1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KADERİNE TERK EDİLDİ!
KADERİNE TERK EDİLDİ!

KADERİNE TERK EDİLDİ!

KADERİNE TERK EDİLDİ!

A+A-

Yaklaşık 10 yıldır faaliyetlerini yürütmeye çalışan KKTC Dopingle Mücadele Kurulu, ilgisizlikten şikayetçi. 2013 yılının Ekim ayına kadar Spor Dairesi altında yer alan, daha sonra KKTC Milli Olimpiyat Komitesi (MOK) altında görev yapmaya başlayan Kurul, MOK konusunda yaşanan belirsizlikten dolayı sıkıntılı günler yaşıyor. Kurul başkanı Doç Dr. Cevdet Tınazcı, kurulun kaderine terk edildiğini, MOK altına girince statü belirsizliğinden sıfırla çarpıldıklarını dile getirdi.

Dünyadaki örneklerine uygun olarak, 2005 yılında kurulan Kıbrıs Türk Dopingle Mücadele Kurulu neredeyse on yıla yakın bir süredir hayatta kalmaya çalışıyor.
2005 yılında, Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) kriterleri doğrultusunda Dr.Hikmet Yücel başkanlığında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan Kıbrıs Türk Dopingle Mücadele Kurulu başta devletin, özelde Spor Bakanlıklarının ilgisizliği nedeniyle adeta can çekişiyor.
Konu ile ilgili olarak, YeniDüzen’in sorularını yanıtlayan Kıbrıs Türk Dopingle Mücadele Kurulu Başkanı Doç. Dr. Cevdet Tınazcı, yıllardır Spor Bakanlığının bu konuya duyarsız davrandığını açıkladı.

Tınazcı “Spor Bakanlığı duyarsız”
Kendisinin, bu göreve 2009 yılında atandığını anımsatan Tınazcı, kendisinden önce bu görevi yapan Dr.Hikmet Yücel’in ilgisizlikten dolayı görevi bıraktığını belirtirken, o günlerde Dr. Hikmet Yücel’in Kıbrıs Türk Dopingle Mücadele Kurulu’nun her yıl için 100 bin TL tutarında bir bütçe talep ettiğini ancak, bu bütçeyi her yıl erteleyen Spor Dairesi’nin 2009 yılında çok komik bir rakam olan 20 bin TL tahsisat çıkarması ile başkanlık görevinden istifa etmek zorunda kaldığını söyledi.

Beş yılda sadece 40 numune
Başkan Cevdet Tınazcı 2009 yılından bu görevi devraldığını, kurulun diğer üyelerinin Ahmet Pehlivan, Diyetisyen Şöhret Ercen, Dr. Hayat İzel ile Kimyager Mehmet Fırat’tan oluştuğunu belirtti. 2009 yılından bugüne kadar geçen süre zarfında kurulun yaptığı çalışmalarda altı kez gelişim semineri yaptıklarını,futbol ağırlıklı yapılan müsabakalarda beş yılda 40 numune alabildiklerini, bunun da yılda sekiz numune gibi gülünç bir rakam olduğunu söyledi.
Tınazcı, bu numuneler arasında  o da vücut geliştirmede olmak üzere, tek bir pozitif numune çıktığını dile getirdi.

“2000 müsabakadan en az 600 numune olması gerekir”
Bunun çok komik bir durum olduğunu ifade eden Tınazcı halbuki örneğin, yılda 2000 müsabakanın en az yüzde otuzundan örnek alınması gerektiğini, bunun da 600 numune demek olduğunu ileri sürdü.
Kuzey Kıbrıs’ta düzenli lig döneminin Ekim-Haziran ayları arasında olduğunu anımsatan Başkan Tınazcı, Haziran ayından sonra, faaliyet gösteremediklerini söyledi.

“KKTC MOK’a Bağlandık ama adeta sıfırla çarpıldık”
Ekim 2013’e kadar Spor Dairesi’ne bağlı olarak görev yaptıklarını belirten Tınazcı, Ekim ayında Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu kararı ile KKTC Milli Olimpiyat Komitesi (MOK) altında görev yapmaya başladıklarını  ancak KKTC MOK’un statüsünün belirsizliğinin kendilerini adeta sıfırla çarptığının altını çizdi.
Bugüne kadar, beş Spor Bakanı  ile çalışma olanağı bulduklarını ifade eden Tınazcı ancak, değişen bir şey olmadığını ve aynı ilgisizliğin devam ettiğini vurguladı.

“WADA ile resmi olmasa da bağlantımız var”
Tınazcı, Dünya Anti Doping Ajansı’na (WADA) resmi üye olmasalarda Romanya’daki WADA havuzu ile bağlantıları olduğunu, WADA’nın Kuzey Kıbrıs’tan gönderilen numuneleri  labarotuvarlarında incelediğini ve bir haftada sonuçların kendilerine ulaştırıldığını belirtti.
Eğer böyle bir kurulunuz varsa, dünyadaki örneklerine bakıp desteklenmesi gerektiğini ifade eden Tınazcı, bu kurulun tam olarak faaliyet gösterebilmesi için, Spor Bakanlığı’nın ve Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu kararı ile dahil oldukları KKTC MOK’un kendilerine sahip çıkması gerektiğini ileri sürdü.

Ayrılan bütçeler çok komik
Spor Dairesi’ne yazdığı yazıda, Futbol Federasyonu ile ilgili işbirliğinde bir sezon içerisinde haftada bir maçtan numune almak istediklerini belirten Tınazcı, bunun maliyetinin sadece, 50 bin TL olduğunu belirttiklerin ancak bugüne kadar herhangi bir yanıt almadıklarını açıkladı.
Tınazcı son olarak, Kuzey Kıbrıs genelinde bir yılda değişik spor branşlarında yapılacak numune alma işlemleri için 150 bin TL  gerekiğini ve bunun da çok da büyük bir rakam olmadığını sözlerine ekledi.

YD

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.