1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KABOTAJ BAYRAMI GAZİMAĞUSA’DA KUTLANDI
KABOTAJ BAYRAMI GAZİMAĞUSA’DA KUTLANDI

KABOTAJ BAYRAMI GAZİMAĞUSA’DA KUTLANDI

Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de Gazimağusa ve Girne’de düzenlenen törenlerle kutlandı;

A+A-

 

Türk limanları ve karasularındaki her türlü denizcilik faaliyetlerinin Kabotaj Kanunu ile Türk vatandaşlarına bırakılmasının yıl dönümü olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Türkiye’de olduğu  gibi KKTC’de de Gazimağusa ve Girne’de düzenlenen  törenlerle kutlandı.

Gazimağusa’da Zafer Anıtı önünde yer alan törende protokol sırasına göre, Kaymakam Şifa Çolakoğlu, KTBK Komutanlığı adına Merkez Komutanı Hava Savunma Albay Fahri Savaş, GKK adına 4. Piyade Alay Komutan Vekili Piyade Yarbay Selçuk Gökbayrak,  DAÜ Rektör Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nidai Şemi, İTÜ KKTC Yerleşkeleri Genel Sekreteri Metin Kulaksız, dernek, vakıf, kurum ve kuruluş temsilcileri anıta çelenk koydu.

Saygı duruşu ve ardından istiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden tören, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’ndan Deniz Üsteğmen Ayhan Kaymak’ın konuşmasıyla sona erdi.

Deniz Üsteğmen Ayhan Kaymak yaptığı konuşmada,  1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk karasuları ve limanlarındaki deniz taşımacılığının sadece Türk gemilerine tanındığını ifade etti.

Kaymak,  Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferi olduğunu belirterek, kanunla birlikte denizciliğin yabancıların tekelinden kurtarıldığını söyledi.

Kabotajın, tüm denizci ülkeler tarafından değerlendirilen bir hak olduğunu ifade eden Kaymak,  1974 yılından sonra sıfırdan başlayan Kıbrıs Türk denizciliğinin bütün engelleme ve ambargolara rağmen aradan geçen 40 yılda önemli aşama kaydettiğini söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.