1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. JAPONYA’DAN ANASTASİADİS’E DESTEK
JAPONYA’DAN ANASTASİADİS’E DESTEK

JAPONYA’DAN ANASTASİADİS’E DESTEK

Japonya’dan Anastasiadis’e destek

A+A-

Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Takao Makino, ülkesinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik gösterdiği çabaları desteklediğini belirtti. 

Simerini gazetesi, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Makino’nun dün Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüştüğünü kaydetti.

Habere göre görüşmede Kasulidis, Makino’ya Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgiler verirken, iki ülke arasındaki ilişkiler, AB-Japonya ilişkileri, Asya ve Ortadoğu’daki gelişmeler ve enerjiyle ilgili konular da ele alındı.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Kasulidis, Makino’nun ziyaretinin Güney Kıbrıs-Japonya ikili ilişkilerinin derinleşmesi konusundaki ortak taahhüdün bir göstergesi olduğuna işaret etti.

Kasulidis, Japonya’nın sadece Asya’da değil tüm dünyadaki siyasi ve ekonomik gücü göz önünde bulunduğunda ziyaretin büyük bir önem kazandığına da dikkat çekti.

Makao ise Japonya’nın Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa barışçıl bir çözüm bulunmasına yönelik gösterdiği çabaları desteklediğini belirtti.

Makino, ayrıca Japonya’nın AB ile olan müzakereleri konusunda Güney Kıbrıs’ın desteğini istediğini söyledi.

Habere göre Kasulidis ve Makino, görüşmelerinde bilim, eğitim, öğrenci değişim programları, turizm ve kriz yönetimi gibi çeşitli alanlarda ikili ilişkilerin daha fazla derinleşmesine odaklandıklarını da belirttiler.

ULUSLARARASU HUKUK VE DENİZ HUKUKUNA SAYGI

Makino’ya Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” ve enerji faaliyetleriyle ilgili bilgiler de veren Kasulidis, her iki tarafın da gerek uluslararası hukuk, gerekse BM Deniz Hukuku Sözleşmesine saygı duyulması gerektiği konusunda aynı görüşleri paylaştıklarını söyledi.

Görüşmede Japonya’nın enerji alanında Güney Kıbrıs’a yatırım yapma olasılıklarının ele alınıp almadığı sorusuna yanıt veren Kasulidis, yatırımların özel sektör tarafından yapıldığına işaret ederek, iki Hükümetin, yatırım yapmaya ilgi gösterilmesi için özel sektörü cesaretlendirme konusunda anlaşmaya vardığını belirtti.

Japonya’nın gelecekte Güney Kıbrıs doğalgazını almaya ilgi gösterip göstermediği sorusuna ise Makino, görüşmelerin henüz bu noktaya varmadığı yanıtını verdi.

Haberde, Makino’nun Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile görüşerek Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler hakkında bilgiler aldığı da aktarıldı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.