1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İYİLEŞTİRME PROJELERİ HAYATA GEÇMEYE BAŞLADI!
İYİLEŞTİRME PROJELERİ HAYATA GEÇMEYE BAŞLADI!

İYİLEŞTİRME PROJELERİ HAYATA GEÇMEYE BAŞLADI!

Girne Antik Limanı’nı iyileştirme projeleri adım adım hayata geçmeye başladı.

A+A-

Eski Girne Limanı ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı (EGİL) İsmail Halil Sabbar, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın, Girne Antik Limanı’na yeni bir çehre kazandırılması amacıyla Vodafone Mobile Operations Ltd. (Telsim) ile ön protokol imzalaması konusunda açıklamalarda bulundu.

İsmail Halil Sabbar, ülkenin görsel onur tablosu ve vitrini olan Girne Antik Limanı’nın, hak ettiği konuma ulaşması için gerekli atılımların yapıldığını ve iyileştirme projelerinin de adım adım hayata geçmeye başladığını söyledi. 

Sabbar, 40 yıldan beri hiçbir siyasi erkin dünya kültür mirası olan Girne Limanı için bir çalışma yapmadığını belirterek, bu süre içerisinde limanda birçok olumsuzluk ve başıboşluluk meydana geldiğini ifade etti. 

Sabbar, bu olumsuzlukların hemen giderilmesinin mümkün olmadığını ancak yapılan çalışmalar ve atılan adımların öncelik sırasına göre ve maddi imkanlar dahilinde ele alınıp tümünün iyileştirme yönüne gidileceğini vurguladı.

Bakanlıkla birlikte tüzük hazırlandı...

İsmail Halil Sabbar, limanın içinde bulunduğu kötü durumdan kurtulması için ilk iş olarak yasal bir düzenleme yapılmasının şart olduğuna dikkat çekerek, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’yla işbirliği içerisinde bir çalışma yapıldığını ifade etti. 

Sabbar, EGİL olarak öncelikli hedeflerinin, bölgede yasal düzenlemenin içeriğinde elzem olan denetim ile yaptırım mekanizmalarının yer alması olduğunu vurguladı.

Sabbar, Turizm Bakanlığı ile yapılan işbirliği neticesinde Antik Liman’la ilgili tüzük çalışmalarında önemli bir yol kat ettiklerini dile getirdi.

Tamamlanma aşamasına gelen tüzükte gerek deniz, gerekse karada göze hoş gelmeyen olumsuzlukların giderilmesi yönünde adımlar atıldığını kaydeden Sabbar, tüzükte her anlamda görsel ve işlevsel yönde iyileştirmeler yapılacağına işaret etti.

Limana standart gelecek...

Sabbar, hazırlanan tüzükte limanda kullanılacak olan malzemelerin renk, ışıklandırma ve boyutlar açısından bir standart getirileceğini ifade ederek, malzemelerin limanın tarihi dokusunu bozmadan, limana uyum sağlayarak döşeneceğine dikkat çekti.

Sabbar, Turizm Bakanlığı’nın limanın daha iyi bir yere getirilmesi konusunda sponsor bir firmayla ön anlaşma imzalandığını ve mimari çalışmaların bakanlık uhdesinde devam ettiğini anlattı.

İmzalanan protokolde, parsel 3’te bulunan yer zemininin ve korkuluklarının tüm işletmelerin uyması şartıyla limanın tarihi dokusuna uygun olarak bir standart getirilip değiştirileceğini söyleyen Sabbar, görsel kirlilik yaratan şemsiyelerin de düzenleneceğini anlattı. 

Sabbar, ziyaretçileri rahatsız etmeden açılıp kapanacak olan şemsiyelerin, işletmenin kullandığı alana göre tasarlanacağını vurguladı.

Sabbar ayrıca, ileride binaların duvar diplerinde bulunan kapalı alanların, yıkılarak yeniden yapılanacağını aktararak, peyzaj düzenlemesine gidileceğini de sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.