1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KANSER BİLİMLE SAKLAMBAÇ OYNUYOR
KANSER BİLİMLE SAKLAMBAÇ OYNUYOR

KANSER BİLİMLE SAKLAMBAÇ OYNUYOR

Kanser bilimle saklambaç oynuyor

A+A-

Kanser tedavisine yönelik çalışmalar devam ederken, uzmanlar kanser hücrelerinin her yeni tedavi yöntemine karşı yeniden çoğaldıklarını ve hatta bunu öğrendiklerini dile getirdi. Birmingham Üniversitesi Baş Boyun Kanserleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Direktörü Hisham Mehanna, “Tümörler bilim dünyasıyla adeta saklambaç oynuyor." dedi.
video haber
Kanser tedavisinde yeni umut!

Medical Park Hastaneler Grubu, Baş ve Boyun Kanserleri Derneği işbirliği ile Kemerburgaz Üniversitesi’nde düzenlenen "Baş ve Boyun Kanserlerine Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu"nda konuşan Ulusal Kanser Merkezi Baş Boyun kanserleri Grubu Başkanı ve Birmingham Üniversitesi Baş Boyun Kanserleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Direktörü Hisham Mehanna, baş ve boyun kanserlerine neden olan HPV virüsüne dikkat çekti. Mehenna, "Tümörler bilim dünyasıyla adeta saklambaç oynuyor. Ne zaman yeni bir tedavi yöntemi bulunsa kısa bir süre işe yaradığını ve başarı sağlandığını düşünüyoruz. Ancak kanser hücreleri bir yolunu bulup yeniden çoğalmakla kalmıyor, bunu öğreniyor" şeklinde konuştu.

Kadınlarda genital siğil ve rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü cinsel yolla bulaşarak baş ve boyun kanserlerine neden olabildiğini anlatan Mehenna, son yıllarda özellikle Batı Avrupa’da erkeklerde görülen baş boyun kanserlerinin HPV virüsü kaynaklı olduğunu dile getirdi. Mehenna, “Ağız kanserlerinin yüzde 25’i, boğaz kanserlerinin ise yüzde 35’i HPV virüsüyle bağlantılı, Bu bulaşmanın önüne geçmek için 11-28 yaş arası cinsel aktivitesi başlamamış kız çocukları aşılanıyor. Ancak sadece kız çocuklarını aşılamak yeterli olmayabilir. Hükümetlerin erkek çocuklarına da aynı aşının yapılmasını teşvik edecek politikalar üretmesi gerek. HPV pozitif olduğunu bilmeyen çok sayıda kadın var. Maalesef bilim dünyası da bu kitleyi tespit edemiyor. Şu an için elimizden gelen tek korunma yöntemi olan aşı ve sadece gelecek nesilleri korumaya yönelik” ifadelerini kullandı.

Tüm kanser türlerinin yüzde 40’ının sigara, alkol ve kötü çevre koşulları gibi çevresel faktörlere bağlı olarak oluştuğunu belirten Mehenna, "Dil, gırtlak, damak, boğaz, ağız içi, dudak ve diş eti kanserlerinin de başlıca nedeni sigara ve alkol. Karamsar bir tablo çizmek istemem ancak HPV’nin baş ve boyun bölgesi kanserlerine neden olduğunu bilim dünyası olarak yeni öğrendik. HPV bu kanserlerden sadece dil kanserine neden olmuyor. Ancak İngiltere’de 40 yaş altı kadınların yüzde 25’inde dil kanseri var. İlginç olan ise bu kadınların hayatları boyunca hiç alkol ve sigara kullanmamış olması. Henüz buna neyin neden olduğunu bilemiyoruz” dedi.

Kadınlardaki alkol ve sigara kullanımı artışı kansere neden oluyor

Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Kurucu Üyesi, Medical Park Bahçelievler Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan baş ve boyun kanserleri hakkında toplumda henüz bir farkındalık olmadığının altını çizdi. Akla ilk gelen ve tanınan kanser türlerinin meme, akciğer, kolon, rahim ağzı veya lösemi olduğunu belirten Doç. Dr. Pehlivan şöyle konuştu: “Oysa baş ve boyun kanserleri dünyada görülen tüm kanserlerin yüzde 10’unu oluşturuyor. Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında 6’ncı sırada. Erkeklerde günde 3, kadınlardaysa günde 2 bardaktan fazla alkol tüketimi baş ve boyun kanseri riskini artırıyor. Bu iki zararlı alışkanlığın bırakılması hastalığın görülme oranını yüzde 50 azaltıyor. Erkeklerde kadınlara göre 4-5 kat daha fazla rastlanan bu kanser türü, son yıllarda kadınlarda da ciddi oranda görülmeye başlandı. Bunun nedeni kadınlardaki alkol ve sigara tüketiminin artması.”

CNN

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.