1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İTİRAFI ŞAŞIRTTI! ''KKTC PLANI YOKTU''
İTİRAFI ŞAŞIRTTI!  ''KKTC PLANI YOKTU''

İTİRAFI ŞAŞIRTTI! ''KKTC PLANI YOKTU''

Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin düzenli olarak ifade edilen belirsiz “B Planı” senaryosu ... İtiraf ile sarsıldı…

A+A-

 

Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin düzenli olarak ifade edilen belirsiz “B Planı” senaryosu eski Dışişleri Müsteşarı Ziyal'ın Sever’e itirafı ile sarsıldı…

Dönemin Türkiye Dışişleri Bakanlığı müsteşarının Annan Planı dönemine ilişkin yıllar sonraki itirafına göre Rumların referandumda ‘Hayır’ demesi halinde Türkiye’nin KKTC’nin statüsüne ilişkin hiçbir planı yoktu…

Türkiye’nin AB perspektifine koyduğu katkılarıyla bilinen Annan Planı döneminin Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Basın Müşaviri Ahmet Sever’in anılarını naklettiği ünlü eserine göre tarihi bir itirafta bulunuyor.

“Abdullah Gül ile 12 Yıl!” adlı çok konuşulan kitabında Sever, 2000’li yıllarda dönemin önemli aktörü müsteşar Uğur Ziyal’ın yıllar sonra kendisine “Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündük ama bir yanlışımız oldu. Rumlar Planı reddederse KKTC’nin statüsü ne olacaktı! İşte bunu öngöremedik. Yaptığımız hata bu oldu” şeklinde hayıflandığını yazdı.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Basın Müşaviri Ahmet Sever," Abdullah Gül ile 12 Yıl! Yaşadım, Gördüm, Yazdım" isimli son kitabıyla Türkiye’nin en çok konuşulan ismi oldu…

Abdullah Gül’ün daha ziyade Köşk yıllarında yaşadıklarına ilişkin perde arkası olayları kaleme alan Sever’in kitabı tartışılmaya devam ederken, söz konusu kitapta Kıbrıs ve Kıbrıs sorununa ilişkin de dikkat çekici anı ve diyaloglara yer veriliyor.

Bunların bir kısmı da Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanı olduğu 2003-2007 yılları arasını kapsıyor.

Türkiye’nin AB perspektifine koyduğu katkılarıyla bilinen Annan Planı döneminin Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Basın Müşaviri Ahmet Sever’in anılarını naklettiği ünlü eserine göre tarihi bir itirafta bulunuyor…

“Rumlar ‘Hayır’ derse KKTC’nin statüsünü öngöremedik”

Sever kitabında dönemin Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal’ın yıllar sonra kendisine “Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündük ama bir yanlışımız oldu. Rumlar Planı reddederse KKTC’nin statüsü ne olacaktı! İşte bunu öngöremedik. Yaptığımız hata bu oldu” şeklinde hayıflandığını yazdı.

Sever kitabında Annan Planı referandumu sonrası KKTC’nin statüsünün ne olacağına ilişkin bir öngörünün yapılmamış olduğuna ilişkin de Dönemin Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal’ın (Müsteşar Yardımcısı 98-2001. Müsteşar 2001-2004) yıllar sonraki itirafına yer veriyor.

“Yaptığımız hata bu oldu…”

Ahmet Sever’in satırları şöyle; “31 Mart’ta, planın 24 Nisan’da eşzamanlı olarak Ada’nın iki tarafında referanduma sunulması kararlaştırıldı. Referandumda, Türk tarafı planı yüzde 65 ile kabul ederken, Rum tarafı yüzde 76 ile reddetti. Bu sonuçlarla Annan Planı geçersiz kaldı ve uygulanamadı. Ama bu sonuç, AB’ye üye olsa da Rum Yönetimi’nin Ada’nın kuzeyini temsil edemeyeceğini ortaya koyarken, Türklere yönelik ‘uzlaşmaz’ suçlamalarını ortadan kaldırdı.

Uğur Ziyal yıllar sonra kendisiyle bu konuyu konuşurken ‘Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündük ama bir yanlışımız oldu. Rumlar Planı reddederse KKTC’nin statüsü ne olacaktı? İşte bunu öngöremedik. Yaptığımız hata bu oldu’ diye hayıflanacaktı…”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.