1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. 'JÜPİTER'İN GÖZBEBEĞİNİN' SIRRI BAKIN NEYMİŞ
'JÜPİTER'İN GÖZBEBEĞİNİN' SIRRI BAKIN NEYMİŞ

'JÜPİTER'İN GÖZBEBEĞİNİN' SIRRI BAKIN NEYMİŞ

'JÜPİTER'İN GÖZBEBEĞİNİN' SIRRI BAKIN NEYMİŞ

A+A-
'Jüpiter'in Gözü' olarak bilinen kasırga üzerinde beliren kara lekenin sırrı çözüldü

Jüpiter’in üzerinde bulunan büyük yuvarlak lekede oluşan kara lekenin sırrı çözüldü. “Jüpiter’in Gözü” olarak bilinen bu ilginç şekle, gezegen üzerindeki kasırgaların sebep olduğu bilinmekteydi. Ancak kısa bir süre önce “göz”ün üzerinde bir de “göz bebeği” belirdi. Fotoğrafları inceleyen uzmanlar, gözün ve gözbebeğinin ardındaki sırrı çözmeyi başardı.
Aslında gezegendeki iklim değişikliklerini izleyen ekip, bu görüntüyü 21 Nisan’da elde etmişti. Ancak fotoğraf ilk olarak bu hafta yayınlandı. Fotoğraftaki “gözbebeği” görüntüsü hakkında konuşan Hubble ekibi, konuyla ilgili ortaya atılan iddiaların ardından bir açıklama yaptı.

Independent’ta yer alan habere göre NASA , gözbebeği şeklindeki bu görüntüye Jüpiter’in uydularının sebep olduğunu açıkladı. Söz konusu fotoğraf hakkında bir basın açıklaması düzenleyen Hubble ekibi, fotoğraftaki kara lekenin, Jüpiter’in ‘Io’ isimli uydusunun gölgesi olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, kasırga gerçekleşirken uydulardan birinin gölgesinin kasırganın tam ortasına düşmüş, bu yüzden siyah bir gözbebeği görüntüsü ortaya çıkmıştı.

Jüpiter’de yer alan göz şeklindeki kasırga 16.093 kilometre büyüklüğe sahip ve saatte 555 kilometre hıza ulaşıyor. Büyük Kırmızı Nokta (Great Red Spot) adlı kasırga, 12.741 kilometre büyüklüğündeki Dünya ’dan daha büyük.

NASA’nın yaptığı açıklamada, gözbebeği görüntüsü için “Jüpiter bir anlığına, tek gözlü canavar gibi, Hubble teleskobuna gözlerini dikti” denildi.

Dünya’dan 317 kat daha büyük bir kütleye sahip olan Jüpiter’in 62 tane uydusu bulunuyor. Fotoğraftaki gölgeyi yaratan ‘Io’ adlı uydu, 1610 senesinde Galileo Galilei tarafından bulunmuştu.

Radikal

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.