluların, açık alanda çalışanların, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olanların, özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullananların ve alkol alanlarla madde bağımlılarının tehlike altında olduklarını belirtti.

Alınan önlemlerin ve planların can kurtarıcı olabileceğini kaydeden Ergün, OSHA’nın (Occupational Safety & Health Administration) açık havada sıcakta çalışanlar için tavsiye ettiği 5 anahtar önleme tedbiri sıraladı.

Ergün, “Susadığınızı hissetmeseniz dahi her 15 dakikada bir su için. Serinlemek için gölge alanlarda dinlenin.Açık renkli kıyafetler giyin ve şapka kullanın. Sıcaklıkla ilgili hastalık belirtilerini öğrenin ve acil durumlarda ne yapılması gerektiği hakkında bilgi edinin. İş arkadaşlarınıza göz kulak olun” dedi.

İşverenin sorumluluğu

İşverenin iş ortamıyla ilgili koruyucu önlemler alabileceğine dikkat çeken Ergün, işverenlere çalışanlara güvenli çalışma alanları sağlamakla yükümlü olduklarını anımsattı.

“Aşırı sıcaktan korunmuş işyerleri sağlamak, çalışanlara yeterli içme suyu, gölgeli dinlenme alanları ve dinlenme olanakları sağlamak işverenlerin görevi ve sorumluluğudur. Hatta işveren çalışanları sıcaklıkla ilgili hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgilendirmek ve onlara gerekli eğitimleri sağlamak zorundadır” diyen Ergün, ağır işlerde çalışanlar, işe yeni başlayanlar ve sıcaklık toleransı düşük çalışanlar için daha sıklıkla dinlenme araları sağlanması gerektiğinin de altını çizdi.

Ergün, İSG-BİR olarak genelde tüm toplumu, özelde ise işyeri sahipleri ile çalışanları, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinç sahibi olmaya ve muhakkak tedbir almaya çağırdı.

Gürpınar açıklamıştı

Çalışma hayatını düzenlemek ve denetlemekle yükümlü olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, 16 Haziran’da Kıbrıs Postası’nda yayımlanan özel haberde, iş kazalarıyla ilgili olarak “Son 10 yılın istatistiklerine baktığınızda belli rutin bir seyir izlediğini görürüz. Her yıl 250-280 iş kazası meydana gelir. Bu toplam sayıda ortalama 6 civarında çalışan hayatını kaybetmektedir” demişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.