1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. KALBİNİZE BİR ŞANS VERİN, HAYATIN RİTMİNİ YAKALAYIN
KALBİNİZE BİR ŞANS VERİN, HAYATIN RİTMİNİ YAKALAYIN

KALBİNİZE BİR ŞANS VERİN, HAYATIN RİTMİNİ YAKALAYIN

2014’te yaşamınızda yeni bir sayfa açın...

A+A-

Sağlığın merkezi kalbinizi korumak için yeni yılı bir milat olarak kabul edin. Kendinizle barışın, beslenme düzeninizi değiştirin, kötü alışkanlıkları terk edin. 2014’te yaşamınızda yeni bir sayfa açın.    

TÜRKAN BALABAN YILMAZER

Uzun ve zinde bir yaşam için kalp sağlığının korunması büyük önem taşıyor. 2014’ü yeni bir sayfa açmak olarak kabul ederek yaşam tarzınıza yapacağınız nokta vuruşlar ile kalbinizi dolayısıyla tüm vücudunuzu koruma altına alın. Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığını korumak için önerilerini sıraladı. 

- Kontrollerinizi yaptırın  
Belirli bir yaşın üzerindeki ve daha önce kalp muayenesi yaptırmamış kişilerin kardiyoloji uzmanına başvurması uygun olacaktır. Ayrıca tansiyonun da düzenli olarak ölçtürülmesi gerekir. Aile geçmişinde kalp hastası varsa, kişi şişmansa, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysa ve sigara kullanıyorsa bu tetkikleri 30 yaşından itibaren yaptırmalıdır. 

- Sigarayı bırakın 
Sigara kadınlarda, östrojeni parçalayarak erken menopoz riskinin yanında; kalp ve akciğer sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Sigara içen hastaların kalp ameliyatları sonrası iyileşme süreleri de uzamaktadır. Sigara bırakıldığında vücut kendini hızla yeniler. 

- Sebze meyve ağırlıklı beslenin 
Hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durulmalı, tereyağı dozunda tüketilmeli, zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edilmelidir. Kırmızı etin tüketimini sınırlandırmalı, et tercihi balık, hindi ve tavuktan yana kullanılmalıdır. Beyaz un yerine buğday unu tercih edilebilir.

Şimdi hareket zamanı! 

Asansör yerine merdiven kullanılmalı, yakın yerlere araba ile gitmek yerine yürüyüş tercih edilmelidir. Haftada en az üç kez bir saat yürünmelidir. Soğuk havalarda kalp sağlığı için; evlerdeki koşu bandında ya da AVM’lerde tempolu yürüyüş tercih edilebilir. 

Meditasyonla ruhunuzu temizleyin 
Kişi her şeyden önce kendisiyle barışık olmalıdır. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, çabuk çabuk yemek yiyen, sabırsız kişiler (A tipi kişilik) yavaşlamasını bilmelidir. İç huzur ve aile ortamındaki mutluluk kalp sağlığının korunmasına çok etkilidir.

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.