1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISI” KOMİTE’DE GÖRÜŞÜLDÜ
“KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISI” KOMİTE’DE GÖRÜŞÜLDÜ

“KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISI” KOMİTE’DE GÖRÜŞÜLDÜ

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, gündemindeki “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısını” görüşmeye devam ediyor.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, gündemindeki “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısını” görüşmeye devam ediyor.

Meclis’ten verilen bilgiye göre, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi bugün saat 10.00’da DP-UG Milletvekili Dr. Özdemir Berova başkanlığında toplandı. 

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı” ile ilgili çalışmalarını bir sonraki toplantıda ele almaya devam edecek. 

Komite toplantısına, DP-UG Milletvekili Komite Başkanı Dr. Özdemir Berova, UBP Milletvekili Komite Başkan Vekili Dursun Oğuz, CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, CTP-BG Milletvekili Dr. Hüseyin Erçal, DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz ve CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali katıldı.

“Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı”nın genel gerekçesi:

“30 yıla yakın bir süredir yürürlükte olan ve uğradığı değişikliklerle ana felsefesinden oldukça uzaklaşan mevcut 7/1979 Sayılı Kamu Görevlileri Yasası, ne yazık ki, doğru kamu politikalarının oluşturulmasında ve halka hizmet sunumunun geliştirilmesinde kamu yönetiminin ihtiyaç duyduğu dinamizmi ve etkinliği sunamaz hale gelmiştir. 

Üçlü kararname ile gerçekleştirilen siyasi atamaların sayısının birçok ülke örneğinin üzerinde olması kamu yönetimini oldukça siyasileştirirken, neredeyse kadrolu personel sayısına eşitlenen geçici personel ve işçi istihdamları, liyakata dayalı yönetimi  tamamen ortadan kaldırmıştır. 

Karmaşık hizmet sınıfları, kişiye özel oluşturulan kadrolar ve kurumlara hiçbir söz hakkı verilmeden Kamu Hizmeti Komisyonu eliyle düzenlenen sınavlar ise kamu görevine atanma ve yükselmelerdeki bilgi ölçme ve değerlendirmeyi büyük ölçüde etkisizleştirmekle kalmamış, personelin doğru yönetilmesini de güçleştirmiştir. 

Bunlar ve bunlara benzer diğer nedenlerden dolayıdır ki, yeni Kamu Görevlileri Yasası Tasarısı, temelde, siyasi takdire dayalı üçlü kararname atamalarının kapsamının daraltılacağı (depolitizasyon); çalışanla çalışmayanın birbirinden ayırt edilerek çalışanın ödüllendirileceği (liyakat); insan kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde değerlendirileceği yeni bir personel yönetimi anlayışının getirilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Kamu yönetimi üzerindeki siyasi etkinin azaltılması, insan kaynaklarının yönetiminde liyakat anlayışının temel alınması ve kaynakların etkin kullanılması, kamunun hesap verebilirliğini ve verimliliğini artırmakla kalmayacak, kamu hizmetlerinden duyulan memnuniyetsizliği de önemli ölçüde ortadan kaldıracaktır. 

Bu bağlamda, yeni yasa tasarısı kapsamında getirilmesi planlanan değişiklikleri ve içeriğini aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür:

İstihdam şekillerinin yeniden düzenlenmesi ve geçici memur istihdam imkanının ortadan kaldırılması;

Üçlü kararname atamalarının kapsamının daraltılması, yöneticilik katmanlarının basitleştirilmesi ve tüm yöneticilik kadrolarına atanmaların liyakate dayandırılması; 

Danışman pozisyonlarının oluşturulması;

Kamu görevine ilk atanma ve terfilerde ilgili kurumların temsilcilerine söz hakkı sağlayacak sınav kurullarının oluşturulması;

Terfi ve kademe ilerlemesinde kıdem yerine liyakati öne çıkaran düzenlemelerin getirilmesi;

Performansa dayalı yönetim anlayışının geliştirilmesi ve performans değerlendirme sonuçlarının ödül-ceza ile ilişkilendirilmesi;  

Disiplin işlemi başlatma ve sonlandırma süreçlerinin etkinleştirilmesi;

İntibakların kazanılmış haklara halel getirmeden yapılmasının geçici maddelerle düzenlenmesi.

Katılımcı bir yaklaşımla tüm kesimler sürece dahil edilerek hazırlanan ve kamuda yetkili tüm sendikaların görüş ve önerileri alındıktan sonra son şekli  verilen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı 153 maddeden  ve 13 geçici maddeden oluşmaktadır.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.