1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. KADINLARIN KORKULU RÜYASI
KADINLARIN KORKULU RÜYASI

KADINLARIN KORKULU RÜYASI

KADINLARIN KORKULU RÜYASI

A+A-

Kadınların sosyal yaşamını ve fiziksel aktivitesini etkileyen idrar tutamama sorununun, çeşitli hastalıklara neden olabileceği bildirildi. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Baykal: "Depresyon, diyabet, hipertansiyon gibisonuçlara yol açabiliyor" dedi.

Kadınların sosyal yaşamını olumsuz etkileyen idrar tutamama sorununun çeşitli hastalıklara neden olabileceği belirtildi.
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Vehbi Baykal, istatistiklere göre Türkiye'de her dört kadından birinin idrar tutamama sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
İdrar tutamama sorununun mesaneden kaynaklanıyor olabileceğini belirten Baykal, "Gece uykudan uyandıracak kadar idrar yapma isteği varsa ve bazen tuvalete yetişemeden idrarı kaçırmanıza sebep olabiliyorsa mesane depolama işlevini iyi yapamıyor demektir. Mutlaka bir üroloji uzmanı ile görüşmelisiniz" dedi.

"Yaşlılık, gebelik, çoklu doğum, obezite, diyabet, damar hastalıkları ..."

Baykal, yaşlılarda, gebelik sırasında, normal yoldan zorlu ve çok doğum yaşayanlarda, obezite, sistematik hastalıklar, diyabet, damar hastalıkları yaşayanlarda, iskelet sistemi hastalıklarında, akciğer rahatsızlıkları, menopoz durumunda idrar tutamama sorununun ortaya çıkabildiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Baykal, bu sorunu yaşayan kadınların bir ürolog kontrolünde idrara çıkma günlüğü tutması gerektiğini aktardı. Tedavi sürecinde kullanılacak ilaçların bazı kişilerde yan etkilere neden olabileceğini vurgulayan Baykal, şöyle devam etti:
"Yan etkilere maruz kalma durumunda kadın, doktoruna başvurmalıdır. Öte yandan, hastalık tedavi edilmezse bazı sonuçlara yol açabilir. Bunların başında hayat kalitesini belirgin olarak bozuyor. Depresyon, diyabet, hipertansiyon gibi sonuçlara da yol açabiliyor. Yapılan çalışmalarda haftada bir veya daha fazla sıkışma tipinde idrar kaçıran yaşlılarda düşme ve kırık olasılığı yüzde 26-34 artmıştır."

CNN

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.