1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAMU ALACAKLARININ TAHSİLİYLE İLGİLİ TASARI KOMİTEYE GERİ GÖNDERİLDİ
KAMU ALACAKLARININ TAHSİLİYLE İLGİLİ TASARI KOMİTEYE GERİ GÖNDERİLDİ

KAMU ALACAKLARININ TAHSİLİYLE İLGİLİ TASARI KOMİTEYE GERİ GÖNDERİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı yeniden görüşülmek üzere Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ne gönderme kararı aldı

A+A-

“KAMU ALACAKLARININ TAHSİLİ USULÜ HAKKINDA (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI” YENİDEN GÖRÜŞÜLMEK ÜZERE KOMİTEYE GÖNDERİLDİ

MİLLETVEKİLLERİ TASARIYLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİ İFADE ETTİ; ÖNERİLER YAPTI

KOMİTE BAŞKANI BİRİKİM ÖZGÜR, BU GÖRÜŞLERİN DEĞERLENDİRİLEBİLMESİ İÇİN TASARIYI YENİDEN GÖRÜŞMEK ÜZERE KOMİTEYE ÇEKMEYİ ÖNERDİ; ÖNERİ KABUL GÖRDÜ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı yeniden görüşülmek üzere Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ne gönderme kararı aldı.

Meclis’in bugünkü gündeminde yer alan iki konudan biri olan tasarı, “Kamu alacaklarının tahsilâtını günümüz teknolojisinde gelişen ödeme yöntemleri kullanılarak hızlandırmayı, tecil ilkelerini yeniden düzenlemeyi, gecikme zammı oranlarını günümüz şartlarına uyarlamayı ve kamu alacaklarında devletin öncelik hakkını düzenlemeyi” öngörüyor.

Tasarı, yapılan konuşmalarda ortaya konulan görüşler üzerine, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür’ün önerisiyle yeniden görüşülmek üzere geri çekildi.

TATAR

Motorlu araçlarla ilgili tasarının onaylanmasından sonra ikinci sırada görüşülmeye başlanan tasarının raporunun, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür tarafından okunmasının ardından, ilk sözü alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, tasarıda, kendi uyarıları üzerine şirket direktörleri konusunda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Eski direktörlerin hatalarından, yenilerin sorumlu tutulmaması gerektiğini belirten Tatar, direktör atanacakların ilgili şirketi iyice incelemesinin şart olduğunu kaydetti.

Tatar, ekonomiyi kayıt altına almak için kredi kartı kullanımını kendi dönemlerinde de teşvik ettiklerini belirterek, tasarıda bu yöndeki düzenlemeyi doğru bulduklarını söyledi.

Ersin Tatar, vergi borcunun ertelenmesi konusunda anlamadığı şeyler bulunduğunu belirterek, Maliye Bakanı’ndan açıklama istedi. Bu yasanın belediyeleri ve Elektrik Kurumu’nu da kapsayacağını ifade eden Tatar, 150 bin haneyi ilgilendiren bir yasa olduğunu vurguladı.

Gecikme zamlarına değinen Tatar, oranları düşürmenin ne kadar işe yarayacağından emin olmadığını kaydetti.

Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Yasası’nın Cumhurbaşkanı’ndan geri döndüğüne işaret eden Tatar, 7. ve 10. maddelere getirilen eleştirileri okudu ve hükümetin hukukçularla birlikte bunları değerlendirmesini istedi.

Tatar, en erken zamanda bu tasarının ele alınması gerektiğini belirterek, aksi halde görüşülen tasarının anlamı olmayacağını; şirketlerin ve muhasiplerin de bu yasa geçmediği için işlemlerini yapamadığını söyledi.

MUNGAN: “KKTC ŞİRKET ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELDİ”

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Vergi Dairesi, Maliye Bakanlığı ve hükümet düzeyinde yasaların incelendiğini ve altı ay önce Meclis’e gönderildiğini söyledi.

Vergi Usül Yasası’nın ve Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Yasası’nın temel iki yasa olduğunu ifade eden Mungan, Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nda hissedarların sorumluluğunun kaldırılmasına sıcak bakmadıklarını; bu görüşlerini de komiteye ilettiklerini bildirdi.

Mungan, Türkiye’de borsadaki şirketlerin bile hissedarlarının sorumluluğu bulunduğunu ifade ederek, kimseyle dertleri olmadığını ama devlete yükümlülükler konusunda dertleri bulunduğunu söyledi.

“KKTC şirket çöplüğü haline geldi çünkü insanlar şirket kuruyor, sıkıştığı anda şirket faaliyetlerini sonlandırıyor, A şirketi B oluyor, devlete karşı mükellefiyetini yerine getirmeden hayatını sürdürüyor. Buna fırsat vermemeliyiz” diyen Mungan, yükümlülüklerini yerine getirmeyen kişilerin başka şirket kurarak sorumluluktan kaçmasının kabul edilemeyeceğini anlattı.

Zeren Mungan, direktörlerin sorumluluğu olduğunu, direktör olacak kişilerin hesap kitap bilerek bu göreve gelmesi gerektiğini ifade etti.

“Bizim görüşümüz hissedarların da sorumluluğa dahil olmasıydı ama komitenin genel kurula getirdiği duruma da saygı duyuyoruz” diyen Mungan, faizlerdeki yükseliş sürerse kamu alacaklarındaki faizlerin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, insanları vergi ödemeye teşvik için bazı kolaylıklar getirdiklerini ama müeyyideleri de artırdıklarını söyledi.

Kredi kartları konusunda, geçen hükümet döneminde bakanlığın yasanın üstünde yetkiler kullandığı eleştirisi yapan ve hiçbir faiz ödemeden Bakanlık tarafından 24 ay taksit uygulanamayacağı görüşünü ifade eden Mungan, kendisi bakan olduktan sonra tecil yetkisini hiç kullanmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı’ndan geri dönen Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Yasası’yla öngörülenler hakkında bilgi veren Bakan Mungan, Cumhurbaşkanı’nın iade gerekçesinin “Vergi Dairesi’nin tespit ettiği dosyaları ortadan kaldırın” anlamına geldiğini söyledi.

“Gerekirse yasayı geri çekeriz, herkes gider vergisini öder” diyen Mungan, kimlerin vergi borcu bulunduğunun net olduğunu; detay vermeye her zaman hazır olduğunu ifade etti.

Ersin Tatar’ın yerinden söz alarak “Bu yasa seçime yönelik, şimdi tüm belediyeler faizlerini düşürecek” yorumu üzerine Mungan, tasarının Meclis’e 6 ay önce geldiğini hatırlattı.

ÇAKICI

Tasarıyla ilgili söz alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, hissedarların sorumluluğu konusunda amacın ne olduğunu anlamaya çalıştığını söyledi.

Batırılan şirketlerin yerine yenilerinin kurulmasının ülkenin en büyük yaralarından birini oluşturduğunu ifade eden Çakıcı, direktör usulsüzlük yapıyorsa bunun denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Çakıcı, gerekli önlemler alınmazsa, sürekli şirket kurulup batıp yenilerinin kurulacağını belirtti.

“Herkes vergisini doğru ödeyecek, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortası’nı doğru ödeyecek, devlet denetleyecek, herkesin hukuki sorumluluğu olacak ve herkes sorumluluğunun bilincinde olacak” diyen Mehmet Çakıcı, Maliye Bakanlığı’nın hissedarların da sorumlu tutulması talebine karşılık komitenin ne yanıt verdiğini merak ettiğini; bu yüzden tasarıya ret oyu vereceğini açıkladı.

Çakıcı, şirketlerin sorumluluğunun sadece direktörlere bağlı olmasını yanlış bulduğunu söyledi.

Mehmet Çakıcı, bir şirketin batmasından sorumlu olan kişinin, sorumluluğunun gereklerini yerine getirene kadar yeni şirket kuramaması gerektiğini belirtti.

Çalışan sayısının fazla olduğunu belirttiği BRT’deki risk ödeneklerine değinen Mehmet Çakıcı, hakkı olanın da olmayanın da risk ödeneği aldığını; sendikanın bunu göz önüne alması gerektiğini kaydetti.

Mehmet Çakıcı, ülkede popülizm yapan çok kişi gördüğünü; Anayasa’daki geçici 10. maddeyi değiştiremedikleri için bir sivil toplum örgütünün eleştiri yaptığını hatırlatarak, “Sanki geçici 10. maddenin değişmesini isteyen bir tek sen varsın! Konsensüsle bir şey yaptığımızın farkında değiller mi? Ya hiçbirini geçiremeyeceğiz, ya da mümkün olanı geçireceğiz. Bunu da takdir edemiyorlar mı?” diye sordu.

TASARI YENİDEN KOMİTEYE

Daha sonra söz alan Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür, genel kurulda yapılan konuşmalarda ortaya çıkan iki ana görüşe işaret ederek, “Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın yeniden değerlendirilmek üzere komiteye geri çekilmesini önerdi.

Özgür’ün önerisi genel kuruldan onay aldı ve Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Meclis Genel Kurulu, gelecek toplantısını Perşembe günü yapacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.