1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "KAFALAR AYNIYSA, HA FES HA ŞAPKA!"
"KAFALAR AYNIYSA, HA FES HA ŞAPKA!"

"KAFALAR AYNIYSA, HA FES HA ŞAPKA!"

Erk: "Yeni yükümetin başı Türkiye'dir"

A+A-

Özge Kizir

Kutlay Erk, TC Yardım Heyeti’nin isminin değişse bile düşüncelerin aynı olacağını savunarak, “Fakat kafa aynı kafaysa, ha fes ha şapka. Kafa değişecekse tamam ama ben kafanın değişebileceğini zannetmiyorum” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski Genel Sekreteri Kutlay Erk, TC Yardım Heyeti’nin ismi değişse bile düşüncelerin aynı olacağına dikkat çeken Erk,  “Fes gider şapka gelir. Fakat kafa aynı kafaysa, ha fes ha şapka. Kafa değişecekse tamam ama ben kafanın değişebileceğini zannetmiyorum. Sadece toplum nazarında ismi çok rencide olmuş bir Yardım Heyeti vardır. Bu isim değişecek ama fes gidip şapka gelecek. Kafa yine aynı kafa olacak” dedi.

“Kıbrıslı Türkleri özne bilmeyen bir UBP ile bir koalisyon ortaklığı başarısız oldu”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) yaşadığı hükümet deneyimin başarısız olduğunu kaydeden Erk, “Bilindik UBP… Yani partizanlık, kendi temsil ettiği kişi ve zümreler için özel işlemler yapmak isteyen ve Türkiye’ye her hâlükârda mutlaka evet demek isteyen bir UBP vardı. Kıbrıslı Türkleri özne bilmeyen bir UBP ile bir koalisyon ortaklığı başarısız oldu” şeklinde konuştu.

“Şahsen beklediğim bir durumdu”

Hükümet ortaklığının bitmesinin ana nedenine değinen Erk, yaşananların sürpriz olmadığını ifade etti. Erk, “Ulusal Birlik Partisi’nin Kıbrıslı Türkleri özne olarak görmemesi ve birde bütün Kıbrıslı Türklere değil, kendi tercih ettiği Kıbrıslı Türklere yönelik icraat yapmak istemesi nedeniyle oldu. Bu bir sürpriz olmadı. Şahsen beklediğim bir durumdu. Kıbrıslı Türkler’in değil, Türkiye’nin özne olacağı bir hükümet yönetimi olacak” ifadesini kullandı.

“UBP’nin değişmiş olabileceğini hiç düşünmemiştim”

UBP’nin değişmiş olabileceğini düşünmediğini vurgulayan Erk, “UBP’nin değişmiş olabileceğini hiç düşünmemiştim. Bildik UBP’ydi. Kendini yeniden ispatladı. Bilmeyen veya unutmuş olan varsa onlar da yeniden UBP’nin eski UBP olduğunu öğrenmiş oldu” dedi.

“Yeni hükümet, azınlık hükümetidir”

Oluşan yeni hükümeti azınlık hükümeti olarak yorumlayan Erk, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni hükümet, bakıldığında azınlık hükümetidir. Azınlık hükümeti de dışarıdan bağımsız desteklidir. Bağımsız dediğimiz insanlarda aslında bir siyasi partiden beklediğini bulamayıp diğer siyasi partiye giden kişilerdir.

“Önder Sennaroğlu’nu hariç tutuyorum”

Bunlar içinde Önder Sennaroğlu’nu hariç tutuyorum. Sennaroğlu hariç diğerleri bir partide bulamadığını diğer partide bulmak için giden insanlardır. Şimdi bu insanların desteklediği ve bu insanların desteği ile meclis çoğunluğu sağlayan bir hükümetin sağlıklı bir hükümet olması mümkün değildir.

“Bütün Kıbrıslı Türklere eşit muamele yapacak bir hükümet değildir”

Bütün Kıbrıslı Türklere eşit muamele yapacak bir hükümet değildir. Ya kendi partilileri ya da bağımsızların istediklerine hizmet edecek bir hükümetle karşı karşıya kalacağız. Kıbrıslı Türkleri özne bilmeyen bir hükümet olacak. Türkiye karşısında boynunu büken, önünü ilikleyen ve sorarlarsa maaşının ne olduğunu söyleyen bir hükümetle karşı karşıya olacağız.”

“Hükümet imkanlarını üleşmekte ve dağıtmakta çatışacaklar”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Demokrat Parti (DP) hükümetinin uzun sürmeyeceğini savunan Erk, “Hükümetin çok uzun süreceğini tahmin etmiyorum. İstikrarsız bir hükümettir. İleride erken seçim yaşanacak. Neticede bu iki parti ve bağımsızlar bir hükümet imkânlarını üleşmekte ve dağıtmakta çatışacaklardır. İlişkilerin kopacağını düşünüyorum. Erken seçim kararı bana sürpriz gelmeyecektir” şeklinde konuştu.

“Yurttaşlık konusu en hassas konudur”

UBP-DP hükümetinin müzakere sürecine olumsuz katkısı olacağını savunan Erk şöyle konuştu: “Müzakere sürecine olumsuz katkısı olacağına inanıyorum. Süreçleri ertelemek, tıkamak belki süreci berhava etmek üzere de tasarruflar olabileceğine inanıyorum. Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Yurttaşlık konusu en hassas konudur. Ansızın on binlerce yurttaşlık vermeye başlarlarsa görüşme sürecinin zorlanacağını tahmin ediyorum.

“Al-ver sürecine girildiğinde..”

Al-ver sürecine girildiğinde, bölgesel ayarlama ve mülkiyet konusu tartışıldığında bu hükümetin insanları, partileri ve parti başkanları çıkar da ‘bir çakıl taşı bile vermeyiz’ derse görüşme sürecinin sürdürülmesi de mümkün olmayacaktır.” 

“İki lider de iyi götürüyor”

Müzakere sürecinin kendi doğası ile birlikte gittiğini vurgulayan Erk, “Şimdiye kadar gayet iyi gidiyordu. Kendi doğasıyla birlikte gidiyordu yani zorlukları, iniş çıkışları veya gerilimleri olacaktı. İki lider de iyi götürüyor. Umarım bundan sonrada aynı şekilde gidebilir. Tabi ki gittikçe zorlaşan bir süreç olacaktır. Kritik sorunlar görüşülmeye başlandıkça veya tartışıldıkça daha da daha da sıkıntılar olabilecektir. İki liderin de çözüm yönünde iradesi oradaysa mutlaka bir çözüm yolu bulacaklardır. Çözüm yönünde irade yoksa çıkacak sorunlar karşısında krize oynayıp masayı dağıtacaklardır. Bu iki liderden şuanda öyle bir şey beklemiyorum” şeklinde konuştu.

“Umarım bu bir evhamdır ve yanılırım”

Erk, sözlerine şöyle devam etti: “Ben de 2016’yı çözüm yönünde olumlu görüyordum. Şimdiye kadar öyleydi ama bu hükümet değişimiyle o yöndeki düşüncelerimde çok tereddütteyim. İyimserliğimi koruyamıyorum. Umarım bu bir evhamdır ve yanılırım. Yeni hükümet ve bağımsızlar birlikte bu süreci Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın götürmeye çalıştığı şekliyle devam etmesine müsaade ederler. 

“Akıncı çok zorlanacak…”

Umarım yanılırım. Çok endişelerim vardır. Akıncı bu yönde çok zorlanacaktır. Bizim için en önemli konu olan sorunlarımızın anası dediğimiz Kıbrıs sorununun çözümüdür. Dolayısıyla bu yönde hükümetin engelleyici değil de, katılımcı olmasını diliyorum. Bu belki ölü gözünden yaş dilemek gibi bir şey olacak ama ben yine de bunu ısrarla diliyorum.”

Haberal Kıbrıslı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.