1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İTHAL YİYECEĞE BİR YILDA 25 MİLYON TL
İTHAL YİYECEĞE BİR YILDA 25 MİLYON TL

İTHAL YİYECEĞE BİR YILDA 25 MİLYON TL

Hükümetin ithal patates konusunda aldığı önlemler sonucunda, geçtiğimiz yıl patates ithali gerçekleşmedi ancak ....

A+A-

 

Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Hükümetin ithal patates konusunda aldığı önlemler sonucunda, geçtiğimiz yıl patates ithali gerçekleşmedi ancak paketlenmiş, konserve ve taze sebze ve meyve ithali ise 25 milyon TL’ye ulaştı.

Akdeniz iklimi ve son dönem gelişen teknolojiler nedeniyle birçok sebze ve meyvenin yıl boyunca yetiştirilebildiği ülkemizde, içeriğinde meyve ve sebzenin de yer aldığı havası alınmış yiyecekler ile konserve yiyeceklere 12 milyon TL akıttık.

Ticaret Dairesi’nin 2013-2014 ithalat rakamlarına göre, havası alınmış ve konserve yiyeceğin yanında 13 milyon TL tutarında da taze meyve ithal ettik.

Yeşilırmak/Yedidalga Üreticiler Birliği Başkanı Prof. Dr. Cavit Atalar, ülkemizdeki sebze ve meyve üreticisinin iç talebi karşılayabilecek bir üretim yaptığına işaret ederek, hükümetin, ithal ürün için değil üretilen ürünlerin tüketiciye sunulması için girişim yapması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Atalar, “Bu kadar meyve ve sebzenin Kıbrıs’a gelmesinin hiçbir karı yoktur. Donmuş da getirtiyoruz. Bazı ülkeler hiç donmuş meyve yemiyor. Bu halk sağlığı açısından da önemli” dedi.

Kıbrıs Evi markasıyla donmuş gıda ve sebze imalatı yapan Reşat Günhan İşletmeleri Limited’in Satış Müdürü Seyhan Yıldırımbora ise, özellikle donmuş sebze açısından, milyonlarca TL’lik bir piyasaya sahip olan Türkiye’yle rekabet edebilmelerinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Ticaret Dairesi’nin hazırladığı 2013-2014 İthalat Raporu’na göre, birçok sebze ve meyvenin yıl boyunca yetiştirilebildiği ülkemizde, içeriğinde meyve ve sebzenin de yer aldığı havası alınmış ve konserve yiyecek ithali için 12 milyon TL harcandı.

Rapora göre havası alınmış yiyecek ithali 3 milyon 718 bin 232 TL, konserve yiyecek ithali ise 8 milyon 771 bin 919 TL tutarında gerçekleştirildi.

Aynı dönemde taze meyve ithali ise 13 milyon 479 bin 806 TL tutarında yapıldı.

Prof. Dr. Atalar: “Üretici iç piyasanın talebini karşılıyor”

Yeşilırmak/Yedidalga Üreticiler Birliği Başkanı Prof. Dr. Cavit Atalar, ülkemizdeki sebze ve meyve üreticisinin iç talebi karşılayabilecek bir üretim yaptığına işaret ederek, hükümetin, ithal ürün için değil üretilen ürünlerin tüketiciye sunulması için girişim yapması gerektiğini kaydetti.

Ülkedeki sebze ve meyve üretiminin iç piyasanın taleplerine karşılayabilecek oranda olduğunun altını çizen Prof. Dr. Atalar, buna karşılık bir ürünün piyasada tükenmesinin hemen ardından ürünün yeniden piyasaya çıkışı beklenmeden ithalinin gerçekleştiğinin altını çizerek, “Sadece tüketiciyi düşünmemek lazım. Hükümetin tüccarı dğeil de üreticiyi düşünmesi lazım.Az üretim olduğunda hemen yurt dışından getirmek istiyorlar, bu da üretici için darbedir” dedi.

“Bu kadar ürüne gerek yok”

Ülkede sebze ve meyve üretimi olmasına karşılık, aralarında yerli üretimin de olduğu birçok ürünün ithal edilmesine gerek olmadığını, sebze ve meyve konusunun sadece tüketim yönünün değil, halk sağlığının da düşünülmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Atalar, birçok ülkede donmuş ürün ithalinin yasak olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Atalar şöyle konuştu:

“Domatesin veya salatalığın 12 ay yenmesinin bir faydası var mı? Her mevsimde tüm ürünlerin olması gerekmez. Hükümet, devlet, hem üreticisini hem tüketicisini düşünecek. Bu kadar meyve sebzenin Kıbrıs’a gelmesinin hiçbir karı yoktur. Portakal suyu ne kadar geliyor? Milyonlarca. Hiç buna gerek yok. Hükümet öncelikli olarak ürettiğimiz malın tüketiciye sağlanması için gerekli adımları atmalı.

Bu kadar ürüne gerek yok. Donmuş da getirtiyoruz. Bazı ülkeler hiç donmuş meyve yemiyor. Bu halk sağlığı açısından da önemli.

En mühimi hükümetin dalgalanmalarda hemen tüccara müsade edip de 50 kuruş ucuza mal olacak diye meyve veya sebze getirtmemesi laızm. Üretici üretimden koparsa durum kötü. Burada çalışan nüfusun çoğunluğu meyve, sebze üretiminde uğraşıyor.”

Yıldırımbora: “Sebzede ciddi anlamda rakibimiz var”

Kıbrıs Evi markasıyla donmuş gıda ve sebze imalatı yapan Reşat Günhan İşletmeleri Limited’in Satış Müdürü Seyhan Yıldırımbora, geçtiğimiz yıl ülkede üretilen sebzeler ile donmuş sebze imalatına başlayan şirketin, 2012 yılından itibaren Kıbrıs’a has donmuş gıda imalatı yaptığının altını çizerek, ithal ürünle özellikle sebze alanında rekabet edebilmenin zorluğu üzerinde durdu.

Özellikle maliyet açısından ithal ürün ile yerli üretim olan ve dondurularak satışa sunulan sebze ürünü arasında ciddi farklar bulunduğunu ifade eden Yıldırımbora, “200 bin nüfusu olan bir yerin üretiminden çıkan sebzeyi değerlendiriyoruz. Sebzede ciddi anlamda rakibimiz var. Maliyet anlamında çok korkunç maliyet farkları var. Milyonlara hitap eden ürünle bizim iç piyasadan alıp yaptığımız sebzenin rekabet edebilmesi çok zor. Üreticiden aldığımız donmuş gıdayla Türkiye’den gelen arasında fiyat anlamında korkunç fark var” dedi.

Patateste ithal yok

Hükümetin patates üreticisini korumak adına aldığı kararlar, bu yıl kendini gösterdi. Ticaret Dairesi’nin verilerine göre 2013-2014 yılında patates ithali yapılmadı.

2012-2013 döneminde ise sadece Türkiye’den toplam 1 milyon 663 bin 656 TL tutarında parmak patates ile 100 bin 934 TL tutarında yemeklik patates ithal edilmişti. 2011-2012 yılında ise, donmuş patates ithalatı 931 bin 508 TL tutarında gerçekleşmişti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.