1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KANSER HÜCRELERİNİ GÖSTEREN GÖZLÜK CERRAHLARIN HİZMETİNDE
KANSER HÜCRELERİNİ GÖSTEREN GÖZLÜK CERRAHLARIN HİZMETİNDE

KANSER HÜCRELERİNİ GÖSTEREN GÖZLÜK CERRAHLARIN HİZMETİNDE

Amerikalı bilim adamlarının geliştirdiği ve ameliyatlarda kanser hücrelerini sağlıklı hücrelerden ayırt etme imkanı veren gözlüğün ilk denemesi yapıldı.

A+A-

KANSER HÜCRELERİNİN MAVİ RENKTE GÖRÜLMESİNİ SAĞLAYARAK SAĞLIKLI HÜCRELERDEN AYIRT EDİLMESİ İMKANI VEREN GÖZLÜK İLK KEZ DENENDİ

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ GÖZLÜĞÜN AMELİYATIN ARDINDAN EK CERRAHİ MÜDAHALEYE DUYULAN İHTİYACI ORTADAN KALDIRMASI ÜMİT EDİLİYOR

Amerikalı bilim adamlarının geliştirdiği ve ameliyatlarda kanser hücrelerini sağlıklı hücrelerden ayırt etme imkanı veren gözlüğün ilk denemesi yapıldı.

ABD'nin St. Louis ilçesindeki Washington Üniversitesi Tıp Okulu'nda geliştirilen gözlük ilk kez dün Barnes-Yahudi Hastanesi'ne bağlı Alvin J. Siteman Kanser Merkezi ve Washignton Üniversitesi Tıp Okulu'nda denendi.

Washington Üniversitesi'nin internet sitesinde yer alan haberde, gözlüğün cerrahlara son derece gelişmiş büyütücü mercekler altında bile görülmesi çok zor olan kanser hücrelerini rahatça görerek tamamen temizleme imkanı verdiği belirtildi. Haberde çok yeni olması nedeniyle henüz adı bile konmamış bir teknolojiyle geliştirilen gözlüğün, kanser ameliyatlarının ardından gerekebilecek ek cerrahi müdahaleye duyulan ihtiyacı da ortadan kaldırmasının ümit edildiği bildirildi.

Gözlüğün denendiği ameliyatı yapan Washington Üniversitesi cerrahlarından Dr. Julie Margenthaler, teknolojinin henüz başlangıç aşamasında olmasına ve daha fazla geliştirme ve denemeye ihtiyaç duyulmasına karşın hastalar açısından taşıdığı potansiyel yararların kendilerini yüreklendirdiğini söyledi. Margenthaler, "Bu gözlüklerin ek cerrahi müdahale ihtiyacını ve bununla bağlantılı acı, huzursuzluk ve endişeyi gidermesinin ne anlama geldiğini bir düşünün" diye konuştu.
Halen geçerli olan standart uygulamaya göre cerrahlar, ameliyat sırasında kanserli tümörü ve etrafındaki dokuyu, kanser hücreleri bulunsun veya bulunmasın, temizliyor. Laboratuvara gönderilen bu doku üzerinde mikroskopla yapılan tetkiklerde kanser hücrelerine rastlanması durumunda ek bir cerrahi müdahaleyle bölgedeki dokunun yeniden temizlenmesi ve bu dokunun bir kez daha kanser taramasından geçirilmesi gerekiyor.

Üniversitenin internet sitesinde yayımlanan haberde gözlüğün bu ay içinde bir hastadaki, cilt kanseri tümörünün temizlenmesi ameliyatı sırasında bir kez daha deneneceği bildirildi.

Kanser hücrelerini sağlıklı hücrelerden ayırt etme imkanı veren gözlük, Washington Üniversitesi Radyoloji ve Biomedikal Mühendislik Profesörü Samuel Achilefu başkanlığındaki bilim ekibince geliştirildi.

Gözlük, özel olarak tasarlanmış video teknolojisi, başa tutturulmuş ekran ve kanser hücrelerine yapışarak gözlükle bakıldığı zaman mavi renk alarak parlamasına imkan sağlayan özel olarak geliştirilmiş bir maddenin birleşiminde oluşuyor.

Gözlüğü geliştiren ekibin Journal of Biomedical Optics adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmasında, gözlüğün çapı bir milimetreye varan küçüklükteki tümörleri bile saptama imkanı verdiği ifade edildi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.