1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. KALECİK’TEKİ PETROL SIZINTISI DOĞA FELAKETİ
KALECİK’TEKİ PETROL SIZINTISI DOĞA FELAKETİ

KALECİK’TEKİ PETROL SIZINTISI DOĞA FELAKETİ

İskele-Kalecik bölgesinde yaşanan petrol sızıntısının doğa felaketi olduğunu; “kirliliğin tamamen arındırılamayacağını, petrolün kimyasal yapısı nedeni ile su yüzeyinde tabaka oluştuğunu” belirtti.

A+A-

“KALECİK’TEKİ PETROL SIZINTISI DOĞA FELAKETİ...KİRLİLİK TAMAMEN ARINDIRILAMAZ”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi yetkililerinden Bihter Asena Yanar, İskele-Kalecik bölgesinde yaşanan petrol sızıntısının doğa felaketi olduğunu; “kirliliğin tamamen arındırılamayacağını, petrolün kimyasal yapısı nedeni ile su yüzeyinde tabaka oluştuğunu” belirtti.

GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi tarafından yapılan açıklamada, bölgede inceleme çalışmalarına başlandığı kaydedildi. Denize petrol bulaşması ile sonuçlanan kazaların, çevre örgütleri tarafından denizde yaşanacak en büyük felaketler arasında gösterildiği bildirildi.

Açıklamada, bunun sebebinin bulaşma sonrasında ne kadar müdahalede bulunulsa da oluşan kirliliğin tamamen arındırılamayacağı olduğu; petrolün kimyasal yapısı nedeni ile su yüzeyinde tabaka oluşturduğu belirtildi.

Yanar, böylesi yüksek risk taşıyan bir durumla karşılaşmamak için bulaşma sonrasında yapılması gereken ilk müdahalenin yüzeydeki kirliliğin bariyerler kullanılarak sınırlandırılması, risk bölgelerinden uzak tutulması ve/veya uzaklaştırılması olduğunu söyledi.

Yanar, “Deniz suyunda kalan petrol, doğal yollarla ancak uzun zaman geçtikten sonra ayrışır ve zararsız bileşenlere dönüşür. Bu zaman diliminde hem çevrede hem de yaşayan canlılar üzerinde büyük zararlara neden olur” dedi.

Petrol kirliliği nedeni ile bölgenin mikro ve makro flora ve faunasının zarar görmekte olduğunu belirten Yanar, gerekli iyileştirme çalışmalarının hızlı bir şekilde yapılmaması durumunda bölgede yaşayan bir çok canlı türünün olumsuz yönde etkilenebileceğini vurguladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.