1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAÇAK ET PİYASAYI KURTARIYOR
KAÇAK ET PİYASAYI KURTARIYOR

KAÇAK ET PİYASAYI KURTARIYOR

Girne’de kasap dükkânı işletenler beslenen hayvan sayısının et tüketimi için yeterli olmadığını, Güney’den kaçak et gelmemesi halinde etin karaborsa olacağını ve kriz çıkacağını söyledi

A+A-

Girne’de kasap dükkânı işletenler beslenen hayvan sayısının et tüketimi için yeterli olmadığını, Güney’den kaçak et gelmemesi halinde etin karaborsa olacağını ve kriz çıkacağını söyledi

Girne’de Kasap ve Şarküteri İşletenler hayvan fiyatlarının artmasından dolayı et fiyatlarının zamlandığını söyledi. Kuzey Kıbrıs’ta kuzu etinin 34 dana etinin 32 liradan satıldığını ifade eden kasaplar, Güney Kıbrıs’ta fiyatların daha ucuz olduğunu, halkın bir kısmının oradan alış veriş yapmayı tercih ettiğini, bu durumun satışlarını olumsuz etkilediğini kaydetti. Daha önce hayvan yetiştiriciliği yaptığını ve 42 yıldır et işinde olduğunu ifade eden Özay Ertan, hayvan beslemenin giderek maliyeti yüksek bir iş haline geldiğini, kar değil zarar eden hayvancıların bu işi bıraktığını ve KKTC’de yetiştirilen hayvan sayısının ülkedeki et tüketimine yetmeyeceğini ifade etti. Bazı kasapların et kaçakçılığı yaptığını, bunun haksız rekabete neden olduğunu ifade eden Ertan ancak bu durumun olumlu yanları da olduğunu dile getirdi. Mehmet İnce ise Güney Kıbrıs’ta et fiyatlarının daha ucuz olduğunu, KKTC’de et fiyatları yüksek olduğu için alım gücü zayıflayan halkın Güney’den et aldığını ve et satışlarının giderek düştüğünü ifade etti.

ERTAN: “MALİYET YÜKSEK, FİYAT DÜŞÜK”
Ekonomik koşulların giderek zorlaştığı Kuzey Kıbrıs’ta temel tüketim maddelerinin neredeyse hepsine zam geldi. Sofraların vaz geçilmez yiyeceği olan et fiyatları da hayvan fiyatlarının artmasından dolayı zamlandı. Özay Ertan,24 Aralık itibari ile canlı hayvan fiyatlarına zam geldiğini, iki ay önce 30 lira olan kuzunun kilosunun 34 TL’ye yükseldiğini ifade etti. Ertan, yem fiyatlarının, hayvan aşısının ve diğer girdilerin zamlandığını, bunun hayvan fiyatlarına daha sonra da et fiyatlarına yansıdığını dile getirdi. Yüksek maliyetlerden dolayı hayvancıların zor durumda olduğunu belirterek, elektrik zammı, dövizdeki yükselişin insanların alım gücünü düşürdüğünü, halkın et almakta zorlanmaması için etin gerçek maliyetinden satılamadığını söyledi.

GÜNEY’DE DAHA UCUZ, HALK ORAYA GİDİYOR
Güney Kıbrıs’ta et fiyatlarının KKTC’ye oranla daha ucuz olduğunu kaydeden Ertan, “Güney’de ithal et bulunuyor. Her çeşit ve farklı fiyatlarda et olduğu için herkes kesesine göre alıyor. Orada et ve çeşit daha fazla olduğu için insanlarımız Güney’den et alıyor. Buda Kuzey Kıbrıs’ta kasap işleten insanları zor duruma sokuyor. İşlerimiz gün geçtikçe azalıyor” şeklinde konuştu.

HAYVANCILAR ZARAR EDİYOR, ÜRETİCİLİK BİTİYOR
Hayat pahalılığını et fiyatlarına yansıtmadıklarını belirten Ertan, canlı hayvan kilosunun 14 lira olduğunu, etin kilosunun 38 liradan satılması gerektiğini ancak halkın alım gücü zayıf olduğu için et fiyatlarını aşağıda tutmaya çalıştıklarını ifade etti. Ertan, durum böyle olunca da hayvan yetiştirenlerin kar değil zarar ettiğini, KKTC’de hayvancılık yapan insan sayısında giderek düşüş yaşandığını kaydetti. KKTC’de yetiştirilen hayvan sayısının ülkedeki et tüketimi için yeterli olmadığını ifade eden Ertan, el altından yapılan kaçakçılığın aslında kurtarıcı görev yaptığını dile getirdi.

KAÇAK ET OLMAZSA KRİZ YAŞANIR
Ertan sözlerini şöyle sürdürdü: “KKTC’de büyük kasaplar et kaçakçılığı yapıyor. Güney Kıbrıs’ta et fiyatları düşük olduğu için gizlice getirip burada satıyor. Bu haksız rekabete neden oluyor ancak acı bir gerçek var ki bu ülkeye kaçak et girmezse et bize yetmeyecek. Çünkü bu ülkede yetiştirilen hayvan sayısı et tüketimi için yeterli değil. Restoranlar, büyük oteller ve halk kaçak et olmazsa etsiz kalacak. Hayvancılar kar değil zarar ettikleri için bu işi yavaş yavaş bırakıyorlar. Kaçak et sayesinde ülkede et krizi yaşanmıyor. Aksi takdirde et fiyatları tavan yapar hatta et kara borsaya girer. Kaçak et piyasada dengeyi sağlıyor. Tabi kaçak et getirilmesini önlemek istiyorlarsa et ithaline izin verecekler” dedi.

İNCE “HALKIMIZ GÜNEY’DE GİDİYOR”
Yine Girne’de Kasap ve Şarküteri işletmeciliği yapan Mehmet İnce ise hayat pahalılığından dolayı et fiyatlarının artış gösterdiğini söyledi. İnce, hayvan besleyenlerin maliyetlerin yükselmesinden dolayı zor şartlar altında hayvan yetiştirdiğini, yem ve diğer girdilerin zamlanmasından dolayı canlı hayvan kilosunda fiyat artışı olduğunu ancak buna rağmen üreticinin yine de kar edemediğini söyledi.

HALK UCUZA GİTMEK ZORUNDA
Güney Kıbrıs’ta et fiyatlarının daha ucuz olduğunu, imkânı olanların oradan et aldığını kaydeden İnce, “Ekonomik şartlar halkı daha ucuz mal satın almaya yöneltiyor. KKTC’de et fiyatları yüksek olduğu için alım gücü zayıflayan halkımız Güney’den et alıyor. Bu durum bizi çok olumsuz etkiliyor. Et satışları giderek düşüyor” dedi. İnce, KKTC’de hayvan üretiminin artması durumunda et fiyatlarının daha uygun olacağını sözlerine ekledi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.