1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İZCAN: “KARARIN ZAMANLAMASI TESADÜF DEĞİL”
İZCAN: “KARARIN ZAMANLAMASI TESADÜF DEĞİL”

İZCAN: “KARARIN ZAMANLAMASI TESADÜF DEĞİL”

İzzet İzcan, “Kararın zamanlaması tesadüf değil”

A+A-

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’in Türkiye aleyhine aldığı kararının Kıbrıs sorunu ile başta ABD olmak üzere batılı güçlerin stratejik planlamalarıyla bağlantılı olduğunu iddia ederek, “Kararın zamanlaması tesadüf değil” dedi.

İzcan yazılı açıklamasında, “Bölgemize yönelik yeni bir planlama söz konusu. ABD ve müttefikleri Doğu Akdeniz’e ve enerji kaynaklarına hakim olmak istiyor” dedi.

Önemli olanın Kıbrıslıların ortak çıkarları olduğunu vurgulayan İzcan, bu doğrultuda bulunacak kapsamlı ve erken bir çözüme işaret ederek, “Kıbrıslı Türk ve Rum çözüm güçleri daha fazla gecikmeden harekete geçmeli, inisiyatifi ele almalı ve kapsamlı çözüm için çalışmalıdır” dedi.

AİHM’in, Türkiye’nin 20 Temmuz 1974 askeri müdahalesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi maddelerini ihlali nedeniyle sözkonusu kararı aldığını ifade eden İzcan, davanın devletlerarası bir dava olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne tazminat ödeyecek olmasının önemli olduğunu kaydeden İzcan, “AK Parti hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu AİHM kararının önemini azaltmak için geçerliliği olmayan açıklamalarda bulunuyor, Türkiye kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor” dedi.

İzcan, “Garanti Anlaşması öne sürülerek AİHM’in kararını tanımamak mümkün değil. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, tüm uluslararası anlaşmaların üstünde olduğu gibi garanti anlaşmasının da üstündedir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Kıbrıs sorunundan ve birçok insan hakları ihlalinden sorumlu tutulduğunu belirten İzcan, “Davutoğlu ve AKP hükümeti uluslararası hukuku yok sayma gücüne sahip değil. AİHM’in tazminat kararı uygulanmazsa Türkiye’nin başta Avrupa Konseyi olmak üzere uluslararası kurumlarla olan ilişkileri berhava olabilir” diye ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.