1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. KAHREDEN AYRINTI
KAHREDEN AYRINTI

KAHREDEN AYRINTI

Kahreden ayrıntı...

A+A-

Manisa Soma’da kömür ocağında çıkan yangında mahsur kalan işçilere ulaşmak için zamana karşı yarış başlatıldı. Ancak saatler ilerledikçe ölüm haberleri geldi. Türkiye’yi yasa boğan kara haberi madende inceleme yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Faciadan 11 saat sonra, sabaha karşı saat 05.00’da açıklama yapan Taner Yıldız, 201 madencinin hayatını kaybettiğini söyledi.

EN ACI BEKLEYİŞ


Soma'da maden ocağında meydana gelen yangın sonrası mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları sabaha kadar sürdü.

Eynez bölgesindeki maden ocağında çok sayıda kurtarma ekibi gece boyunca çalışmalarına devam etti. Çalışmalara farklı illerden gelen ekipler de destek verdi.
    
Mahsur kalan işçilerin yakınları geceyi uykusuz geçirdi. Yakınları henüz ocaktan çıkarılamayan vatandaşlar çalışmaların olduğu alandan ayrılmadı. İşçilerin yakınlarının yanı sıra olay sırasında madende olmayan mesai arkadaşlarının endişeli bekleyişi devam ediyor.

bekleyis.jpg
     
Çok sayıda ambulans alanda hazır bekletiliyor. Ocaktan çıkarılan işçiler ambulanslarla çevredeki hastanelere gönderildi. Bazı işçilere ilk müdahale ocağın sağlık biriminde yapıldı. Polis, arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin işlerini kolaylaştırmak için işçilerin yakınları ile çıkarılan işçilerin ambulanslara konulduğu alan arasına barikat kurdu.
     
Madenin havalandırma bacasından içerinde tahliye edilen dumanların yükseldiği gözlendi.

KAHREDEN AYRINTI

Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal, vardiyada 600 işçi çalıştığını ancak kaçının yer altında kaldığını şu anda bilmediklerini söyledi. Olayın vardiya değişimi sırasında meydana gelmesinin facianın boyutlarını arttırmasından endişe ediliyor.

İlk kurtarma ekibinin madene girdiğini söyleyen Ünal, tüm işçilerin sigortalı, sendikalı; madenin ruhsatlı olduğunu belirterek, "Her bir işçinin gaz maskesi var. Maskeler, oksijen üreten tipte maskeler. Ancak ne kadar süre onları idare edeceğini bilemiyoruz" dedi

MAHSUR KALAN İŞÇİLERİN YAKINLARI SOMA DEVLET HASTANESİNE AKIN ETTİ

Kazanın meydana geldiği işletmenin Alp Gürkan'a ait Soma Kömürleri A.Ş olduğu bilgisini veren Ünal, bölgenin sürekli uzman denetimi altında olduğunu belirtirken, iş kazasının az olduğu bir bölge ve şirket olduğunu söyledi.

DİSK'e bağlı Genel Maden-İş Sendikası Başkanı Tayfun Görgün ise buranın özelleştirilen bir maden olduğunu anımsatarak, Eynez bölgesinin metanlı bir bölge olduğunu ve çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Görgün, son dönemde Çalışma Bakanlığı denetimlerinin zayıfladığını ileri sürerken, bu tip kazaların eksik olmayacağını savundu. Taşeron işçi çalıştırmanın yaygınlaştığını, sendikalı işçi sayısının azaldığını dolayısıyla da hem mühendisler hem de işçiler üzerinde inanılmaz bir üretim baskısı olduğunu iddia eden Görgün, "Sendikalaşma zayıfladığı için bu kadar üretim baskısına sendika denetimi de mümkün olmuyor" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.