1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ BİR DİZİ ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRECEK
KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ BİR DİZİ ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRECEK

KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ BİR DİZİ ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRECEK

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, “1-7 Nisan Kanser Haftası” çerçevesinde toplumda kanser hastalığına karşı duyarlılığı ve farkındalığı artırmak amacıyla yapacağı çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi;

A+A-

HAFTA DOLAYISIYLA KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ BİR DİZİ ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRECEK

KOCAİSMAİL: “DERNEĞİMİZ 21 YILDIR HASTALARA VE YAKINLARINA HİZMET VERİYOR”

ÇAĞLAR: “KANSER HASTALIĞIYLA MÜCADELEDE DÖRT ANA TEMEL UNSUR VAR...ERKEN TANI HAYAT KURTARIR.....KANSERDEN KORKMAMAK GEREKİR”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, “1-7 Nisan Kanser Haftası” çerçevesinde toplumda kanser hastalığına karşı duyarlılığı ve farkındalığı artırmak amacıyla yapacağı çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

KOCAİSMAİL

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, toplantıda yaptığı konuşmada, derneğin 21 yıldır devlet katkısı almadan kanser hastaları ve yakınlarının her türlü ihtiyacını karşılamaya çalıştığını dile getirerek, dernek bağışçılarına ve seslerinin duyurulmasına katkı koyan basın mensuplarına teşekkür etti.

“21 YILDA YAPILANLAR....”

21 yılda derneğin, 2 onkoloji birimi, tam zamanlı onkolog istihdamı, yurt dışına gidecek hastalara uçak bileti, cep harçlıkları, ilaç, tetkik ödemeleri yaptığını kaydeden Kocaismail, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çalışan personelin maaşlarını da ödediklerini belirtti.
 
Güney Kıbrıs’a hasta taşıyan minibüs ve personel, 24 saat evlere hizmet götüren hemşire ve bakıcı desteği verdiklerine de dikkat çeken Kocaismail, hasta evine havalı yatak, tekerlekli sandalye, oksijen sistemi ve hastadan gelecek her bir tıbbi talebin de anında karşılanmaya çalışıldığını söyledi.

“20 BİN TL TARAMA YATIRIMI...”

Kocaismail, çocukluk çağı kanserini yaşayan çocuk ve ergen hastaların tedavideki taleplerini karşılayan ve tedavi sonrası eğitim desteği veren Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde, tüm eğitsel, kültürel ve psikolojik desteğin sunulmasına olanak sağladıklarını dile getirdi.  Kocaismail, kanserin boyutunun aza indirgenmesi için 2000 yılından beri dernek bütçesinden taramalara yılda 20 bin TL'lik bir kaynak ayırarak, vatandaşa tarama alışkanlığı ve eğitimin yerleşmesini sağladıklarını belirtti.

“SEMİNERLER VERİLDİ...”

Raziye Kocaismail, “Tek Temel Onkolog ile köy köy, ev ev, okul okul gezilerek, kanser konusunda toplu ve bireysel bilinçlendirme seminerleri verildi. Kansere karşı yapılan yürüyüşler sonucunda adada kanser konusunda yapılması gerekenler ve toplumun bilinçlendirilmesi yapıldı. Hastaya peruk, bone, silikon, özel sütyen, kolostomi torbaları, lenf nodları için özel korse, konuşma cihazı ve özel filtrelerin yanı sıra her tür hasta taleplerinin karşılanmasına olanak sağladık” dedi. Kocaismail, akciğer kanserini önlemek amacıyla sigara bırakma bantları ve nikotin cikletlerinin de isteyenlere sağlandığını kaydetti.

“DEVLET BÜTÇESİNDEN DESTEK ALMADAN HİZMET VERDİK..”

Binlerce hastaya hastanede ve evde bakıcı ve psikolog desteğinin tamamıyla ücretsiz olarak verildiğine dikkat çeken Kocaismail, sağlanan hizmetlerin ise devlet bütçesinden destek alınmadan yapıldığını belirtti. 

“ÖDÜLLER ALDIK...”

Bu nedenle Avrupa Birliği’nde en iyi Sağlık Sivil Toplum Örgütü ödülünü aldıklarını da söyleyen Kocaismail, 21. yılında kanser kontrolünde uluslararası alanda en büyük örgüt olan UICC’ye tam üye olduklarını da kaydetti.

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE HER ZAMAN İHTİYAÇ DUYULUR”

“Vatandaş desteğiyle dernek 21 yıl büyük bir hizmet sundu. Şimdi 21. yılda devlet açılacak onkoloji merkezinden söz ediyor. Onkolojiler açılabilir ve hastalarımız tedavide huzura kavuşabilir ancak sivil toplum örgütlerine her zaman ihtiyaç duyulacaktır çünkü Kanser Hastalarına Yardım Derneği işte ancak o zaman asli görevi olan hastaya moral ve motivasyon desteğine geri dönebilecektir” şeklinde konuşan Kocaismail, devletin diğer sivil toplum örgütlerine verdiği yıllık katkıyı, bunca hizmeti sunan derneğe de yapmasını talep etti.

“SAĞLIK BAKANLIĞI İLE YENİDEN KANSER TARAMASI YAPILACAK”

Kocaismail, Sağlık Bakanlığı’nın her yıl düzenlediği kanser tarama kampanyasının bu yıl da yapılacak olmasından da memnuniyet duyduğunu kaydetti.

ÇAĞLAR

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışman ve Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar ise, kanser hastalığıyla mücadelede dört ana temel unsurun olduğunu, özellikle erken tanının hayat kurtardığını dile getirerek, kanserin korkulacak bir hastalık olmadığını belirtti.

Çağlar, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, her ülkede, her yaş ve cinsiyette görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan ve çağın vebası olarak tanımlanan kanser konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla, her yıl 1-7 Nisan haftasının “Kanser Haftası” olarak belirlendiğini kaydetti.

“ERKEN TANININ ÖNEMİ....”

Hızlı ve sinsi ilerleyen kanser hastalığının tedavi şansının ancak erken tanındığı zaman mümkün olacağını kişilerin bilmesi gerektiğini söyleyen Çağlar, kanser hastalığının oluşumunda birçok faktörün rol oynadığı, bu nedenden dolayı da kanser hastalığı ile olan mücadelede başarılı olabilmek için sistematik bir yol izlenmesi gerektiğini kaydetti.

“MÜCADELENİN ÇAĞDAŞ, SİSTEMATİK VE KALİTELİ OLMASI GEREKİR”

Çağdaş ve sistematik olmayan tercihlerin hastanın yaşam şansını azalttığını dile getiren Çağlar, başarı oranını iyi yönde etkileyen bu mücadelenin çağdaş, sistematik ve kaliteli olması gerektiğini belirtti.

“ULUSAL KANSER KONTROL PROGRAMI”

Çağlar, kanserle mücadelenin, “Ulusal Kanser Kontrol Programı” kapsamında, dört ana temelde şekillenmesi gerektiğini kaydetti.

Programın dört ana temelinden biri olan “Kanser Kayıt Sistemi’nin” tüm sağlık sektörünün kalitesi için vazgeçilmez olduğunu dile getiren Çağlar, kayıt sitemi ile elde edilen istatistikî verilerin hassas, güvenilir ve işlenebilir düzeyde olması gerektiğini kaydetti.

“FARKINDALIK EĞİTİMLERİ”

“Farkındalık Eğitimleri’nin” ise programda ikinci sırayı aldığına dikkat çeken Çağlar, hastalıktan korunma, hastalık konusunda erken tanı bilincinin kazandırılması ve hastalığın tanınmasına yönelik eğitim çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

“ERKEN TANI VE TARAMA HİZMETLERİ”

“Erken Tanı ve Tarama Hizmetleri"nin de üçüncü sırada olduğunu dile getiren Çağlar, hastalığın erken tanınmasını sağlamak ve tedavi edilebilirlik şansını artırmak için yapılan işlemlerle, sağlık sektörünün büyük bir yükü olan kanser tedavi harcamalarının da ciddi bir oranda azaltılabileceğini belirtti.

“MÜLTİDİSİPLİNER TEDAVİ HİZMETLERİ”

“Mültidisipliner Tedavi Hizmetleri’nin” dördüncü sırada yer aldığını söyleyen Çağlar, çok yönlü ve çağa uygun tedavi hizmetlerinin uygulanmasında farklı uzmanlık alanlarının bir ekip ruhuyla çalışılarak sunulmasının, kanser tedavisi konusunda çağdaş, kaliteli ve bilimsel bir tedavi olanağının sunulabilmesi için kurumsal yapı altında çalışılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Çağlar sözlerini şöyle tamamladı:

“Kanser hastalığı ile mücadelede dört temel basamağı içeren tüm unsurların bir bütün olarak eksiksiz çalışması ile başarılı mücadele yapılandırılmış olacaktır. Bu yapılanmanın başarısı kanser hastalığından kurtulma oranlarının artışı ve çağdaş düzeyi yakalaması ile hissedilir. Bu bir hayat kazanmadır. Başarılı mücadelede, çağa uygun tedavi şekilleri ve birden fazla disiplinin tedavi süresince eksiksizce bir takım oyunu sergilemeleri ülkelerdeki sağlık sektörünü başarıya götürecektir”.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.