1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAMUDA ÇALIŞAN HEKİMLERİN ÖZELDE DE YASALARA AYKIRI OLARAK ÇALIŞMASI
KAMUDA ÇALIŞAN HEKİMLERİN ÖZELDE DE YASALARA AYKIRI OLARAK ÇALIŞMASI

KAMUDA ÇALIŞAN HEKİMLERİN ÖZELDE DE YASALARA AYKIRI OLARAK ÇALIŞMASI

Kamuda Çalışan Hekimlerin Özelde De Yasalara Aykırı Olarak Çalışması

A+A-

“TAM GÜN YASASI  UYGULANMALI, MAAŞLAR DÜZENLENMELİ, GENEL SAĞLIK SİGORTASI VE DÖNER SERMAYE YASALARI İLE BİRLİKTE SİSTEM TEKRARDAN ELE ALINMALI”

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) eski Başkanları Dt. Sami Solyalı, Dr. Mehmet İnan ve Dr. Kandemir Berova kamuda çalışan hekimlerin ayni zamanda özelde de yasalara aykırı olarak çalışmasının sistemsizliğin en önemli nedeni olduğunu savundu.

Solyalı, İnan ve Berova, tam gün yasasının uygulanması, bununla birlikte hekimlik meslek ve onuruna uygun olarak maaşların düzenlenmesini, genel sağlık sigortası ve döner sermaye yasaları ile birlikte sistemin tekrardan düzenlenmesini bir çözüm olarak desteklediklerini de vurguladılar.

Solyalı, İnan ve Berova, ortak yazılı açıklamalarında son günlerde sağlık sistemi ile ilgili tartışmaların tekrar alevlendiğine dikkat çekti ve sağlıktaki sistemsizlik ile bunun beraberinde getirdiği sorunların  toplumda huzursuzluk yarattığını ifade etti.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun, Sağlık Bakanlığı kovuşturması sonrası görülen duruşmalar neticesinde bir doktoru kamu görevinden men ettiği hatırlatılan  açıklamada, kararın  geçtiğimiz hafta açıklandığını, görevden alınma sebeplerinden bir tanesinin de Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda açıkça disiplin suçu olan “ikinci iş” olduğu belirtildi.

Yaşanan bu olayın tartışmaların temelini oluşturduğunu kaydedilen açıklamada, özellikle hiç beklenmedik bir şekilde ikinci iş yapma yasağının kararda belirtilmesinin hararetli tartışmalara yol açtığı ifade edildi.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin kuruluşundan bu yana kamuda çalışan hekimlerin ayni zamanda özelde de yasalara aykırı olarak çalışmasının sistemsizliğin en önemli nedeni olarak gördüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Bu nedenle gerek hastalar için oluşturduğu olumsuz ortamı gerekse hekimler açısından yarattığı adaletsizliği düzeltmek amacı ile gayri yasal oluşan bu fiili duruma karşı mücadelesini sürdürmektedir. Yıllar önce sağlıkta mevcut yasa dışılığı Kamu Sağlık Çalışanları Yasası ile yasallaştırma çalışmaları KTSÇHB’nin 2009 yılında Anayasa Mahkemesinde açtığı dava sonucu geri dönmüştür. Bu günlerde de bu mücadelenin devamı olarak  Sağlık Bakanlığına Anayasa  Mahkemesinin kararlarını uygulamadığı için tekrar bir dava açılmış ve bu dava görüşülmektedir. Bu davanın ve bu konuda yapılan çalışmaların sağlıkta düzgün bir sistem oluşturulması için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini düşünüyoruz”

Ayrıca ikinci iş yasağının uygulanması durumunda kamudaki hastanelerinin boşalacağına karşı oluşturulan saptamaları Solyalı, İnan ve Berova’nın  doğru bulmadığı da dile getirilen açıklamada, hala daha kamunun  bütün olumsuzluklarına karşı hekimlerin birçoğu tarafından en fazla tercih edilen kurum olduğu belirtildi  ve “Dolayısıyla kamu hastaneleri hekimsiz kalacaktır” iddialarının gerçekçi  olmadığı görüşü ifade edildi.

Açıklamada, “Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği eski  başkanları olarak tam gün yasasının uygulanması, bununla birlikte hekimlik meslek ve onuruna uygun maaşların düzenlenmesini, genel sağlık sigortası ve döner sermaye yasaları ile birlikte sistemin tekrardan düzenlenmesini bir çözüm olarak desteklediğimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.