1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KALECİK SAHİLİNDEKİ SON DURUM...
KALECİK SAHİLİNDEKİ SON DURUM...

KALECİK SAHİLİNDEKİ SON DURUM...

Turizm, Çevre ve Kültür Bakan Mehmet Harmancı, Kalecik sahilindeki kirliliği tespit amacıyla görevlendirilen uzmanların, dün itibarıyla çalışmalarını tamamladığını, ilk raporlardan sonra cezai işlemlere başlayacaklarını ifade etti.

A+A-

BAKAN HARMANCI: ”UZMANLARIMIZ DÜN İTİBARIYLA DENİZDEKİ KİRLİLİĞİ SAPTAMA ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI. İLK RAPORDAN SONRA CEZAİ İŞLEMLERE BAŞLAYACAĞIZ”

“KAMU DAVASI İÇİN TALEPKARIZ”

“ŞİMDİYE KADAR YAPILAN HARCAMA 2 MİLYON DOLAR”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakan Mehmet Harmancı,  Kalecik sahilindeki kirliliği tespit amacıyla görevlendirilen uzmanların, dün itibarıyla çalışmalarını tamamladığını,  ilk raporlardan sonra cezai işlemlere başlayacaklarını ifade etti.

Bakan Harmancı, “Bir şeyin altını çizeyim; bu çalışmayı yapan ekip bizim tarafımızdan görevlendirilmiş, başka kimse tarafından görevlendirilmemiştir. Kaza tespitini yapan diğer ekip, onlar da  profesör ve yardımcı doçenttir. Onlar da bizim tarafımızdan görevlendirilmiştir. Onlar da dün itibarıyla raporlarını yazmaya başladılar. Yarın akşama raporu bekliyoruz” dedi.

Polisin de kendi çalışmasını tamamlama aşamasına geldiğini söyleyen Bakan Harmancı, yapılacak hassas ölçümlerle sızan net petrol miktarının da yarından sonra netleşeceğini belirtti.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, bugün Kuzey Kıbrıs Çevre Platfotmu’nun AKSA tesisi önündeki eylemine gelerek, sivil toplum örgütlerinin taleplerini aldı.

“BAŞBAKAN’IN AÇIKLADIĞI ÖN RAPORDU”

Bakan Harmancı, önceki gün Başbakan Sibel Siber’in açıkladığı raporun, Türkiye’den gelen uzman ekip tarafından hazırlanan bir ön rapor olduğunu belirterek,”O raporda ölçümler yoktur, ‘şu olmuştur, bu olmuştur’ şeklinde tespitler vardır” dedi.

“YÜZDE 90 TEMİZLENMİŞ İFADESİ”...

Bakan Harmancı, olaya ilişkin “yüzde 90’ı temizlendi”  ifadesinin yanlış özetlendiğine dikkat çekerek,  “bununla deniz yüzeyi kastediliyor ama yüzde 90’ı zaten kıyıya vurdu” dedi.

Temizlik çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Harmancı SEAGULL firmasının  yarın, 150  olan çalışan sayısını 210’a çıkarmasının beklendiğini kaydetti.

Harmancı, kaba temizlik çalışmalarının mevcut tempoyla gelecek hafta Pazar gününe kadar bitmesinin beklendiğini söyledi.

“2 MİLYON DOLARLIK HARCAMAYI AKSA KARŞILADI”

Bakan Harmancı, şimdiye kadar temizlik çalışmaları için 2 milyon dolara yakın bir harcama yapıldığını; harcamanın tamamının AKSA şirketi tarafından karşılandığını ifade etti.

Bakan  Harmancı, ilk raporların ardından cezai işlemlere başlayacaklarını vurgulayarak, “Bizim bundan sonra yapacağımız kamu davasına ilişkin hazırlıktır. Bununla ilgili de tüm raporların elimizde olması gerekiyor” dedi.
Harmancı raporlardan ayrı, deniz kirliliğinin tespiti, çevrenin uğradığı diğer zararlar  ve çevre imajının da sürece dahil edilerek değerlendirileceğini belirtti.

“KAMU DAVASI İÇİN BAŞSAVCILIKTAN TALEPKARIZ ”

Harmancı, dava açılma süreci ve miktarıyla  ilgili bir soruya verdiği yanıtta ise,  “asgari ücretin 60 katı” olarak ifade edilen cezanın sabit ceza olduğunu, tazminatı da içerecek kamu davasınıda miktar sınırlaması olmadığını vurguladı.

Harmancı, “ İki yıllık turizm  reklarımının değerlendirmesi, bundan sonra yapacağımız  iki yıllık turizm reklamlarının maliyeti, buradaki balıkçılık, doğal hayat... bunların hepsi kamu davasını teşkil edebilir” dedi.

Başsavcılık’taki yetkililerle de görüştüklerini ve davayı Başsavcılığın açması gerektiğini söyleyen Harmancı,  “Biz talepkarız, talepkar olacağız” diye konuştu.

SİVİL TOPLUMA TEŞEKKÜR...

Harmancı, böyle bir felakette  kamunun çevre duyarlılığının tek sevindirici nokta olduğuna işaret ederek, sivil toplum örgütlerine duyarlılıkları nedeniyle teşekkür etti.

Eylem yerine gelme nedenini de açıklayan Bakan Harmancı, sivil toplumun tepkilerini  dinlemeye geldiğini, ilk günden beridir de sivil toplum örgütleriyle istişare içinde olduğunu belirtti.

Çevre felaketiyle ilgili sivil  toplumun haklı talepleri bulunduğunu söyleyen Harmancı, “Bizim de bu talepleri  anlamamız, doğru değerlendirmemiz  ve ileriki uygulamalar için değerlendirmeye almamız gerekiyor” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.