1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. JESTİNDEN VAZGEÇTİ!
JESTİNDEN VAZGEÇTİ!

JESTİNDEN VAZGEÇTİ!

Müzakerelerin başladığı saate denk getirince Türkiye iyi niyet jestinden vazgeçti;

A+A-

Türkiye; iyi niyet jesti olarak Barbaros Hayrettin Paşa gemisini Kıbrıs’a göndermeyeceğini bildirdi, Rum tarafı İsrail ile ortak tatbikatı 2 gün öne alarak müzakerelerin başladığı saate denk getirdi

Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan kapsamlı müzakerelerin başladığı gün, Rum tarafının, İsrail ile ortak askeri tatbikat gerçekleştirmesi ‘iyi niyetten yoksin bir girişim’ olarak nitelendirildi.

Rum lideri Anastasiadis’e yakınlığı ile bilinen Alithia gazetesi “Türklerin ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ (MEB)’teki voltalarına son” başlıklı manşet haberinde, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirdikleri telefon görüşmesine yer verdi. Gazete, bu görüşmede Barbaros konusunun da ele aldığını ve Ankara’nın, müzakerelerin yapıldığı dönem içerisinde Barbaros Hayrettin Paşa gemisini, doğal gaz ve petrol araştırmalarının yapıldığı “Kıbrıs” MEB’ine göndermeyeceği vaadinde bulunduğunu savundu.

Gazete, Kıbrıs sorunundaki yeni sürecin,büyük beklentilerle başladığını belirterek, “Türkler, müzakereler devam ettiği müddetçe Güney Kıbrıs MEB’indeki tahriklerini durdurmayı taahhüt etti. Kerry ve Davutoğlu prosedürü zedeleyebilecek tek taraflı adımlardan kaçınılması gerektiğinde uzlaştı” ifadesini kullandı.

İyi niyetin karşılığı bu mu?

Türkiye’nin bu iyi niyetli jestine karşılık, Rum tarafı, İsrail ile önceden anlaştığı askeri tatbikatı iptal etmedi. Tam tersi, 13-14 Şubat tarihlerinde yapılacağı açıklanan tatbikat, süpriz bir değişiklikle düne alındı. Liderlerin buluşmasından kısa bir süre önce başlayan ve İsrail Hava Kuvevetleri’ne ait savaş uçaklarının da katıldığı tatbikat, saat 13.00’te sona erdi.

Fileleftheros gazetesinin web sayfasına düşen habere göre İsrail savaş uçakları, dün sabah 11.00 ile 13.00 saatleri arasında Limasol’un güney bölgesi, Vasiliko ve Hirokita üzerinden alçak uçuş yaptı.

Baf’a kadar yayılan, kara ve deniz hedeflerine yönelik sanal ateş de açılan tatbikata İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı çok sayıda savaş uçağının katıldığı belirtilirken, kesin rakam açıklanmadı.

İsrail uçaklarının, özellikle alçak uçuş yaparak sanal hedeflere ateş açtıkları bölgelerde varlıklarını hissettirdiklerine dikkat çekildi. 

Olası müdahaleye karşı önlem

Bir internet haber sitesi de, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki müşterek tatbikat çerçevesinde Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nün İsrail uçakları tarafından kullanıldığını haber verdi.

Lefkoşa FIR hattı içerisinde icra edilmekte olduğu belirtilen müşterek tatbikat kapsamında İsrail’in F15 ve F16 savaş uçaklarının sözde “MEB” parselleri üzerinde uçuş yaptıkları saat 11.00 itibarıyla ve Limasol’un güneyi, Vasiliko ve Hirokita bölgeleri üzerinden düşük irtifadan uçtukları kaydedildi.

Tatbikatla ilgili daha önce çıkan haberlerde tatbikat tarihi 13-14 Şubat olarak verilmiş ve İsrail’den 40’ın üzerinde savaş uçağı iştirak edeceği haber verilmişti. Tatbikatın hedefi de Rum tarafının tek yanlı münhasır ekonomik bölge ilan ettiği deniz bölgesindeki yatakların ve Vasiliko’daki terminalin korunması olarak açıklanmıştı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.