1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAÇAK AV İDDİALARI
KAÇAK AV İDDİALARI

KAÇAK AV İDDİALARI

Kaçak Av iddiaları

A+A-

Ölü Orkinos, kaçak av iddialarını gündeme taşıdı.

Orkinos avı döneminde her yıl Türkiye’den gelerek 'KKTC karasularına' giren gırgır teknelerin kaçak av yaptıklarına ilişkin iddiaların ortaya atılmasının ardından bu kez; Karpaz sularında ölü vaziyette ‘Mavi Yüzgeçli Orkinos’ balığı görülmesi 'kaçak av' iddialarını yeniden gündeme taşıdı.

Orkinos avı döneminde her yıl Türkiye’den gelerek 'KKTC karasularına' giren gırgır teknelerin kaçak av yaptıklarına ilişkin iddiaların ortaya atılmasının ardından bu kez; Karpaz sularında ölü vaziyette ‘Mavi Yüzgeçli Orkinos’ balığı görülmesi 'kaçak av' iddialarını yeniden gündeme taşıdı.
3 Haziran Salı günü sosyal paylaşım sitesinde yayınlanan ölü ‘Mavi Yüzgeçli Orkinos’ balığının, yabancı teknelerinin bulunduğu bölgede görüntülenmesi dikkat çekti. Balıkçılar kaçak av esnasında ölen orkinos balığını geri denize atma ihtimalinin olmayacağına vurgu yaparken,  söz konusu orkinos balığının ‘kaçak av’ ile ilgili emare olmadığını iddia etti.

Çevreciler ise bu ölü balığın Türkiye’den gelen teknelerin Kıbrıs çevresinde kaçak av yaptıklarının kanıtı olduğunu düşünüyor.
'Güney rüzgarları' nedeniyle Karpaz sahiline sığındıkları belirtilen yabancı tekneler ve havuz gemilerinden bazılarının geçtiğimiz hafta adadan ayrıldığı öğrenilirken, önceki akşam yine 23 tekenin Karpaz bölgesinde görüldüğü belirtildi.

Gündeme gelmişti
YENİDÜZEN’in 2 Haziran’da manşetine taşıdığı ‘Kaçak avlıyorlar’ haberinde Türkiye’den gelen ‘gırgır teknelerinin ‘fırtınalı havayı bahane ederek’ KKTC karasularına demir atıp, kaçak av yaptıkları iddia edilerek, balıkçıların bu durumdan rahatsız olduğu dile getirilmişti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Askeri makamlar ve Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı yetkilileri bölgedeki teknelerin hava şartları nedeniyle sığındıklarını, kaçak ‘orkinos’ avlamadığını belirterek, gerekli denetimlerin yapıldığını dile getirmişti.

“Kaçak avdan dolayı değil”
Bir süre sonra adadan ayrılan teknelerin ardından yeni görüntüler ortaya çıktı. 3 Haziran’da saat 15:45’de Karpaz mevkiinde yabancı tekneler ile birlikte, kıyıya vuran bir ‘Mavi Yüzgeçli Orkinos’ balığı görüntülenerek, sosyal paylaşım sitesinde yayınlandı. Konuyla ilgili  konuşan Kıbrıs Türk Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, görüntülenen orkinosun ‘kaçak av’dan dolayı meydana gelmeyeceğini çünkü havuzlara konulan tüm balıklardan yararlanıldığını, denize atılmadığını dile getirdi. Söz konusu balığın farklı bir gelişmeden dolayı da ölüp kıyıya vurabileceğini belirten Atakan, “Tekneler bu balığı havuza aldıktan sonra asla geri atmazlar, ölmüş olsa dahi farklı şekilde tüketilmek üzere yararlanılabilir” dedi. 

Atakan: “Kaçak avla ilgisi yok”

Kıbrıs Türk Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, görüntülenen orkinosun ‘kaçak av’dan dolayı meydana gelmeyeceğini çünkü havuzlara konulan tüm balıklardan yararlanıldığını, denize atılmadığını dile getirdi
Kemal Atakan, orkinos ya da başka bir balığın farklı dönemlerde yanlış bir yemden beslenmesinden dolayı baygınlık geçirebileceklerini ya da farklı nedenlerden dolayı hasta olup ölebileceklerini söyledi. Denizde görüntülenen orkinos balığının ise tekneler tarafından denize atılma ihtimalinin “imkansız” olduğunu vurgulayan Atakan, kaçak avdan dolayı bu balığın denize atılmasının mümkün olamayacağını dile getirdi. Atakan, “bu balık bir balıkçının av esnasında misinasını kopartarak başka bir zarara da uğrayabilir. Ancak denize atılma olasılıkları yoktur” diyerek diğer tüm olasılıkların olabileceğini vurguladı. Atakan, geçen hafta görülen gırgır teknelerinin adadan ayrıldığını ancak önceki akşam yine 23 tane gırgır teknesinin Karpaz açıklarında görüldüğünü dile getirdi. Atakan, yine fırtına nedeniyle sığınma yaptıkları iddiasıyla karasularda görüldüğünü belirterek, ülkede marin (deniz) polisi olmadığı için ‘neden geldikleri’ sorununun sorulamayacağını söyledi. “Yine arıza var ya da fırtına nedeniyle geldiklerini söyleyecekler” diyen Atakan, mazeretlerin hep aynı olduğunu söyledi.

Yetkililer “Kaçak av bulgusuna rastlamadık” demişti

Hatırlanacağı üzere Askeri makamlar ve Tarım Bakanlığı yetkilileri açıklama yaparak bölgedeki teknelerin hava şartları nedeniyle sığındıklarını, kaçak ‘orkinos’ avlamadığını belirterek, gerekli denetimlerin yapıldığını dile getirmişti.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) ise konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen balıkçı teknelerinin, KKTC karasularında avlandıklarına’ ilişkin çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirmişti. Açıklamada, yapılan kontrollerde teknelerin KKTC karasularında balıkçılık faaliyetleri icra ettiklerine dair emareye rastlanmadığı, kötü hava şartları nedeniyle bölgeye sığındıklarının tespit edildiği ifade edilmişti. Hayvancılık Dairesi de karasularda orkinos avcılığı yapılmadığını belirtmişti.
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ise Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da mavi yüzgeçli orkinos balıklarını avladıkları sırada fırtına ve hava muhalefeti nedeniyle Karpaz kıyılarına kadar yanaştığını, söz konusu teknelere verilmiş herhangi bir izin bulunmadığını belirtmişti.
Teknelerin uzaktan algılama sistemi ile her hareketinin uydudan TC yetkilileri tarafından izlendiği belirtilen açıklamada, teknelerin TC limanlarında karaya çıkış noktalarının da denetlenmekte olduğu, bunun yanında Uluslar Arası Ton Balıkları Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından görevlendirilen gözlemcilerin gemilerde avcılığı izlediği kaydedilmişti.
Bakanlığın bu konularda KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı’na önceden bilgi verdiği de belirtilerek, TC yetkili kurumları ve diğer ilgili mercilerle istişare edilerek, konu gemilerin ülkemiz karasularında balıkçılık yapmamaları konusunda gerekli önlemler alındığı da vurgulanmıştı.

YENİDÜZEN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.