1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAÇAK ETİ 'ÇOK SEVDİK'!
KAÇAK ETİ 'ÇOK SEVDİK'!

KAÇAK ETİ 'ÇOK SEVDİK'!

Kaçak üssü Akıncılar!

A+A-

Kuzey- Güney arasındaki “et ticareti” kaçakçılar üzerinden zemin buldu. 9 ayda güneyden kuzeye geçirilen 7 ton kaçak et yakalandı. Yakalanamayan miktar ise sofralarda tüketildi

 

Devrim DEMİR

Ülkemizde “daha ucuz” olduğu gerekçesiyle, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye kaçak et geçişi durmuyor. Kendi piyasasını yaratan kaçakçılar, ağır olmayan cezalar nedeniyle kaçakçılıktan vazgeçmiyor.

Akıncılar merkezli kaçakçılık sistemi, bölgedeki asker ve polisin de sürekli alarmda olmasını sağlıyor. Ada genelinde 9 ayda 7 ton kaçak et yakalanırken, bunun 4.2 tonluk kısmı Akıncılar’da ele geçirildi.

Bu rakam yalnızca Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’nün piyasaya sürülmeden ele geçirdiği etleri içeriyor.

Polis genel Müdürlüğü’nün diğer birimlerinin ele geçirdiği et miktarı ile piyasaya sürülenin ise ne kadar olduğunu kestirmek mümkün değil.

Fiyat ve ceza dengesi yok

Kuzey ve Güney Kıbrıs’taki et fiyatlarında yaşanan uçurumun yanı sıra et kaçakçılığına verilen cezaların caydırıcı olmaması da “kaçak et üzerinden” büyük paralar kazanan kesimlerin cesaretini artırıyor.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’nde görevli polis ekipleri,  gerçekleştirdikleri operasyonlarında tonlarca kaçak etin vatandaşın sofrasına ulaşmasını engellese de engellenemeyen miktarın ne kadar olduğu konusunda fikir sahibi olan yok.

Yapılan kaçak et operasyonları sonucu toplam 30 kişi mahkemeye sevk edildi. Zanlıların tamamı, teminata bağlanarak, ileride yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Et kaçakçıları geride kalan 9 ayda geçiş yolu olarak daha girintili çıkıntılı bir hattı olan sınır köyü Akıncılar’ı kullandı.

 

Akıncılar köyü kaçakçıların yolu oldu

Akıncılar köyünün sınıra yakın olmasını fırsat bilen kaçakçılar, Güney Kıbrıs’tan aldıkları etleri, Akıncılar köyünü kullanarak ülkeye ithal etmeye çalıştı.

İstatistiklere göre 2016 yılı Kasım ve Aralık, 2017 yılının Nisan, Mayıs ve Haziran ayının tamamında Akıncılar köyünden KKTC’ye yasal olmayan yollardan dört ton 260 kilo sığır eti ve küçükbaş hayvan eti ele geçirildi.

Dilekkaya ve Metehan’da kullanıldı

Ülke genelinde Narkotik ekipleri Akıncılar köyü olduğu gibi Dilekkaya ve Metehan Kara Giriş Kapısında da kaçakçılara göz açtırmadı.

Ekipler 2016 yılı Ekim ayında Metehan Kara Giriş Kapısında, ülkeye yasal olmayan yollardan ithal edilmeye çalışan 600 kilo kırmızı et ele geçirip 2 kişiyi mahkemeye sevk etti.

Aralık ayında ise Dilekkaya köyünde gerçekleştirilen kaçak et operasyonunda 870 kilo kemiksiz sığır eti ele geçirildi.

Polis olayla bağlantılı 9 kişi hakkında yasal soruşturma başlatıp, mahkemeye sevk etti.

Köy karakolları da boş durmuyor

Sınır köylerine yakın karakollarda görevli polislerde boş durmuyor. Polis ekipleri alınan ihbarlar üzerine Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’nde görevli polislerle birlikte kaçakçılara geçit vermemekte kararlı.

Hem kaçak hem sağlıksız

Ülkeye yasal olmayan yollardan ithal edilemeye çalışan tonlarca kaçak et, kaçakçıların arabalarında sağlıksız, hijyen koşullarından yoksun şekilde taşınıyor. Tonlarca et Gümrük Dairesi’nin gerekli işlemlerin ardından imha ediliyor.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.