1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KALECİK'TE ZAMAN KAYBEDİLDİ
KALECİK'TE ZAMAN KAYBEDİLDİ

KALECİK'TE ZAMAN KAYBEDİLDİ

Tasos Conis, petrol sızıntısı sebebiyle Kalecik’te yaşanan çevre felaketinde Kıbrıs Rum tarafının yardım önerisini ancak 24 saat sonra, koşullu olarak kabul ettiğimizi öne sürdü

A+A-

Rum Yönetimi, Kalecik’te yaşanan çevre kazası ile ilgili yardım önerdiklerini ancak Türk tarafının yardım önerisine 24 saat sonra yanıt verip zaman kaybına neden olduklarını açıkladı.
   Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Vekili Büyükelçi Tasos Conis, petrol sızıntısı sebebiyle Kalecik’te yaşanan çevre felaketinde Kıbrıs Rum tarafının yardım önerisini ancak 24 saat sonra, koşullu olarak kabul eden Kıbrıs Türk tarafının, çevre felaketinin önlenmesinde büyük zaman kaybına sebebiyet verdiğini iddia etti.
   Simerini ve diğer gazeteler, Rum Meclisi Çevre Komitesi’nin geçtiğimiz gün Kalecik’teki sızıntı ve yaşanan çevre felaketini görüşmek üzere olağanüstü toplandığını, Conis’in de komite üyelerine bilgi verdiğini yazdılar.

KKTC ilk defa yardım talep etti, sonra vazgeçti
   Habere göre Conis, çevre felaketi yaşandığı anda Kıbrıs Rum tarafının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in emriyle hazırlık yaptığını ancak ilk başta yardım talep eden Kıbrıs Türk tarafının bundan vazgeçmesi ve 24 saat sonra, farklı koşullarla yardımı kabul etmesinin, çevre felaketinin geri dönülemeyecek hale gelmesine yol açtığını öne sürdü.
   Conis ayrıca, KKTC makamlarının 1974’ten sonra ilk kez Güney Kıbrıs’tan yardım talep ettiğini de vurguladı.
   Gazete, Rum milletvekillerinin komite toplantısında, KKTC makamlarının her iki tarafın temsilcileriyle oluşturulan çeşitli komitelere saygı göstermediklerini, felaket yaşayan tarafın istemesi durumunda harekete geçirilen “Kriz Destek Mekanizması’nın” kurulmuş olduğunu, ancak buna karşın Kıbrıs Rum tarafından yardım istenmek yerine Türkiye’den yardım beklendiği iddialarını gündeme getirdiklerini yazdı.
   Habere göre Komitede, söz konusu bölgenin tıpkı Güney Kıbrıs’taki Vasiliko bölgesi gibi yapıldığını ancak KKTC makamlarının bu tür durumlar için hazırlıklı olmadığının ortaya çıktığı konuşuldu.
   Fileleftheros gazetesi ise, Conis’in komite bilgilendirmesinde, Güney Kıbrıs’tan yardım alınmasından ilk seferde vazgeçilmesinin BM’yi de rahatsız ettiğini savundu ve UNFICYP Basın Sözcüsü’nün açıklamalarını hatırlattı.
   Conis, Kıbrıs Türk tarafının yardım talebinden vazgeçmek için öne sürdüğü “bahanelerin” uluslararası platformda şikayet edileceklerini belirtirken, Rum Dışişleri Bakanı’nın ise, çevrenin korunması unsurunun Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde incelenmesi direktifini verdiğini söyledi.

DİSİ, AB’nin tepki vermesini istedi
   Öte yandan gazete, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun geçtiğimiz gün AB Komisyonu’nun Güney Kıbrıs Temsilciliği Başkanı Yorgos Makropuliotis’le, AB’nin petrol sızıntısının yarattığı kirliliğin giderilmesine en kısa sürede tepki vermesinin yollarını görüştüğünü yazdı.
   Habere göre Neofitu, kirliğinin uydudan takip edilmesi ve hızlı müdahale botları gibi araçlara sahip olan Avrupa Denizcilik Güvenliği Örgütü gibi özel AB mekanizmalarının harekete geçirilmesi önerisinde bulunduğunu belirterek, Makropuliotis’in bu çerçevedeki önerileri AB Taşımacılık ve Çevre Komiserlerine acil şekilde iletme taahhüdünde bulunduğunu açıkladı.
   Neofitu ayrıca, Kıbrıslı Türklere yönelik AB mali yardım tüzüğünün, doğal ve ekolojik felaketlerle mücadeleyi içerecek şekilde değiştirilmesi konusunu da ele aldıklarını vurguladı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.