1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KANSER HASTALARINA MÜJDE!
KANSER HASTALARINA MÜJDE!

KANSER HASTALARINA MÜJDE!

Kamuoyunda uzun süredir tartışılan, bulunmayan kanser ilaçlarıyla ilgili Türkiye Sağlık Bakanlığından iyi haber geldi.

A+A-

Bakanlığın teşvikiyle yerli kanser ilacı üretilmesinin ardından, piyasada bulunmayan ithal ilaçlardan 'Purinethol'un üreticisi, ürününü tekrar Türkiye'ye getirmek için girişimde bulundu. Gümrük işlemleri tamamlanan 36 bin kutu "Purinethol", piyasaya verilmek üzere Sağlık Bakanlığının onayını bekliyor.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca kanser hastaları için hayati öneme sahip, elde edilmesinde sıkıntısı çekilen ilaçların Türkiye'de üretiminin teşviki için yerli ilaç firmalarının temsilcileriyle görüşmelerde bulunulmuş, bunun ardından başlatılan çalışmayla lösemi tedavisinde kullanılan 'Biomicin'in yerine 'Bilimicin' üretilmişti.

Aynı şekilde yerli üretim sayesinde kutusu 4 bin 241 liradan satılan "Evorabin" çok daha uygun fiyatla piyasaya sunulmuştu. Yine fiyatının düşüklüğü nedeniyle piyasaya arz edilmeyen "Prunethol"ün yerine yerli "Merpurin" ruhsatlandırılarak geri ödeme listesine alınma çalışması başlatılmıştı.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, yerli ilaçların piyasaya sunulmasının ardından, yabancı firmalar da sıkıntısı çekilen ürünlerini tekrar Türkiye'ye getirmek için çalışmalara başladı.

"Purinethol" ilacını üreten firma, ürününü tekrar Türkiye'ye getirmek için girişimde bulundu. Gümrük işlemleri tamamlanan 36 bin kutu "Purinethol" piyasaya verilmek üzere Sağlık Bakanlığının onayını bekliyor.

FİYAT FARKI YETKİSİ SAĞLIK BAKANLIĞINA VERİLECEK

Sağlık, Maliye ve Ekonomi Bakanlıklarının üzerinde çalıştığı, ilaç fiyat tebliğinde yapılacak değişiklikle piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili fiyat farkı yetkisinin Sağlık Bakanlığına verilmesi öngörülüyor. Bu düzenlemenin ilaç ithal eden firmaların Türkiye'ye ilgisini artırması bekleniyor.

Ayrıca, ilaç fiyat kararnamesinde esnekliği sağlanması, referans ülkeler arasından krizdeki Yunanistan'ın çıkarılması planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, referans ülke olarak baz alınan Yunanistan'ın krizde olması sebebiyle ilaç fiyatlarında düşüşler olduğunu, bu ülke yerine başka bir ülkenin referans ülkeler arasına dahil edilmesinin fiyatlarda esnekliği sağlayacağına dikkati çekti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "İlaç Sektörü Strateji Belgesi" çalışmasıyla da Türkiye'nin ilaç araştırmalarının merkezi haline gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda başlatılan projeyle ilaç, aşı, biyomalzeme, tıbbi tanı kiti ve medical ekipmanların yerli olarak geliştirilmesinin önü açılacak. Böylece Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz için yüksek miktarda ödeme yapmak yerine yerli üretimle adından söz ettirecek.

BULUNMAYAN İLAÇLARI TEB GETİRİYOR

Sağlık Bakanlığınca her hafta güncellenen ilaç stok durumu çerçevesinde, değişik nedenlerle piyasada bulunamayan 24 kalem ilaç bu konuda yetkisi olan Türk Eczacıları Birliğince (TEB) ithal ederek hastalara ulaştırıyor.

TEB'in, hastaların yüzde 85'ine ilk 5 dakikada ilaç temin edebildiği, geri kalanlar için ise dünya ilaç piyasasının araştırılmasının ardından ilaç bulunduğu bildirildi.

 

Kaynak: Sabah

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.