1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. İSVİÇRELİ BİLİM İNSANLARI MUAMMAYI ÇÖZDÜ
İSVİÇRELİ BİLİM İNSANLARI MUAMMAYI ÇÖZDÜ

İSVİÇRELİ BİLİM İNSANLARI MUAMMAYI ÇÖZDÜ

Geceleri uyuyamayanlar genelde Ay'ı sorumlu tutar. İsviçreli bilim insanları bu muammayı çözdü.

A+A-

Basel Psikiyatri Kliniklerine bağlı Kronolojik Biyoloji Merkezi bilim insanları, yayımladıkları "Current Biology" adlı bilim dergisinde kaleme aldıkları makalede, insanların Dolunay dönemlerinde daha kısa süreli ve kötü uyuduğunu öne sürdü. Araştırmacılar, kendi yürüttükleri bir araştırmanın verilerini inceleyerek, Ay'ın insanların uyku düzenini etkilediği, hormonların da bunda payı olduğu sonucuna vardı.

Bilim insanları, bir Dolunay gecesi bir araya geldiklerinde, daha önce yürütülen uyku araştırmasının sonuçlarını yeniden, bu kez Ay'ın konumunu göz önünde bulundurarak değerlendirmeye karar vermiş.

Söz konusu araştırmada 33 denek kullanıldığı belirtildi. Araştırma sonuçlarının Ay'a göre değerlendirilmesi deneklerin, Dolunay döneminde uykuya dalmak için beş dakika daha fazla süreye ihtiyaç duyduğunu, geceleri de yaklaşık 20 dakika daha az uyuduğunu ortaya koydu. Denekler, uyku kalitelerinin de daha kötü olduğunu belirtti.

Ay'ın etkileri üzerine bir de biyolojik bulgu elde edildi. Bilim insanları, beyin aktivitelerinin derin uyku süresinin azaldığını gösterdiğine yer verdi. Yine Dolunay döneminde, melatonin hormonunda azalma kaydedildiği belirtildi. Melatonin, uyku ve uyanma süreçlerinde etkin bir hormon.

Bilim insanları, ilk kez Ay'ın uyku ritmi üzerinde etkisi olduğuna dair bir bulguya rastlandığını ifade etti. Ay'ın farklı insan hareketleri örneğin ses tonu üzerinde de etkisi olabileceği tahmin ediliyor.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.