1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KAÇAKÇILIK 4 BİN YIL ÖNCE DE VARMIŞ
KAÇAKÇILIK 4 BİN YIL ÖNCE DE VARMIŞ

KAÇAKÇILIK 4 BİN YIL ÖNCE DE VARMIŞ

"gizli yol, daryol" adı verilen yolları kullanarak kaçakçılık yaptıkları ortaya çıktı

A+A-

Kayseri'deki Kültepe Höyüğü'nde bulunan çivi yazılı belgelerinde, Anadolu'da 4 bin yıl önce kaçakçılık yapıldığı belirlendi.

Asurlu tüccarların, yerli idareciler tarafından alınan birtakım vergilerden kurtulmak ve yasaklanmış bazı malların ticaretini yapmak için yasa dışı yollara başvurdukları ve gümrük izni olmadan malı şehre sokmak için "gizli yol, daryol" adı verilen yolları kullanarak kaçakçılık yaptıkları ortaya çıktı

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu: "Bir belgede, Asurlu bir tüccarın meslektaşından, kaçakçılık için kullanılan tali yolu kontrol etmesini, eğer yol uygun değilse, kalayı küçük paketler halinde elbisenin içinde gizleyerek şehre sokmasını istediğini okuduk. Anadolu sarayları, kaçakçılık hususunda Asurlu tüccarlara karşı oldukça sert tutumlar içerisindeymiş. Kaçakçılık yaparken yakalanan tüccarları hapse atarak mallarına el koyuyorlarmış" dedi.

23 BİN 500 TABLET ÇIKARILDI

Kazıların 1948’den beri sürdüğünü ve bugüne kadar 23 bin 500 civarında çivi yazılı tablet çıkarıldığını ifade eden Kulakoğlu, bunların AÜ Sümeroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri ile bazı yabancı Asurologlar tarafından incelenip, okunarak Anadolu'nun ilk tarihi dönemlerine ait bilgiler edinildiğini söyledi. Kulakoğlu, gün ışığına çıkarılan tabletlerden Asurlu tüccarların, Anadolu'da istedikleri gibi ticaret yapamadıklarının, Kuzey Mezopotamya'daki Asur şehir devletiyle yerel krallıklar arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde ticari faaliyetlerini sürdürdüklerinin anlaşıldığını kaydetti.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.