1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KANATLI LTB’NİN BORÇLANMASINA KARŞI OLDUKLARINI BELİRTTİ
KANATLI LTB’NİN BORÇLANMASINA KARŞI OLDUKLARINI BELİRTTİ

KANATLI LTB’NİN BORÇLANMASINA KARŞI OLDUKLARINI BELİRTTİ

Kanatlı, Lefkoşa Belediyesi Belediye Meclisi’nin, yeni bir borçlanma için yetki kararını oy çokluğu ile aldığını,

A+A-

“USULSÜZ BORÇLANMALARIN ÖDENMEMESİ BUNA SEBEP OLANLARDA HESAP SORULMASI İLE İŞE BAŞLANABİLECEKKEN EZBERDEN İŞ YAPMAYA DEVAM EDİLİYOR”

YKP’den Lefkoşa Belediye Meclisi üyesi olan Murat Kanatlı, Lefkoşa Belediyesi Belediye Meclisi’nin, yeni bir borçlanma için yetki kararını oy çokluğu ile aldığını, kendilerinin buna karşı olduklarını ve karara ret oyu kullandıklarını belirtti.

Kanatlı, “usulsüz borçlanmaların ödenmemesi ve buna sebep olanlarda hesap sorulması ile işe başlanabilecekken, Belediye’ye yüksek borcu olan şirketlerin deşifre edilmesi ve borçların tahsis edilmesi için tüm hukuk süreci zorlanabilecekken, ezberden iş yapmaya devam ediliyor. Bu sebeplerle, ‘yeniden yapılandırma’ adı altında, yine ve yeniden bir borçlanma sürecine karşı çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Murat Kanatlı, alınan kararın yeni bir borçlanma olduğunun kabul edilmesi gerektiğini dile getirerek, “kelime oyunlarının arkasına sığınarak, bunun borçlanma olmadığı yönünde açıklama yapmak, kamuoyunu yanıltmaktır” ifadesini kullandı. Kanatlı, özetle şunları aktardı:

“Lefkoşa Belediyesinin mali konulardan sorumlu şubesinin resmi olarak bizlere verilen tablolar incelendiğinde ‘borç stok tablosunda’ Lefkoşa Belediyesinin dört bankaya borçlu olduğu görülmektedir. Çangar Finansa olan kapatılmayan diğer borç 12 ay sonra kapanacak durumdadır. Geriye kalan üç bankanın kalan taksit sayısı da 26, 27 ve 28 aydır… En son borç 28 ay sonra kapanacak durumdadır. Yani Lefkoşalılar 2 yıl 4 ay sonra bankalara borç ödemekten kurtulacakken, 4 yıl daha borç ödemeye devam edecektir.

Yani durumun özeti; Cemal Bulutoğluları'nın aldığı, daha sonra ödeyemediği için ‘yeniden yapılandırdığı’, bu yeniden yapılandırılma ödenemediği için Kadri Fellahoğlu tarafından Haziran 2013’te alınan Belediye Meclisi kararı ile bir kısmı ikinci defa yeniden yapılandırılan bu borcun ödenmesinde sıkıntı olduğu için Temmuz 2014’te Mehmet Harmancı'nın başkanlığında Lefkoşa Belediye Meclisi, YKP ret oyu nedeniyle oy çokluğuyla, yine ve yeniden yapılandırılmasına ve banka borçlarının 4 yıla yayılmasına karar verdi.

Finans kurumundan bir önceki dönem yapılan borçlanmanın yasadışı olduğu, bunun açık şekilde yasada yazıldığını, raporlara girdiğini daha önce defalarca açıklamıştık. Tam da bu nedenle bu yasadışı borçlanmanın alınması sırasında sorumluluğu bulunan özellikle Belediye Meclisi üyeleri ve Belediye Başkanın yargılanması gerektiğini ve bu borcun bu kişiler ve buna onay veren dönemin bakanlar kurulu üyeleri tarafından da ödenmesi gerektiğinin vurgulamıştık. Ancak geçen dönem Lefkoşa Belediye Meclisinde yasadışı borç alınan kurum ile uzlaşma onaylanmıştı. Bunun anlamı tüm partiler kendi partililerini kurtarmak için borcu bir kez daha Lefkoşalıların sırtına yıkmıştır. Lefkoşa Belediye Meclisinin aldığı bu karar ile hem usulsüz alınan borç Lefkoşalara kaldı hem de usulsüzlüklerin üstü kapatılmaya çalışılması yolunda önemli bir adım atılmıştı.”

Geçmişte dönemin UBP’li Belediye Meclisi üyeleri ya ret vermiş ya da çekimser kalmışken, TDP’liler ise ret vermişken; bir yıl sonra benzer bir kararda hepsinin oyunun evet olduğunu savunan Kanatlı, şunları ileri sürdü:

“Geçen dönem Kadri Fellahoğlu, Çangar Finans Kurumundan alınan 10 milyon sterlin borç ile ilgili hem dava sürecini geri çekerek, hem de aldığı borçla tamamen kapatarak yasallaştırmışken, şimdi ayni finans kurumundaki geriye kalan 2 milyon sterlinlik borç da kapatılarak yasallaştırılma yoluna gidiliyor… TDP’li Belediye Meclisi üyeleri tam bir yıl önce benzer bir işlem yapılırken ‘Sayıştay raporlarında tespit edilen ve sair hususlarla ilgili haklarımızı mahfuz tutarız’ derken önemli bir gerçeğin ve kaygının altını çizmekteydiler, bugün bunlar unutulmuşa benzer”

Murat Kanatlı, Lefkoşa Belediyesinin mali konulardan sorumlu şubesinin resmi olarak kendilerine verdiği tablolar incelendiğinde ortada ciddi bir sorun olduğunun anlaşıldığını; 6 aylık kesin gelir ve gider tablosunun bambaşka bir belediye fotoğrafı çizdiğini kaydetti.

Murat Kanatlı şunları öne sürdü:

“Lefkoşa Belediyesi 1 Ocak – 30 Haziran tarihleri arasında kesin gelir tablosuna göre 33,867,505.95 TL gelir elde etti. Aynı tarihler arasında kesin gider tablosu incelendiğinde ise Personel giderleri 23,638,835.15 TL’dir… Bu dönemde iki tane geriye dönük maaş da ödenmiştir. Yani bu tabloya göre Belediyenin 6 ayda 34 milyona yakın para topladığı 24 milyona yakın da personel ödemesi yaptığı anlaşılmaktadır.

Oybirliği ile geçen 2014 bütçesine göre 112,850,000 TL Belediye gelir elde etme hedefi koymuştu. Bu hedefin %25 ulaşılmış durumdayken Belediye yeni bir borçlanma ile başka bir maceranın içine sürüklenmektedir.

Şimdiki Belediye Başkanı olan Mehmet Harmancı’nın Seçim Bildirgesinde ekonomi yol haritası ‘yerel gelir kaynaklarının istikrarının sağlanması’ ile başlamaktaydı. Ancak öyle anlaşılmaktadır ki seçimde söylenen orda kalmıştır; şimdi “reel politika” yapma zamanıdır!

Şimdiki durumda belediyenin bankalara olan borcu 28 ayda kapanacakken, bu borç yükü 4 yıla yayılacak… Bu dört yılda ayrıca biriken Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları ile elektrik ve maaşlardan kesilen ama ödenmeyen vergi borçlarının da ödenmesi gündeme gelecek. Devlete olan borç şu aşamada 100 milyonun üzerinde gözükmektedir.

Yıl sonuna kadar tahsilatın artırılması ile, hem maaşların hem de 13. Maaşın ödenmesi ile sosyal güvenlik yatırımlarının yapılması mümkündür. 6 ayda ulaşılan 34 milyon, yılsonuna kadarlık 6 ayda da başarılsa personel giderleri sonrası 10 milyon artı gelir kalır. Bunun yaklaşık 3,5 milyonu 13. Maaş ödemesi, 7 milyonu ise sosyal güvenlik yatırımları için yapılabilir.

Mevcut durumu çok zorlamadan ve değiştirmeden yılsonuna kadar 34 milyon toplanması, yıllık olarak mevcut bütçe gelir hedeflerinin yarısına ulaşmak anlamına gelecektir."

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.