1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. JET HIZIYLA SINIRDIŞI!
JET HIZIYLA SINIRDIŞI!

JET HIZIYLA SINIRDIŞI!

Şişme botla kaçak olarak KKTC’ye gelen “vatansız” Mehmet Özsoy hakkında yürütülen polis soruşturması tamamlandı.

A+A-

Gazimağusa Kaza Mahkemesi, 24 Haziran tarihinde Türkiye’den bindiği şişme botla KKTC’nin Dipkarpaz Bölgesi’nde Zafer Burnu’ndan kaçak olarak giriş yapan Mehmet Özsoy’u 10 gün süren tutukluluğunun ardından dün yargılayarak 1 gün hapis cezasına çarptırdı.

Herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan Mehmet Özsoy’un aldığı 1 günlük hapis cezasının ardından sınır dışı edileceği öğrenildi.

Özsoy mahkemeden herhangi bir İnsan Hakları Derneği’ne teslim edilmesini istedi.

Gazimağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu huzurunda görüşülen Mehmet Özsoy’un yargılanma sürecinde dava ile ilgili olguları İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Ahmet Özlemler açıkladı.

Ahmet Özlemler, sanığın 24 Haziran 2013 tarihinde saat 11.00’de Türkiye’de yabancılara verilen ve vatansız olarak belirtilen ikamet belgesi ile Dipkarpaz’da Zafer Burnu’ndan ülkeye şişme botla giriş yaptığını söyledi.

Sanığın polis tarafından tespit edilip tutuklanmasının ardından “Türkiye’den çıkış yapıp Kıbrıs’a gelmek istedim. İzin vermediler. Ben de bu yola başvurdum” diyerek bir gönüllü ifade verdiğini anlatan Özlemler, sanığın soruşturma maksatlı 10 gün süre ile poliste tutuklu kaldığını bildirdi.

Sanığın gönüllü ifadesine de özetle değinen Ahmet Özlemler, ifadesinde 13 yaşına kadar bir yurtta kaldığını, 15 yaşında Türkiye’den kaçtığını, 18 yıl İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya’da kaldıktan sonra Türkiye’ye geldiğinde askerliğini yapmadığı için vatandaşlığının silindiğini bildirildiğini açıkladı.

Sanığın gönüllü ifadesinin devamında Türkiye’de bir marketten aldığı şişme botla Kıbrıs’a gelmeye karar verdiğini, ancak yol bilmediği için bir balıkçı teknesinin kendisine refakat etmesini sağladığını belirttiğini ifade eden Özlemler, sanığın KKTC’de kayıtlı bir sabıkası olmadığını da dile getirdi.

Mahkemede kendini savunan sanık Mehmet Özsoy, 2001 yılında Türkiye vatandaşlığını kaybettiğini, geri istemesine rağmen alamadığını, Türkiye’de kendisine verdikleri kimliğin “vatansız kimliği” olduğunu, bu kimliğin çalışma izni de gerektirdiğini söyledi.    Duygusal bir ses tonunda konuşan sanık Özsoy, vatansız ibareli kimliğinin çalışma izni olarak kabul olmaması nedeniyle iş de bulamadığını, günlerce aç ve susuz sokaklarda yattığını ve suç işleyip kötü bir insan olmamak için Kıbrıs’a geldiğini; insan hakları dernekleri ile görüşmek istediğini bildirdi.

Yargıç Ayşen Toroslu sunulan olgular ve hafifletici nedenleri değerlendirmesinin ardından sanığı 1 gün hapis cezasına çarptırdı.

Sanığın yapılacak işlemlerin ardından sınır dışı edileceği öğrenildi.

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.