1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KADERİNE TERK EDİLDİ!
KADERİNE TERK EDİLDİ!

KADERİNE TERK EDİLDİ!

Aziz Efendi Tekkesi kaderine terk edildi...

A+A-

Aziz Efendi Tekkesi’ni ziyarete giden turistler, kapının kilitli olduğunu görünce geri dönüp gidiyor

Melin DOBRAN
 
Başkent Lefkoşa’daki Tarihi Bandabuliya Çarşısı içerisinde bulunan Aziziye Tekkesi (Aziz Efendi Tekkesi) uzun zamandan beridir kapalı durumda. Çarşı esnafı, turistlerin tekkeyi ziyaret edemeden gittiğini söyledi. 
Bahçesinde otlar ve çöpler mevcut olan tekkenin penceresinden içeriye bakıldığı zaman etrafın toz toprak içerisinde olduğu görülüyor. 
Diyalog’a konuşan Bandabuliya esnafı Mustafa Altınkalp, “Evkaf Dairesi’nin burası için bir personel görevlendirmesi gerekiyor. Tekkenin bakımının ve temizliğinin yapması lazım. Çarşıya gelen turistler, tekkeyi ziyaret etmek için buraya geliyor. Kapalı olduğunu görünce dönüp gidiyor. Böyle tarihi bir yerin, çarşının canlılığı açısından ziyaretçiler için sürekli açık olması gerekiyor. Bazen haftalarca kapalı kalıyor, bazen açıp tekrar kapatıyorlar. Burada bir görevlinin bulunması şart. Önceleri bahçede ve içeride temizlik yapılıyordu ama artık o da yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

 

Tekkenin tarihçesi
Elde edilen bilgilere göre Tekke, Adanın Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde olduğu 16. Yüzyıl’da 2. Sultan Selim zamanında yapıldı.
Türbenin ismi verilen Aziz Efendi, Kıbrıs’ı fethe gelen orduda alay müftüsüydü. Türk Ordusu’nun Lefkoşa’nın fethi sırasında, Ayasofya Katedrali (Selimiye Camisi) yakınlarında Venediklilerle yapılan bir çarpışma sırasında şehit oldu. 2. Sultan Selim’in emriyle türbesi yapıldı. 
Diyalog
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.