1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İYİLER GİTTİ, ONLARA KALDIK
İYİLER GİTTİ, ONLARA KALDIK

İYİLER GİTTİ, ONLARA KALDIK

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a çalışmaya gelen 60 bin insan son iki yıl içerisinde ülkeden ayrıldı;

A+A-

 

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a çalışmaya gelen 60 bin insan son iki yıl içerisinde ülkeden ayrıldı. Giden iş gücünün tamamına yakını sosyal hakları yatırılmadığı ve kaçak duruma düştüğü için ülkeden gönderildi. Cezalı duruma düşen işçiler geriye dönemeyince KKTC’de özellikle inşaat alanında işçi sıkıntısı yaşanmaya başladı. İşverenler ortaya çıkan bu boşluğu doldurmak ve daha ucuz iş gücü elde etmek amacı ile uzak doğu ülkelerinden işçi getirtti. Ancak uzak doğudan gelen işçilerin inşaat alanında verimli olamaması beklenilenin aksine sorunların daha da artmasına neden oldu.

Öte yandan KKTC’ye öğrenci vizesi ile gelip inşaatlarda çalışan Afrika kökenli işçiler de bu sorunu çözemedi. İnşaat alanında yaşanan işçi krizi üzerine Taşeronlar Birliği hükümet ile temaslara geçti. Hükümetin bölünmüş ailelere yönelik son çıkarılan muhaceret affının genişletilmesini isteyen Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, affın işçileri kapsamadığını ancak inşaat alanında yaşanan işçi sıkıntısının giderilmesi için daha geniş kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Amca, bir af çıkması halinde işçilerin geri geleceğini savunurken, Kıbrıs Türk Göçmenler Birliği Başkanı Enver Dinçoğlu, hakarete uğrar gibi ülkeden atılan, hakları gasp edilen işçilerin geri geleceğini sanmadığını söyledi. 

İYİLER GİTTİ, ONLARA KALDIK 

Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, inşaatların üçüncü dünya ülkelerinden işçilerle dolmaya başladığını ifade ederek, dilleri, çalışma sistemleri açısından sorun yaşadıklarını söyledi. Osman Amca, farklı dilde konuşan bu insanlarla işi tarif edip öğretmenin zor olduğunu, ayrıca bu kişilerin inşaat alanında çalışacak kapasitede olmadığını vurgulayarak “Beş uzak doğulu işçi bir Türkiyeli işçinin yerini tutamıyor” dedi. Son iki yıl içerisinde yüzde 75 oranında işçinin geriye göç ettiğini kaydeden Amca, Türkiye’de iş koşullarının iyiye gitmesi ile işçilerin geri döndüğünü ifade etti. 

İŞVERENLERİN SUÇUYDU 

Amca, işçilerin tamamına yakınının kaçak duruma düştüğünü, ülkeden gönderildiğini ve cezalı durumda oldukları için geri gelemediklerini ifade ederek, “İşçilerin kaçak duruma düşmesinin en büyük sebebi işverenlerdi. Çok az işçinin kendi suçu vardı. Ama genelde işverenler işçilerine sahip çıkmadığı için çoğu zor duruma düştü”dedi.Osman Amca, cezalı duruma düşen işçilerin geri gelmediği için çalışma başlattıklarını, Çalışma Bakanlığı ile toplantı gerçekleştirdiklerini ancak bir sonuca varamadıklarını belirterek, hükümetin son olarak bölünmüş ailelere yönelik çıkardığı muhaceret affının genişletilmesini, cezalı olan işçilerin cezalarının kaldırılması için adım atılmasını talep ettiklerini söyledi. Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, ileriki günlerde hükümetteki tüm yetkili birimler ile temasa geçeceklerini, cumhurbaşkanına kadar gideceklerini dile getirdi. 

TÜRK DEVLETİNDE TÜRKE CEZA GÜLÜNÇ 

“Bir Türk devletinde bir türkün cezalı duruma düşmesi çok gülünç” ifadesini kullanan Osman Amca sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim kendi halkımızdan bu mesleği seçen yok. Hizmetsektörüne katılım yok. Bu nedenle kaybolan işçi gücümüzü geri getirmemiz lazım. Uzak doğudan gelenlerle inşaat sektörü yürümez. Cezaları kaldırırsak ihtiyacımız olan iş gücünü tekrar kazanacağız.” 

HÜKÜMET AF ÇIKARSA ONLAR AF EDER Mİ? 

Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, cezalı durumda olan işçilerin daha kapsamlı bir muhaceret affı ile geri geleceğini savunurken, Kıbrıs Türk Göçmenler Derneği Başkanı Enver Dinçoğlu ise gidenlerin geri gelmeyeceğini, çoğunun büyük hakaretlere maruz kaldığını ifade etti. Dinçoğlu, hükümetlerin yanlış politikaları yüzünden birçok insanın ülkeden ayrıldığını, bu konuda sık sık uyarılarda bulunduklarını belirterek, geriye göçün ileride sıkıntı yaşatacağını defalarca açıkladıklarını ancak durumun ciddiye alınmadığını söyledi. Dinçoğlu, gelinen aşamada özellikle inşaat sektöründe sıkıntı yaşandığını, ülkeyiAfrika kökenli ile uzak doğulu insanların doldurduğunu vurguladı. Dinçoğlu, giden Türkiyeli işçilerin yerini alan uzak doğulu ve Afrika kökenli kişilerin istenilen iş gücünü sağlayamadığını dile getirdi. 

HAKARETE UĞRADILAR, ÜLKEDEN ATILDILAR 

Son iki yıl içerisinde 60 bin ailenin geri gittiğini savunan Enver Dinçoğlu, bir af çıkması halinde bile gidenlerin geri gelmeyeceğini ifade etti. Dinçoğlu, “Buradan gidenler yeni bir hayat kurdular. Bazıları Irak gibi ülkelere gittiler. Bu insanların buraya döneceklerini sanmıyorum. Çünkü devletin davranış biçimi son derece yanlıştı. Bu insanlara insan gibi davranmadılar. Zannettiler ki gelmeye devam edecekler. Hakarete uğrar gibi ülkeden atılanlar bile oldu” şeklinde konuştu. 

GEL KARDEŞİM DERSEK GELECEKLER Mİ? 

İşçi sıkıntısı yaşayan sektörlerin uzak doğulu ve Afrika kökenli işçilerle idare etmek zorunda olduğunu kaydeden Dinçoğlu, “bu saatten sonra işçi getiremezler. İşverenlerde işçilere sahip çıkmadı. Adamları istediklerinde sınır dışı ettiriyorlardı, sosyal haklarını vermiyorlardı. Şimdide‘gel kardeşim diyeceksin’ onlarda gelecek mi. Buraya gitmek için gelmediler ama biz gönderdik. Şimdi de kalmak için gelmeyecekler” ifadelerini kullandı. 

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.