1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KAMUDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER!
KAMUDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER!

KAMUDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER!

Kamuda reform olarak lanse edilen ve binlerce kamu çalışanı ile kamuya atanacakları ilgilendiren Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’yla...

A+A-

 

Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Kamuda reform olarak lanse edilen ve binlerce kamu çalışanı ile kamuya atanacakları ilgilendiren Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’yla, Yeterlik Sınavı’ndan tedavi hakkına, hayat pahalılığı ödeneğinden ek çalışma ödeneğine, bilgi ve demeç verme yasağından çalışma saatlerine, izin hakkından disiplin cezalarına kadar birçok konuda değişikliğe gidildi.

Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nda görüşülen tasarının Genel Kurul’da kabul edilmesi ardından da Cumhurbaşkanı’nca onaylanması durumunda, Yeterlik Sınavı artık 2 seviyede düzenlenecek. Anayasa gereği devletin yükümlülüğü olan tedavi hakkından ise ücretsiz yerine mevzuatın belirlediği çerçevede yararlanılacak.

Ek mesai ise, ilgili kurum ile kamu görevlisinın anlaşması durumunda, saatlik ve günlük izin olarak kullandırılabilinecek.

Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nda görüşülen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’yla kamuda birçok alanda değişim olacak.

Yasa tasarısında, kamu görevine atanmada uygulanacaklar sınavlardan tedavi hakkına, hayat ahalılığı ödeneğinden ek çalışma ödeneğine, bilgi ve demeç verme yasağından çalışma saatlerine, izin hakkından disiplin cezalarına kadar birçok konuda değişikliğe gidildi.

Yeterlik sınavında 2 düzey

Yasa tasarısının onaylanması ve yürürlüğe girmesi durumunda,alt, orta ve üst düzey şeklinde gerçekleştirilen Yeterlik Sınavı, 2 seviyede düzenlenecek. Birinci Düzey Yeterlik sınavı, Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı, Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfı ile Genel Kamu Hizmetleri Sınıfı’ndaki kadrolara başvuracaklar için düzenlenecek. İkinci Düzey Yeterlik Sınavı ise Yardımcı Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfı ile Yardımcı Genel Kamu Hizmeti Sınıfı’ndaki kadrolara başvuracaklar için yapılacak.

Tedavi hakkından ücretsiz ibaresi kalktı

Mevcut yasada “Ücretsiz Tedavi Hakkı” olarak ifade edilen 58. Madde ise yasa tasarısında ücretsiz ibaresi atılarak “Tedavi Hakkı” şeklinde düzenlendi.

Anayasa’nın 45. Maddesi gereğince Devletin, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevli olmasına rağmen, yasa tasarısında kamu görevlilerinin muayene, tedavi, ilaç ve bezneri sağlık hizmetlerinden “ücretsiz” yerine “yürürlükteki mevzuatta belirlenen kurallar çerçevesinde” yararlanabileceği kaydedildi.

Hayat pahalılığı ödeneğine eksi artı dengesi

Yasa tasarısında “Hayat Pahalılılığı Ödeneği Hakkı” da yeniden düzenlendi. Buna göre ödenekte, Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin eksi çıkması halinde, periyotlar içerisindeki artı ve eksi değerler dikkate alınacak.

Ek mesai yerine izin

Tasarının Ek Çalışma, Vardiya ve İcapçı Ödeneği Hakkı’nı düzenleyen 63’üncü maddesiyle ise, ücret dışında herhangi bir yolla karşılanamayacağı vurgulanan ek çalışma ödeneğinin, ilgili kurum ve kamu görevlisi arasında karşılıklı mutabakar sağlanması durumunda, yıllık izinlerin dışında ek saatlik veya günlük izin kullandırılmak suretiyle karşılanabilmesinin önü açıldı.

Sosyal medyaya demeç yasağı

Tasarıda, kamu görevlilerinin bağlı bulundukları kurumca yetkili kılınmadıkça , kurumlarının hizmet politikası veya hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak kurumu hakkında basın ve yayın organlarına yazılı veya sözlü bilgi ve demeç verme yasağına, elektronik haberleşme araçları ile sosyal medya da eklendi.

Tasarının yasalaşması durumunda, yetkili kılınmadığı halde yasanın kurallarına aykırı olarak, kamu hizmetleri hakkında elektronik haberleşme araçları yoluyla da bilgi ve demeç verenler kamu görevlilerine geçici olarak görevden çıkarma cezası verilebilecek.

Adaylık döneminde sıkı takip

Aday kamu görevlilerinin adaylık süreçleri de yasa tasarısında yapılan değişiklikle sıkı takibe alınacak. Aday kamu görevlisi, adaylık döneminin başlangıcından itibaren her 3 ayda bir ve adaylık döneminin sona ermesinden en geç 1 ay önce, 4 derece ile değerlendirilecek.

Çalışma saatlerine yaz-kış ayarı

Çalışma saatleri ise mevcut yasada haftada 39 saat olarak uygulanmasına rağmen, yeni yasa tasarısında yaz ve kış mesaileri için farklı bir uygulama öngörüldü.

Tasarının yasalaşması durumunda kamu görevlileri yaz mesaisinde haftada 35 saat, kış mesaisinde ise 40 saat çalışacak. Yemek ve ara dinlenme süreleri ise çalışma süresinde dahil olmayacak.

Herkese yılda 25 gün izin

Tasarıda yıllık izinler ve izin hakkı da yeniden düzenlendi.Tasarıya göre artık kaç yıl çalıştıklarına bakılmaksızın tüm kamu görevlilerinin yıllık izin hakkı 25 günle sınırlandırıldı.

İlk kez atanan kamu görevlileri ise yıllık izin haklarını kullanabilmek için en az 1 yıl çalışmış olmak zorunda olacaklar. İlk kez atanan kamu görevlileri, çalıştıkları aylara mukabil atandıkları ilk 11 ayda 2, 12’inci ayda 3 gün izin kazanacaklar.

Çoğul hamileliklere ek izin

Tasarıda anne adayı ve anne kamu görevlilerini yakından ilgilendiren değişikliklere de gidildi.

Doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta olan tam ödenekli hamilelik ve doğum izni, çoğul hamileliklerde ise doğumdan önce ek 2 hafta doğumdan sonra ise ek 4 hafta ödenekli hamilelik ve doğum izni olarak düzenlendi.

Doğum sonrası kullanılacak iznin sona ermesinden sonra ise, her anne kamu görevlisine 9 aya kadar, her iş gününde 2 saat emzirme izni verilecek. Kamu görevlisi ve eşinin talep etmesi durumunda, talep edene bir yıla kadar da ödeneksiz izin verilecek.

Tasarının mazeret iznini düzenleyen 107’inci maddesi uyarınca ise, eşi doğum yapan kamu görevlisine 5 iş günü mazeret izni verilecek.

Hastalık iznine Tabipler Birliği’ne üyelik şartı

Tasarıya göre, hastalık izinleri konusunda da artık kamu görevlisine söz konusu izin sadece Kıbrıs Türk Tabipler Birliğ’ne üye bir doktor tarafından verilebilecek.

Kamu görevlisine, eşi veya çocuğunun uzun süreli tedaviye gereksinimi olması ve bunun Sağlık Raporu ile belgelenmesi durumunda ise, 1 yıla kadar mazeret izni verilecek.

Hizmet dışı davranışa soruşturma kapandı

Tasarıyla, hizmet dışında yapılan ve resmi niteliklerin gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak davranış karşısında uygulanan disiplin cezalarının da yolu kapatıldı. Uyarma ve kınama cezasının birleştirildiği tasarıyla, kamu görevlileri sadece hizmet içinde yaptıkları davranışlardan sorumlu olacak.

Özelleştirme Yasası’na özel düzenleme

Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın, kamu görevine atanmadan önce yapılan hizmetleri düzenleyen maddesinde, Özelleştirme Yasası’na özel bir düzenlemeye de gidildi.

Tasarının 136’ıncı maddesinin 4 ve 5’inci fıkralarına göre, Özelleştirme Yasası ile istihdam edilen personele, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından bir kadroya atanması halinde, Özelleştirme Yasası ile istihdam edildikten sonra kamuda geçen her hizmet yılına karşılık1 kademe ilerlemesi verilecek.

Mahkemece tasfiyesine kadar verildiği tarihte, KKTC sınırları içerisindeki şubelerinde KTHY çalışanı statüsünde olan ve Özelleştirme Yasası kapsamında değil de Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından asıl ve sürekli bir kadroya atanan kamu görevlilerine ise, KTHY’deki her yılına karşılık, 1 kademe ilerlemesi verilecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.