1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''KAN EMİCİ DEĞİLİZ''
''KAN EMİCİ DEĞİLİZ''

''KAN EMİCİ DEĞİLİZ''

“Kan emici değiliz, faizlerimiz banka faizinden daha uygun” şeklinde açıklama yapan Mehmet Çangar’a Fellahoğlu yanıt verdi;

A+A-

Lefkoşa Türk Belediyesi’ne 2010 yılında farklı tarihlerde toplam 12 milyon Sterlin borç para veren Çangar Finans, konunun mahkemelik olması üzerine Yüksek Mahkeme Yargıcı tarafından davaya taraf edildi. Davada taraf olan Çangar Finans sahibi Mehmet Çangar, belediyenin talebi üzerine yüzde 9 faizle borç para verdiğine, faizlerinin banka faizlerden daha uygun olduğuna dair Star Kıbrıs’a açıklama yapmıştı. “Kan emici değiliz, faizlerimiz banka faizinden daha uygun” şeklinde açıklama yapan Mehmet Çangar’ın uygun olarak nitelediği faizin güç geçtikçe katlanarak çoğalan peşin faiz olduğu belirtildi.

PEŞİN FAİZ YERİNE DÜŞEN BAKİYEDEN BORÇLANILMALIYDI
Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, geçmiş dönemde peşin faiz ile borçlanıldığını, borç alınan para miktarı ödendikçe azalsa da faizin anapara üzerinden işlemeye devam ettiğini ve bunun da katlanarak çoğaldığını söyledi. Kadri Fellahoğlu, 60 ay vade ile alınan 10 milyon STG faiz tutarının 4,5 milyon STG olduğunu ifade ederek, “Peşin faiz yerine düşen bakiyeden borçlanılsaydı faiz tutarı 4,5 değil,3,5 milyon STG olurdu” dedi. Fellahoğlu, bankalarda ise düşen bakiye üzerinden borç para verildiğini, taksitler ödendikçe faizin de düştüğüne dikkati çekti.

ÖDEDİKÇE AZALMIYOR, FAİZ ANAPARA ÜZERİNDEN İŞLİYOR
Fellahoğlu, dönemin hükümeti tarafından peşin faizle Çangar Finans’tan borç para alındığını, bunun yasalara aykırı olduğunu söyledi. Belediyeler yasasına göre, sadece bankalardan borçlanılabileceğini belirten Fellahoğlu, bankalardan düşen bakiye üzerinden borçlanıldığını ifade etti. Fellaoğlu, “Bu para zamanında peşin faiz şeklinde borçlanılmıştır. Bankalar düşen bakiye üzerinden borç veriyor ve ona göre faiz uyguluyor. Bu durum borçlanacağın para miktarına yansıyacak faizi çok etkiliyor. Peşin faizle borçlanma kişinin aleyhine oluyor. Hâlbuki bankacılık kuralına göre düşen bakiye üzerinden borç para verilir, taksitler ödendikçe borç da faiz tutarı da düşüyor. Peşin faizde ise faiz tutarı anaparaya eklenip vadeye bölünüyor ve zaman geçtikçe faiz katlanarak çoğalıyor” şeklinde konuştu.

ARADA BİR MİLYON STG FARK VAR
Kadri Fellahoğlu, 60 ay vade ile alınan 10 milyon STG faiz tutarının 4,5 milyon STG olduğunu ifade ederek, “Peşin faiz yerine düşen bakiyeden borçlanılsa faiz tutarı 4,5 değil,3,5 milyon STG olurdu” dedi. Çangar Finans’tan alınan borç paranın yasal olmadığını belirten Fellahoğlu, buradaki suçun finans kuruluşunda değil, dönemin hükümetinde olduğunu söyledi. Fellahoğlu, “Biz suçlamaya da eleştiriye de açığız. Birileri bu belediyeyi batırdı biz kurtaracağız” şeklinde konuştu.

UZLAŞIYA YEŞİL IŞIK
Öte yandan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanlığı’nın, Maliye Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu aleyhine açtığı ara emri başvurusu ileri bir tarihe ertelendi. Çangar Finans’tan borç alınan 12 milyon sterlin ile ilgili başlatılan yargı sürecinde uzlaşıya varılmak üzere olduğu belirtildi.

SAATLERCE GÖRÜŞTÜLER
Yüksek İdari Mahkemesi tarafından uzlaşı sağlamaları için taraflara verilen sürenin dün dolması üzerine taraflar saatler süren bir pazarlığa oturdu. LTB ile Çangar Finans arasında sabah başlayan görüşmeler öğlen saatlerine kadar sürdü. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen görüşmede LTB, 60 ay vade ile borç alınan parayı 20 ay erken ödemeleri halinde 1,5 milyon STG faiz indirimi talebinde bulundu.Çangar Finans ise erken ödeme yapılması halinde dahi sadece 400 bin STG faiz indirimi yapabileceğini söyledi.

YARGIÇ ODASINDA YENİ TEKLİF
Çangar Finans’ın önerisinin kabul edilmemesi üzerine uzlaşı görüşmeleri öğlen saatlerine kadar sürdü. LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu ile avukatları Kemal Mut, Boysan Boyra ve Çangar Finans sahibi Mehmet Çangar ile avukatı Serhan Çınar Yüksek Mahkeme Yargıcı Talat Refiker huzurunda toplantı gerçekleştirdi.

TEKLİF DEĞERLENDİRİLECEK
Yargıç Refiker’in odasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından basına açıklama yapıldı. LTB avukatı Boysan Boyra, Çangar Finans’tan borç alınan 10 milyon STG ile ilgili yapılandırma yapılması hususunda uzlaşıya vardıklarını söyledi. Çangar Finans’ın 20 ay erken ödeme yapılması halinde 1,5 milyon faiz indirimi yapabileceğine dair teklifte bulunduğunu belirten Boyra, konunun Çarşamba günü Belediye Meclisi’nde görüşüleceğini açıkladı.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.