1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAMU GÖREVLİLERİ YASA ÖNERİSİ GÜNDEMDE
KAMU GÖREVLİLERİ  YASA ÖNERİSİ GÜNDEMDE

KAMU GÖREVLİLERİ YASA ÖNERİSİ GÜNDEMDE

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu...

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kamu Görevlileri Yasası uyarınca hizmete alınan geçici personel istihdamına son verilmesi ve görev yapan geçici personele ilişkin düzenleme getirilmesini öngören Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni oy çokluğuyla kabul etti.

Yasa önerisinin görüşülmesine İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nin yasa önerisine ilişkin raporunu sunumuyla başladı. İlk sözü UBP milletvekili Hamza Ersan Saner aldı. Komiteden oy birliğiyle geçen yasanın olumlu olduğunu kaydeden Saner, yasaya destek vereceklerini söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de konuşmasında, yasa önerisinin adının “hükümeti kurtarma yasası” olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Geçici personel sorununa çözüm getirilmediğini iddia eden Anglemli, bir pencere kapatılırken, bir başka pencere açıldığını savundu.

Angolemli, yasanın geçici memur almayı öngörmediğini ancak bunun geçici işçi uygulamasının önünü açacağını iddia etti. Türkiye ile imzalanan protokolün, ekonomideki son gelişmelerden dolayı artık uygulanamayacağını savunan Angolemli, yeni bir program için süratle Türkiye ile masaya oturulması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Angolemli, yasa önerisinde sözleşmeli personelle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmadığını ileri sürerek, bunun suiistimal edilebileceğini belirtti. Angolemli, yasa önerisine ret oyu vereceklerini kaydetti.

Angolemli, yasa önerisinin komiteye geri çekilip, yeniden düzenlemesi gerektiğini söyledi.

ŞAHALİ

CTP/BG milletvekili Erkut Şahali ise konuşmasında, komite üyesi olarak Angolemli’nin tespit ettiğini söylediği unsurlara rastlamadığını söyledi. Yasanın ivedilik kararına olumlu oy veren TDP’nin bugün yasaya ret oyu verecek olmasına anlam veremediğini kaydeden Şahali, CTP/BG’nin yasa önerisinin ivedilikle ele alınmasına ret oyunu, benzeri değişikliklerin Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda yer almasından dolayı verdiklerini kaydetti.

Görüşülen yasanın ne işten atma,  ne işe alma yasası olmadığını kaydeden Şahali, kamudaki sıkıntılara çözüm olacak Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın yarından itibaren İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nde görüşülmeye başlanacağını belirtti.

ÇAKICI

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı da konuşmasında, yasa önerisinin ivediliğine olumlu oyu, geçici memur alımını engelleyecek olmasından dolayı verdiklerini ancak bugün önlerine gelen yasa önerisinde eksiklikler olduğunu söyledi.

Çakıcı, geçici işçiyle ilgili bir düzenleme içermemesine rağmen geçici memuriyeti önleyecek olmasından dolayı yasaya olumlu oy vereceğini kaydetti.

TATAR

UBP milletvekili Ersin Tatar da konuşmasında, DP/UG’nin önerisine CTP/BG’nin olumlu yaklaşmasının kendileri mutlu ettiğini söyledi.

Geçicilerden boşalan yere istihdam öngörülmesi halinde bu yasanın memuru engelleyeceğini kaydeden Tatar, hükümetin memur almayıp, işçi alması halinde bunun takipçisi olacaklarını belirtti. Tatar, geçiciler konusunda işten durdurma istemediklerini belirterek, “Bu insanlar sıkıntılıdır. Zaten aldıkları  maaş belli. Bu insanları işten çıkarma ve yerine birini alma düşüncesi olmaz” dedi.

Dövizdeki artışa dikkat çeken Tatar, konuyla ilgili geçici özel komite kurulursa gerekli desteği vereceklerini söyledi

İZBUL

CTP/BG Milletvekili Salih İzbul da konuşmasında, kamu sektöründe şu an garip bir durum söz konusu olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. İzbul, artık doğru dürüst bir kamu reformunun şart olduğunu belirterek, isteyen herkesin komiteye gidip, bu çalışmaya katkı koyabileceğini kaydetti.

İzbul, insan onur ve vicdanını yaralayan bu duruma son vermek adına yapılan çalışmalara olumlu yaklaştıklarını söyledi.

ERHÜRMAN

CTP/BG milletvekili Tufan Erhürman ise konuşmasında, sağlık alanında, örneğin hemşirelik için acilen bazı istihdamların söz konusu olabileceğini ancak bunun koşullarının hemen belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Erhürman, öncelikle münhal ilan edilmesi, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından olmasa da sınav yapılması, bu sınavın mutlaka yazılı olması ve kadro sınavına kadar çalışacaklarına dair hizmet akti yapılması gerektiğini belirtti. Tufan Erhürman yasaya oylarının olumlu olacağını kaydetti.

BEROVA

İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı, DP/UG milletvekili Özdemir Berova da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, öneriyi, son aylarda toplum içinde öne çıkan geçici istihdam sorununa çözüm getirmek ve geçici personel kelimesini ortadan kaldırmak amacıyla hazırladıkları söyledi.

Berova, yasa önerisinin ivedilik oylaması sırasında iktidar ortakları CTP/BG ile bir iletişim sorunu yaşadıklarını ancak daha sonra bu sorunun ortadan kalktığını belirtti.
 
Yasa önerisinin sendikalarla görüşülmediği yönündeki eleştirilere de değinen Berova, iddiaların gerçekler yansıtmadığını söyledi. Berova, yasa önerisinin birçok sivil toplum örgütüne yollandığını kaydetti.

Berova, sağlık ve eğitim alanında istihdamın şart olacağını ancak alınacak bu geçici personelin alım şartlarının önceden net bir şekilde ortaya konması gerektiğini söyledi. Berova, önümüzdeki günlerde ele alınacak Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda buna açıklık getirilebileceğini belirtti.

Geçici işçi kavramının tam anlamıyla kaldırılmasının bazı sıkıntılara yol açabileceğini kaydeden Berova, bu konuda bazı düzenlemeler yapılabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardında yasa önerisi madde madde görüşülüp, oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşmeye başladı. Konuşma talebi olmamasından dolayı yasa madde madde görüşülüp, oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel kurul daha sonra bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel kurul 30 Ocak Perşembe günü toplanacak.

Bu arada Cumhuriyet Meclisi Perşembe günkü oturumun ardından Meclis Ormanı’na fidan dikecek.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.