1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KANLIKÖY'DE GÖLET KAVGASI!
KANLIKÖY'DE GÖLET KAVGASI!

KANLIKÖY'DE GÖLET KAVGASI!

Su İşleri Dairesi’nin “Kanlıköy Göleti Projesi” köy muhtarı ile Su Dairesi yetkililerinin arasında tartışma konusu oldu. Daire müdürü “Yapacağım” dedi. Muhtar, asla müsaade etmeyeceğini söyledi.

A+A-

Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin, 730 bin metreküp kapasiteye sahip Kanlıköy Göleti’nin haziran ayı itibarı ile yüzde 95.4 dolduğunu belirterek, göletten daha fazla kişinin yararlanabilmesi maksadı ile bir proje çalışması başlattıklarını belirtti.

Yakın zamanda hayata geçirilmesi hedeflenen Kanlıköy Göleti Projesi’ni anlatan Hasan Senin, “Etüt ve arazi çalışmaları yapıldı. Depo yapımında uygun arazinin tespit edilmesi ile proje hazırlanarak ihale aşamasına getirilecek. Bu proje ile su basıncı arttırılacak ve göletteki sudan belli başlı kişiler değil tüm köy faydalanabilecek” dedi.

Kanlıköy’de su sorununun yakın gelecekte sona ereceğine inanç belirten Senin, ayrıca gölet tabanında çok miktarda mil bulunduğunu ve bu millerin temizlenebilmesi için göletteki suyun tüketilmesinin şart olduğunu ifade etti.

Su Dairesi’nin projesine karşı çıkan köy muhtarı Tahir Beydola ise projenin tamamen siyasi amaç uğruna hayata geçirilmek istendiğini iddia ederek, köylüye en ufak bir fayda sağlamayacağı gibi maddi külfet olacağını savundu.

Senin: Su bir kişinin tekelinde olamaz

Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin, “Kanlıköy Göleti Projesi”nin Kanlıköy Muhtarı Tahir Baydola’nın ve göletten halihazırda faydalanan bazı kişiler dışında tüm köy halkı tarafından desteklendiğini söyledi.

Muhtar Tahir Baydola’nın Kanlıköy Göleti’ni tekelinde tutmak istediğini öne süren Hasan Senin, “Bu kadar önemli bir kaynağın kullanımı bir kişinin tekelinde olamaz. Yine böyle bir kaynak dururken köyde birçok evde bu denli su sıkıntısının yaşanması kabul edilemez” dedi.

Beydola: Şov yapıyorlar

Kanlıköy Muhtarı Tahir Beydola, Su Dairesi’nin projesinin tamamen siyasi amaç uğruna hayata geçirilmek istendiğini iddia ederek, köylüye en ufak bir fayda sağlamayacağı gibi maddi külfet olacağını savundu.

Beydola, “Su Dairesi, tamamen siyasi bir amaç için bu projede ısrar etmektedir. Daire, şov yapıyor. Uygulamaya geçirilmesi istenilen projenin köylüye en ufak bir faydası yoktur” dedi.

Tahir Beydola, “Biz bu göleti 12 yıl önce yaptırdık. Bu suyu bütün evlerde kullanmak üzere vanalar vardır. Tüm köy zaten bu sudan yararlanıyor. Kanlıköy’de bir su alanı sınırı vardır o sınırın dışına çıkmamız mümkün değildir. Bu boruların ucuna başka bir boru ilave edilmesi durumunda sistem çöker ve gölete yakın ev ve arazilerde su akışı durur” diye konuştu.

“Ben Kanlıköy Göleti’nin mevcut damla sulama sistemine kavuşması için 6 yıl mücadele verdim. TC Yardım Heyeti desteği ile de proje hayata geçirildi. Şimdi hiçbir faydası olmayacağı halde bu sistemin yok edilmesine izin veremem” dedi.

“Bu proje büyük bir hatadır”

Su Dairesi’nin projesinin büyük bir hata olduğunu kaydeden muhtar Tahir Beydola, “Mevcut sistem ile su arazilere ve tüm evlere doğal akış ile ulaşıyor. Vatandaşa hiçbir mali külfeti yoktur. Eğer bir ziraat mühendisi çıkıp gelir de olayı yerinde inceler ve mevcut projenin köylüye faydası var derse anında su komisyonundan istifa edeceğim. Projenin hayata geçirilmesi konusunda da bir daha ağzımı açmayacağım” dedi.

Su Dairesi’nin projesinin milyon TL’ye mal olacağını kaydeden Beydola, “Bu proje tamamen hayal ürünü olmak ile birlikte bazı kişilere yönelik düşünülen bir projedir” diye konuştu.

“Köylü mevcut sistemden memnun”

Kanlıköy’de su sıkıntısı yaşandığına ilişkin iddiaları da yalanlayan Tahir Beydola, “Göletten tüm arazilere ve evlere su gitmektedir. Görevde olduğum 12 yıl süre içerisinde köyden bir tek kişi, susuzluk konusunda yetkililere bir şikayette bulunmamıştır” dedi.

Beydola, “Zaten daha bu proje bitmeden göletteki su tehlike sınırına girer. Ayrıca köy halkı bu projeye izin vermeyecektir. Çünkü köylü mevcut sistemden memnundur ve çok sayıda insan bu göletten faydalanmaktadır” şeklinde konuştu.

“Yargıya başvuracağız”

Kanlıköy Muhtarı Tahir Beydola, bugüne kadar köylünün zararına olacak hiçbir uygulamaya ve projeye destek vermediğini söyleyerek bundan sonra da bu gibi projelerin karşısında duracağını kaydetti.

Beydola sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ben her gün sabah saat 06.00’da uyanıyorum ve gidip vanaları açıyorum. Bugüne kadar hiçbir ev ve arazi su konusunda mağdur olmamıştır. Tüm bahçelerde evlerde bu suyu kullanıyorlar. Dolayısıyla içme suyundan tasarruf ediyorlar. Bu sistem sayesinde, benim gayretim sayesinde bu köy hiçbir zaman su sıkıntısı yaşamamıştır. Ben bugüne kadar köylünün zararına olacak hiçbir şeye izin vermedim, vermeyeceğim de. Ancak Köylünün yararına yapılacak her türlü projeye desteğim sonsuzdur ve ayakta da alkışlarım. Ancak bu projeye karşıyım. Proje hayata geçirilmeye başlandığı anda yargıya başvuracağım ve tüm yasal haklarımı kullanacağım. Çalışmaların durdurulması için de ara emri başvurusunda bulunacağım.”

Gültaç Kanlı: Proje derhal hayata geçirilmeli

Su İşleri Dairesi’nin “Kanlıköy Göleti Projesi”ne destek belirten Kanlıköy Muhtar Azası Gültaç Kanlı, projenin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Kanlı,  “Göletten aynı anda birkaç kişi su alamıyor. Su basıncı, ihtiyaca cevap vermiyor. Köy halkı olarak, suyun basıncının arttırılmasını, eski boruların değiştirilmesini ve suyun tüketilerek gölet tabanının temizlenmesini istiyoruz. Bu doğrultuda da Su Dairesi’nin gölete ilişkin projesini gönülden destekliyoruz” dedi.

Gültaç Kanlı, köylünün bu denli menfaatine olan bir projeye muhtarın destek olmamasına anlam veremediğini kaydetti.

Kanlı, “Köylü büyük çoğunlukla projeye destekçi. Ancak muhtar mantıksız ve kabul edilemez fikirlerle, bahanelerle bu projenin hayata geçmemesi için çaba sarf ediyor” diye konuştu.

Adem Kanlı: Hem ihtiyaç hem gereklilik

Kanlıköy Su Komitesi Üyesi Adem Kanlı ise köyün gelişmesini sağlayacak her türlü gelişmeye desteğinin tam olduğunu belirterek, Su Dairesi’nin “Kanlıköy Göleti Projesi”ne köyde ikamet eden çok sayıda kişi gibi kendisinin de destek verdiğini kaydetti.

Kanlıköy’de su sorununun yaşandığını ve bu sorunun çözümlenmesi için projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Adem Kanlı, ayrıca göletin taşması durumunda yaşanabilecek olumsuzluklara da değindi.

Adem Kanlı, “Göletin bu kadar dolu olması gerek Kanlıköy ve Gönyeli gerekse Lefkoşa için tehlike arz etmektedir. Olası bir taşkında bu bölgeler zarar görebilir. Öte yandan köyde büyük oranda su sıkıntısı yaşanmaktadır. Basınç yetersizliğinden suyun kullanımı kısıtlanmaktadır. Göletten tüm köyün yararlanması adına Su Dairesi’nin projesi bir an önce hayata geçirilmelidir. Aksi halde bölgede su sorunu devam edecektir. Kaldı ki, su kullanılmadıkça önemini de kaybedecektir. Çünkü kullanılmayan suyun yoğunluğu artacak ve tuzlanacaktır” diye konuştu.

 

Havadis

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.