1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KADERİ, SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMEN BELİRLEYECEK
KADERİ, SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMEN BELİRLEYECEK

KADERİ, SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMEN BELİRLEYECEK

Gözler Yüzde 37.65’te

A+A-

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yarışacak olan bağımsız adaylar Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı ile onlara destek veren parti ve örgütler ilk turda sandığa gitmeyen seçmenin oyunu almak için çalışıyor

Gözler Yüzde 37.65’te:

KKTC’de 19 Nisan’da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda seçmenin sadece yüzde 62.35 oy kullanırken, oy kullanmayanların oranı yüzde 37.65 oldu. İkinci turda yarışacak adaylar ile onlara destek veren partiler ve milletvekilleri gözlerini ilk turda sandığa gitmeyen seçmene çevirdi

MERAK KONUSU:

Seçimin ilk turunda yüzde 21.25 oy oranı ile seçimi dördüncü tamamlayan Kudret Özersay’ın oylarının Eroğlu’na mı yoksa Akıncı’ya gideceği merak konusu. Özersay, kendisine oy veren seçmeni herhangi bir adaya yönlendirmeyeceğini açıklarken adaylar ve arkalarındaki örgütler bu oyların kendi lehlerine kullanılacağı görüşünde

KKTC’de 26 Nisan’da yapılacak 2’nci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalışmalar hızla devam ediyor. Cumhurbaşkanı olmak için ikinci turda yarışacak olan Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı ile her iki adayın da arkasındaki örgütler sandığa gitmeyen seçmenin oyunu almak için yoğun bir çaba içinde. Ayrıca her iki adayın da destekçileri seçimi yüzde 21 oy oranıyla tamamlayan bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay’ın oylarının kendi adaylarına yöneleceği görüşünde. Seçimi yüzde 22.4 oy oranıyla üçüncü sırada tamamlayan aday Sibel Siber’in aday çıktığı parti CTP-BG ise önceki gece ikinci turda Mustafa Akıncı’yı destekleyeceğini açıklamıştı.

Çeler: İkinci turda katılım artar

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, ilk turda katılımın düşük olmasının nedeninin halkın umutsuzluluğunu bir kenara bırakması ve değişim olacağına inanmaması olduğunu belirtti. Çeler ayrıca Yüksek Seçim Kurulu’nun elindeki listenin güncel olmadığını ve bu nedenle de katılım daha düşük göründüğünü ifade etti. Ancak bu turda katılımın yüksek olacağına inandığını söyleyen Çeler, toplumun artık birlikte hareket etmeyi yeniden hatırladığının ve heyecanın arttığının altını çizdi.


“Biz de olsak aynısını yapardık”

TDP olarak ilk turdan bağımsız aday Mustafa Akıncı desteklediklerini anlatan Çeler, CTP’nin de şimdi Akıncı’ya destek açıkladığını ve eğer durum tam tersi olsaydı kendilerinin de aynı şeyi yapacağını söyledi. Çeler daha önce de bu iki partinin birlikte çalıştığını hatırlatarak, “Değişim için çözüm olması için Akıncı’nın desteklenmesi doğru karardı. Takdir partililerindir” dedi.

“Sandık sonuçları gözden geçiriliyor”

Çeler, şu anda sandıklardan çıkan sonuçları değerlendirmeye aldıklarını ve bu doğrultuda çalışma yaptıklarını açıkladı. Eğer bir sandıkta katılım düşükse bunun nedenini araştırdıklarını kaydeden Çeler, zaten Eroğlu kanadının da anti propaganda ile dedikodular yaymaya başladığını söyledi. Çeler, yaymaya çalıştıkları dedikoduların cevabını zaten verdiklerini söyledi.


***

Angolemli: Destekler çok önemli

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, ikinci turun birinci turdan çok farklı olduğunu ve desteklerin çok önemli bir rol oynadığını belirtti. 2010 yılında yapılan seçimi hatırlatan Angolemli, bu seçimde CTP’nin milletvekili olması için kendisine destek verdiğini ve sonuçta bu seçimde milletvekili seçildiğini söyledi. Angolemli şu şekilde konuştu:
“İkinci turda destekler çok önemli rol oynuyor. CTP-BG Akıncı’ya desteğini açıkladı. Biz de zaten daha önce Mehmet Ali Talat’a destek vermiştik. Ayrıca 2010 yılında CTP-BG milletvekili seçilmem için bana destek vermişti ve ben kazanmıştım. Düne göre Akıncı çok daha güçlü.”

“Halk temiz siyaset istiyor”
Angolemli, ikinci turda seçime katılımın artacağına inandığını söyledi ve çalışmaların da seçime katılım oranının artması yönünde olduğunu açıkladı. Seçime katılmayanlarla yüz yüze görüşme yaptığını kaydeden Angolemli, bu çalışmalar doğrultusunda yakaladığı izlenimin de oy vermeye gitmeyenlerin bu turda gideceği yönünde olduğunu söyledi.

***

Ataoğlu: Yüzde 70’e yakın katılım bekliyorduk

DP-UG Gazimağusa İlçe Başkanı ve Milletvekili Fikri Ataoğlu ilk turda seçime katılmama oranının çok yüksek olduğunu kaydetti ve yüzde 70’e yakın katılım beklemiş olduklarını anlattı. Bu tablonun çıkacağını tahmin etmediklerini ifade eden Ataoğlu, hiçbir kamuoyu yoklamasının da seçime katılımın bu kadar düşük olacağını göstermediğinin altını çizdi.

“Güney’de bayram havası var”
Akıncı’nın ikinci tura kalması ile Güney Kıbrıs’ta bayram havası olduğunu kaydeden Ataoğlu, bu durumun kendisi için son derece üzücü olduğunu belirtti. Ataoğlu şu şekilde konuştu:
“Umarım önümüzdeki hafta KKTC vatandaşı kendi kalbinin sesini dinleyerek hareket eder. Akıncı’nın ikinci tura kalmasıyla Güney Kıbrıs’ta bayram havası oluştu. Pazar akşamı Akıncı’nın ikinci tura kalmasıyla Güney’de kutlamalar yapıldı. Umarım KKTC halkı bunu göz önünde bulundurarak sandığa gider.”

“Birebir vatandaşlarla görüşüyoruz”
Ataoğlu, şu anda kendilerine kızgın olup sandığa gitmeyenlerle birebir görüşerek sandığa gitmelerini sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Bütün olayları herkesin elini vicdanına koyarak değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Ataoğlu, “Tek tek herkesle görüşüyoruz” dedi.

***

Kalyoncu: Partimin kararına uyacağım

CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, ikinci turda CTP-BG’nin aldığı karara uyacağını ve o doğrultuda davranacağını söyledi. Kalyoncu, “Partide yapılan toplantıda Akıcı’yı destekleme kararı çıktı, bende buna uyacağım” dedi.

Katılım oranının değişeceğine inanmıyorum”
Kalyoncu, ikinci turda seçime katılım oranının artacağını düşünmediğini söyledi ve seçime katılım oranının düşük olmasının nedeninin Kıbrıs sorununun çok tartışılmaması olduğunu ifade etti. Bütün adayların Kıbrıs sorununa ilişkin aşağı yukarı aynı şeyleri söylediğini belirten Kalyoncu, vatandaşların da ayırt edici bir şey görmesinin engellendiğini ifade etti.

***

Tatar: Eroğlu seçimin galibi olacaktır

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, seçmenin yaklaşık yüzde 40’ının sandığa gitmediğini söyledi ve bu kişiler arasında her ne kadar hasta olan, yurt dışında olan ve ölen olmuş olsa da geri kalanının büyük bir kısmının Eroğlu’na yakın insanlar olduğunu belirtti. Seçime gitmeyenlerin gidip oy kullanması için çalışma yaptıklarını kaydeden Tatar, bu seçimin galibinin Eroğlu olacağına inandığının altını çizdi.

“Özersay’ın oyları Eroğlu’na gelecek”
Tatar, Kudret Özersay’ın aldığı oyların Eroğlu’na kayacağını ve ayrıca CTP-BG yöneticileri her ne kadar ikinci turda Akıncı’nın desteklenmesi kararı almış olsa da parti tabanının Akıncı’ya oy vermeyeceğini ifade etti. Sonucun netleştiğini kaydeden Tatar şu ifadeleri kullandı:
“Birçok kişi ikinci turda oy kullanırım diyerek ilk turda sandığa gitmedi. İkinci turda seçime katılım oranının artacağına inanıyorum. Ayrıca Kudret Özersay’a giden oylar Eroğlu’na geri dönecektir. Bunun dışında CTP’de kendine rakip yaratmamak için Akıncı’yı desteklemeyecektir. Zaten Eroğlu ilk turda Akıncı’dan 2 bin oy önde çıktı.”


***

Candan: İkinci turda seçime katılım oranı artabilir

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, seçim yorgunluğu nedeniyle seçime katılım oranının düştüğünü ancak ikinci turda daha yoğun bir katılım beklediğini anlattı. Candan, CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber’in ikinci tura kalmasını arzu ettiklerini ancak bunun gerçekleşmemesinin ardından CTP-BG Parti Meclisi’nin Akıncı’yı desteklemek yönünde bir karar ürettiğini ve bu karara saygılı davranacaklarını belirtti.


“Çözüm için elimizden gelen çabayı göstereceğiz”
Candan, önümüzdeki dönemde Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yoğun bir döneme girileceğini kaydetti ve şu şekilde konuştu:
“CTP olarak adayımız Sibel Siber’di ve ikinci tura kalmasını arzu ederdik. Ama bu gerçekleşmedi. Halkın kararına saygılıyız. İkinci turda Parti Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda bağımsız aday Sayın Mustafa Akıncı’yı destekleyeceğiz. Seçimin ardından seçim sonuçlarını elbette değerlendireceğiz. 2015’in ikinci yarısından sonra Kıbrıs sorununa yönelik görüşmelerin yoğun olacağı bir dönem olacak. Biz CTP olarak hükümetteyiz be bu müzakere sürecinin çözümle sonuçlanması için elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız.”


***

İzcan: Halkın güvenini sarstılar

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, ilk turda seçime katılım oranının düşük olmasının başlıca nedeninin özellikle iktidar ve Parlamento’daki siyasi partilere karşı duyulan güvensizlik olduğunu söyledi. İzcan şu şekilde konuştu:
“Seçime katılım oranının düşük olmasının başlıca nedeni, Parlamento’daki ve hükümetteki partilere karşı duyulan güvensizliktir. Seçim manifestosunda kalan vaatlerdir. Bunların tümü giderek halkın siyasete olan güvenini erozyona uğrattı.”

“İkinci turda katılım artacak”
İzcan, ikinci turda seçime katılım oranının artacağını düşündüğünü dile getirdi ve “Geçen defa sandığa gitmeyen ve bu defa gidip işi bitireceğim diyen birçok insan var” dedi. Kendilerine oy veren ya da vermeyen birçok insanın sandığa giderek pazar günü Akıncı’ya oy vereceğine inandığının altını çizen İzcan, “İkinci turda katılım oranı atacaktır” dedi.


“Oy kullanmayanlara ulaşmaya çalışıyoruz”
İzcan, gerek medya gerekse de birebir görüşmelerle oy kullanmayan kişilere ulaşmaya çalıştıklarını söyledi ve şu şekilde konuştu:
“Gerek medya gerekse de bölgelerdeki örgütler aracılığı ile sandığa gitmeyen seçmene ulaşmaya çalışıyoruz. Bölge ziyaretleri devam ediyor. Biz halkımızın sandığa gidip iradesini Sayın Akıncı’dan yana kullanmasını istiyoruz. Değişim, yenilik ve yeni bir yapıya, başarıya gelindiğini hissediyoruz. Örgütlü mücadele ile bunu başarabiliriz. Bu görev hepimizindir. Bir değişimin arifesindeyiz. Burada ne kitlesel ne de örgütsel çıkarlar ön planda olmamalıdır. Önemli olan Kıbrıs Türk varlığına sahip çıkılmasıdır. Bunun için de Akıncı’nın kazanması gerekiyor.”

***

Dürüst: Eroğlu görevde kalmalı

UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, seçim çalışmalarının devam ettiğini ve Derviş Eroğlu’nun kazanması için bütün güçleriyle çalıştıklarını anlattı. Sistemden kaynaklanan sıkıntı ve vatandaşların hükümete güvensizliği nedeniyle birçok kişinin sandığa gitmediğini belirten Dürüst, bu kişilerin sandığa gitmesi için yoğun bir çaba içinde olduklarını açıkladı.


“Özersay’ın oyları Eroğlu’na yöneliyor”
Dürüst, Özersay’a giden oyların şu anda Derviş Eroğlu’na yöneldiğini gördüğünü belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“Derviş Eroğlu ciddi bir devlet adamıdır ve onun tecrübe ve bilgisine ihtiyacımız vardır. Eroğlu hayatını devletine adamış bir liderdir. Özersay destekçilerinin de bu durumu çok iyi değerlendirdiğini duyuyorum. Sonuç Eroğlu lehine olacaktır. Bütün halkımıza hayırlı bir seçim süreci diliyorum.”

***

Akansoy: Halk ciddi bir mesaj verdi

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy, CTP açısından ortaya çıkan tablonun değerlendirmeye muhtaç olduğunu söyledi. Akansoy ikinci tura kalmayı bekleyen bir parti olarak bu sonuca saygı duyduklarını ve federal çözüme ulaşma anlamında gerekli iradeyi ortaya koyacaklarını ifade etti. Parti Meclisi kararı çerçevesinde hareket edecekleri kaydeden Akansoy, “CTP, halkın beklentilerine cevap veren bir siyaset ortaya koymalıdır. Halkın verdiği mesajı almakla sorumludur. CTP Kıbrıs Türk siyasi hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır ve kendini yeniden depreştirerek önümüzdeki dönemi planlamalıdır” dedi.

“Birçok faktörü var”
Seçime katılımın düşük olmasının birçok faktörü olduğunu kaydeden Akansoy, “Uzun süreden beridir söylediğim siyasi partilere karşı toplumun güven aşımı söz konusudur” dedi. Akansoy siyasetin ürettiklerinin toplum tarafından güvenle benimsenmediğine işaret ederek şu şekilde konuştu:
“Bu olay özellikle Anayasa referandumunda Meclis’ten oy birliği ile geçen yasaya halk tarafından hayır denmesi ile kendini gösterdi. Bu konuda kulaklar tıkandı ve gereken analizler yapılmadı. İnanıyorum ki bu süreçteki en önemli unsur halkın beklentilerine göre düzenleme yapılmasıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.