1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İTHAL ÜZÜMDE CİDDİ TEHLİKE!
İTHAL ÜZÜMDE CİDDİ TEHLİKE!

İTHAL ÜZÜMDE CİDDİ TEHLİKE!

Tarım Dairesi Müdürü, hastalığının ciddiyetini bildiklerini, fakat

A+A-

 

Ticaret Dairesi İstatistik Şubesi’nin 2013 ve 2014 üzüm ithali raporlarına göre, 2013 yılında 1 milyon 63 bin 173 TL değerinde 438 bin 130 kilo üzüm ithal edildi.

KEMA Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz, “KKTC kendi iç piyasasındaki üzüm ihtiyacını karşılayabilecek durumda. İthalat durdurulmalı” diyerek, ithalatla birlikte ülkeye gelebilecek “Floksera hastalığı” için de yetkilileri uyardı!

Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, Floksera hastalığının ciddiyetini bildiklerini, fakat bunun meyveden bulaşmadığını, hastalığı bulaştıran yeşil aksamlı fidan veya asma çubuğu olduğunu ve bunların adaya girmesinin yasak olduğunu söyledi.

Ticaret Dairesi İstatistik Şubesinin 2013 ve 2014 üzüm ithali raporlarına göre 2013 yılı içerisinde 1 milyon 63 bin 173 TL değerinde 438 bin 130 kilo üzüm ithal edilirken, 2014 yılı raporlarına göre bu rakam şu ana kadar 68 bin 433 kiloya ulaştı. Ziraat Mühendisi de olan Tarım Bakanlığı eski müsteşarlarından, KEMA Vakfı Başkanı Dr. Orhan Aydeniz üzüm ithalinin sakıncaları ve Floksera hastalığının ciddiyetinden bahsederken, Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, kesinlikle hastalığın bulaşmasına sebep olabilecek yeşil aksamlı fidan, asma çubuğunun kesinlikle adaya gelmesinin yasak olduğunu belirtti.

“Üzüm ithalatına 1milyon 063 bin 173 ödendi”

Ticaret Dairesi, İstatistik Şubesi’nin verdiği raporlara göre 2013 yılı içerisinde Hollanda, Türkiye, Yunanistan ve İtalya’dan toplamda 438 bin 130 kilo üzüm ithal edildi. Geçen yıl Hollanda’dan 190 bin 035 TL değerinde 39 bin 745, Türkiye’den 840 bin 191 TL değerinde 390 bin 704, Yunanistan’dan 22 bin 975 TL değerinde 4 bin 518 ve İtalya’dan 10 bin 971 TL değerinde 3 bin 136 kilo üzüm ithali yapıldı.

Ticaret Dairesi İstatistik Şubesi’nin 2014 yılına yönelik raporlarında ise, bu rakamın şu ana kadar 68 bin 433 kiloya ulaştığı kaydedildi.

İthal üzüm fiyatlarına bakıldığında ise sultani üzüm 6 TL ve siyah üzüm 10 TL olarak perakende satışa sunuluyor. Ticaret Dairesi, üzüm sezonunun açılmasına yaklaşıldığı için şu anda ithalatın durdurulduğu belirtti.

“Hükümet desteği olmadığı için ihracat bitti”

Kıbrıs Erozyonla Mücadele Vakfı (KEMA) Başkanı Orhan Aydeniz. O bir Ziraat Mühendisi. Ayrıca Gıda Sağlığı konusunda doktorası bulunuyor. Tarım Bakanlığı’nın eski müsteşarlarından da olan Orhan Aydeniz, üzüm ithalatının sakıncalarını belirtirken, KKTC’nin kendi iç piyasasındaki üzüm ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğu için ithalatın yapılmaması gerektiğini dile getirdi. Aydeniz, 1963 yılından sonra Karpaz Bölgesi’nde 10 bin dönüme yakın bağ sahası olduğunu ve 1980 yıllarında bu üzümlerin dış piyasaya ihraç edildiğini ifade ederken, Güney Kıbrıs’ın engellemeleri nedeniyle bunun azaldığını ve hükümet desteğinin olmamasından dolayı da ihracatın bittiğini söyledi.

“Büyük bir tehlike olan Floksera hastalığı”

Aydeniz, üzüm ithalatıyla beraber, çok büyük bir tehlike olan Floksera hastalığıyla ilgili de uyarıda bulunarak, bunun bulaşması halinde ülkedeki tüm bağların kuruyabileceği yönünde endişelerini belirtti. Aydeniz, “Cumhuriyet döneminde ve İngiliz döneminde üzüm ithalatına kesinlikle izin verilmezdi. Halen aynı tehlike vardır ve dışarıdan üzüm getirilmesine izin verilmemelidir” dedi.  Aydeniz, Floksera hastalığının 1700 yılında Amerika’da ortaya çıkan ve teknolojinin bu kadar ilerlemesine rağmen halen çaresi bulunamayan bir hastalık olduğunu belirtirken, bu hastalığın ülkede yayılması halinde bununla mücadele edecek gücümüzün olmadığını vurguladı.

Aydeniz, “Hali hazırda KKTC’nin üzüm ihtiyacını karşılayacak üzüm üretiliyor. Fakat turistik açıdan 12 ay boyunca üzüm bulundurmak amacıyla ithale izin veriliyor” dedi.

“Fidan veya asma çubuğunun adaya girmesi yasak”

Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, Floksera hastalığının ciddiyetini bildiklerini, fakat bunun kesinlikle meyveden bulaşmadığını ve hastalığı bulaştıranın, yeşil aksamlı fidan veya asma çubuğunun olduğunu belirterek, bunların kesinlikle adaya girmesinin yasak olduğunu kaydetti. Solyalı, Floksera hastalığının karantinaya tabi bir hastalık olduğunu ve kesinlikle sebep olacak bir şeyin adaya sokulmadığını vurguladı.

Haberal Kıbrıslı

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.