1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAFAYA GÖRE, NE DE OLSA BURASI KKTC!
KAFAYA GÖRE, NE DE OLSA BURASI KKTC!

KAFAYA GÖRE, NE DE OLSA BURASI KKTC!

Türkiye’de gerekli devlet prosedürünü izleyip yasalaştıktan sonra yürürlüğe girmesine karşın, KKTC’de bir anda yürürlükte;

A+A-

 

Herhalde biz devlet değiliz

Türkiye ile KKTC arasında yapılan KKTC’de Koordinasyon Ofisi Anlaşması Türkiye’de gerekli devlet prosedürünü izleyip yasalaştıktan sonra yürürlüğe girmesine karşın, KKTC’de hükümeti Devlet değil dernek mantığıyla anlaşmayı yürürlüğe koydu ve “Herhalde biz devlet değiliz” dedirtti.

Aynı anlaşma Türkiye’de TBMM’deki 550 vekilin bilgisi ve onayına sunulup, Cumhurbaşkanı tarafından son onay verdikten sonra yürürlüğe girmesine karşın, KKTC hükümeti Bakanlar Kurulu ile sınırlı kalıp ne Meclis ne de Cumhurbaşkanı’na anlaşmayı onay için göndermedi.

Hatta bunun için Hükümet Beş yıllık olan anlaşmayı sırf Meclis onayı aramamak adına tek taraflı olarak bir yılla sınırlayarak manevra da yaptı.

Kıbrıs Postası'nın haberine  göre,

Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında 12 Mart 2014’te imzalanan, Haziran 2014’te Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak, Resmi Gazete’de yayımlanan, ardından da 3 Temmuz 2014’te Meclis Genel Kurulu’nda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu tarafından yeniden düzenlenmek üzere geri çekilen “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma”, Bakanlar Kurulu tarafından tadil edilerek 7 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.

Meclis’e sunulmadı

KKTC Anayasası’nın 90. Maddesi gereğince, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle veya uluslararası kuruluşlarla yapılacak antlaşmalar, ancak Cumhuriyet Meclisi’nin bu anlaşmayı bir yasa ile uygun bulmasına bağlı. Ancak ekonomik, ticari veya teknik ilişkileri düzenleyen ve süresi bir yılı aşmayan antlaşmalarda, Bakanlar Kurulu bunu karar alarak yürürlüğe koyabilir. Bu durumda dahi anlaşmanın Resmi Gazete’de yayımlanmasını takiben 1 ay içerisinde Meclis’in bilgisine getirilmek zorunda.

Bakanlar Kurulu’nun ise söz konusu kararının ardından kararı, Meclis’in gündemine dahi getirmediği öğrenildi.

Görüşüne başvurduğumuz uzmanlar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararının Meclis’in bilgisine sunulmamasının, Meclis’i açıkça hiçe saymak olduğunu ifade ederek, bunun bir devlete yakışmayan bir uıygulama olduğunun da altını çizdiler.

 

Türkiye’de prosedür tıkır tıkır işledi

Oysa Türkiye’de, Bakanlar Kurulu’nca 21 Temmuz 2014’te kararlaştırılan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” önce TBMM’de onaylandı, ardından da kanun 2 Şubat’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İçerik de değişti

Türkiye’de onaylanarak yürürlüğe giren anlaşmanın onayına dair kanunun 7. Maddesinde, “Bu Anlaşma, 5 (beş) yıllık süre ile yürürlükte kalacak olup, Tarafların herhangi birince Anlaşmanın olağan geçerlilik süresinin sona ermesinden en az altı (6) ay önce feshetme niyetinin yazılı olarak karşı tarafa bildirilmemesi halinde her seferinde kendiliğinden 5 (beş) yıl daha uzar” denilmesine rağmen, KKTC Bakanlar Kurulu’nun Y(K-I)43-2015 sayılı kararı aynen şöyle:

“Bakanlar Kurulu, Y(K-I)1173-2014 sayı ve 18.06.2014 tarihli kararı ile onaylanarak, Resmi Gazete’de yayımlanması ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi’nin bilgisine sunulmasına karar verilen , “Türkiye Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma”nın tarafların oluru ile 1 (Bir) yıl süre ile uygulanmasına ve söz konusu kararın bu yönde tadil edilmesine karar verdi.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.