1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KANADA YERLİLERİ KOBAY UYGULAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ
KANADA YERLİLERİ KOBAY UYGULAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

KANADA YERLİLERİ KOBAY UYGULAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Kanada Yerlileri Ulusal Şefi Shawn Atleo, 1940'lı yıllarda Kızılderili çocuk ve yetişkinler üzerinde gıda deneyleri yapılmasına sert tepki gösterdi.

A+A-

KANADA YERLİLERİ ULUSAL ŞEF: "HÜKÜMET, HALKIMIZLA İLGİLİ TÜM BELGE VE BİLGİLERİ DAHA FAZLA GECİKTİRMEDEN KOMİSYONA VERMELİ"

Kanada Yerlileri Ulusal Şefi Shawn Atleo, 1940'lı yıllarda Kızılderili çocuk ve yetişkinler üzerinde gıda deneyleri yapılmasına sert tepki gösterdi.

Yukon bölgesinin başkenti Whitehorse'da toplanan Kanada Yerlileri Asamblesi sonrası yazılı açıklama yapan Ulusal şef Atleo, Başbakan Stephen Harper'ın 2008'de yerli halktan özür dilemesine rağmen, yerli halka yapılan işkence ve eziyetlerin belgelerinin büyük bölümünün kurulan komisyona hala verilmediğini söyledi.

"Bu haber, mevcut sorunlarımızı görüşmek için bir araya geldiğimiz toplantı masamıza ateş fırtınası estirdi" diyen Atleo, şöyle konuştu:

"Hükümet, bu ve halkımızla ilgili tüm belge ve bilgileri daha fazla geciktirmeden Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'na vermelidir. Bu utanç verici geciktirme artık bitmelidir. Yatılı kilise okulları konusunda Başbakan'ın, devlet adına dilediği özür ve bunun için verdiği onur sözünü yerine getirme zamanı gelmiştir. Herkese ilan ediyoruz: İşte sizin tarihiniz! Çirkin gerçeklerinizle yüzleşin ki birlikte yola devam edebilelim."

Yerliler Asamblesi'ne katılan tüm şefler de Başbakan Stephen Harper'ın, yerli çocuk ve yetişkinler üzerinde yapılan gıda deneylerini tanımasını ve özür dilemesini istediler.

Kanada'nın Guelph Üniversitesi Gıda Tarihçilerinden İan Mosby'nin doktora çalışması sırasında elde ettiği federal kayıtlarla ortaya çıkan araştırma sonuçlarına Ontario, British Colombia, Manitoba, Alberta ve Nova Scotia eyaletlerindeki yatılı kilise okullarında kalan Kızılderili çocuklar ve Kızılderili köylerindeki 1300 insan üzerinde, gıdaların besin değerleri ile vitamin hapları konusunda gıda deneyleri yapıldığı belirlenmişti. Deneyler sırasında hastalanan, dişleri dökülen ya da ölenler olduğu, bunlar için de bir önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı.

Haber üzerine açıklama yapan Yerlilerle İlişkiler Bakanı Bernard Valcourt da "Hikaye doğru ise bu, iğrenç ve tamamen kabul edilemez" demiş ve Başbakan Harper'ın 2008'de yatılı kilise okulları ve yerlilere yapılan uygulamalarla ilgili özür dilediğini hatırlatmıştı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.