1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KANSER OLDUĞUMU ANLAMAMIŞTIM”
“KANSER OLDUĞUMU ANLAMAMIŞTIM”

“KANSER OLDUĞUMU ANLAMAMIŞTIM”

“KANSER OLDUĞUMU ANLAMAMIŞTIM”

A+A-

Kanserle mücadeleyi kazanan Alıbaba, sürecin çok hızlı ilerlediğini, doktorların tahlil istemeleri üzerine “ben kanser mi oldum” diye sorduğunu ifade etti…

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Gönüllü Üyesi Sevgi Alıbaba, 2001 yılının üçüncü haftasında koltuk altında hissettiği kitle üzerine doktora gittiğini belirtti. 

“Doktorlar sürekli tahliller istiyordu. Onları neden istediklerini sorduğumda, bana göğsümün alınacağını, bunun da iyi bir şey olmadığını söyledi. Kanser olduğumu anlamamıştım” şeklinde konuşan Ali baba, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

ÖZGE KİZİR

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Gönüllü Üyesi Sevgi Alıbaba, KKTC’de, yaklaşık 8 kanser hastası bulunduğunu ve bunun çoğunluluğunun meme kanseri olduğunu ifade etti. “Erken tanı yaptırsaydım bu kadar zorlu bir yoldan geçmeyecektim” ifadesini kullanan Alıbaba, vatandaşları, rahatsızlık yaşadıklarında mutlaka doktora gitmeleri konusunda uyardı. Alıbaba ayrıca dünyada tek kanıtlanmış kanser sebebinin sigara olduğunu, vatandaşların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini kaydetti. 
Yaklaşık 14 yıldır kanserle yaşamayı öğrenen Alıbaba, teşhisten kabullenmeye uzanan süreci açıkladı. Alıbaba, 2001 yılının üçüncü haftasında koltuk altındaki kitleyle beraber, dirsekten koltuk altına uzanan kötü bir sızıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Kendisine meme kanseri teşhisi konulduğunu ifade eden Alıbaba, “Sızıyı yaşamamla beraber 13 senedir gitmediğim jinekologuma gittim. Çünkü üçüncü kızımı da doğurmuştum, herhangi bir ihtiyacım olduğunu düşünmediğim için 13 yıl boyunca hiç gitmemiştim. Doktorum, daha el ile muayenede bunun iyi bir şey olmadığını, hemen ultrasonla bakmaları gerektiğini söyledi” dedi. Ultrasondan hemen sonra iğneli biyopsi yaptıklarını belirten Alıbaba, memedeki lokal kitlelerin alındığını ve bir hafta sonra da kemiklere bakılmak üzere ile tetkik için Ankara’ya gönderildiğini ifade etti.

 “Kanser olduğumu anlamamıştım
Sürecin çok hızlı ilerlediğini ve ne olduğunun farkına varamadığını belirten Alıbaba, “Doktorlar sürekli tahliller istiyordu. Doktoruma, onları neden istediklerini sorduğumda bana göğsümün alınacağını, bunun da iyi bir şey olmadığını söyledi. ‘Ben kanser mi oldum’ dediğimde, ‘üzgünüm ama öyle… Anladığınızı zannetmiştim’ dedi. Kanser olduğumu anlamamıştım aslında” şeklinde konuştu. Ameliyata gittiğinde bir an önce gidip bu kitleyi almalarını istediğini ifade eden Alıbaba, bir an önce kurtulmak istediğini ve bunun için acele ettiğini vurguladı.

“Aynaya bakabilmek çok zordu
Ankara’daki ameliyatın ardından zor zamanlar geçirdiğini belirten Alıbaba sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Doktorlar, heyet olarak beni ziyarete gelmişlerdi. ‘Sargıları beraber mi açalım, siz mi açmak istersiniz’ dediler. Ben de, ‘ben açmak istiyorum’ dedim. Duygularımı onlara belli etmek istemedim… Sargıları açabilmek ve aynaya bakabilmek benim için çok zordu. O günden itibaren kendi kendime yetebilmeyi öğrendim. Sargı gününden sonra hep kendime güçlü olmam gerektiğini telkin ederek, yoluma devam ettim.

“Kendinize konduramıyorsunuz”
Filmi geriye sardığımda çok yorucu bir dönemde kanserle karşılaştığımı görebiliyorum… Kendinize bir şey konduramıyorsunuz. Söylediğim gibi, çok yorucu bir dönemdeydik, işim vardı, çocuklarım üniversiteye başlamıştı, durmak olmayan bir yoldaydım. Her şey üst üste geldi ve bir şekilde üstesinden geldik. O günden beri de mücadele ediyorum. Yendim, kurtuldum.” 
Unutkanlıkların, sızıların ve halsizliklerin geçtiğini ifade eden Alıbaba, şu anda Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nde, her görevde aktif rol almaya çalıştığını belirtti. 

“Erken tanı çok önemlidir”
Hayat hikâyesini anlatmasının nedeninin erken tanıya dikkat çekmek olduğunu belirten Alıbaba, “Erken tanı yaptırsaydım bu kadar zorlu bir yoldan geçmeyecektim. Erken tanı çok önemlidir. Kanser vardır ama erken tanıyla bu hastalığı kolayca atlatabilirsiniz. Hanımlar ve beyler, yıllık kontrollerini yaptırsınlar. Her kadın, özellikle de ailesinde risk varsa, en küçük bir değişiklikte kontrole gitsin” ifadesini kullandı.

“Bu benim yaptığım en büyük yanlış
Alıbaba sözlerini şöyle tamamladı: “İnsan kanser gelmeden, ‘bu bana da gelebilir’ diye düşünmüyor. İşteyim, yoğunuz, yorgunum, şöyleyim, böyleyim bahanesiyle yaşıyoruz. Düşünün 13 yıl boyunca bir kadın neden çocuk doğurduktan sonra doktoruna gitmesin ki… Bu benim yaptığım en büyük yanlıştı. Derneğimizle de erken tanıyı ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Erken tanıyla gelen hastalarımızın çokluğu, daha iyi bir konumda olduğumuzu gösteriyor. Bu hastalıktan korunmak için yediklerimize dikkat edelim, iyi beslenelim ve iyi dinlenelim. Doktor gitmekten kaçmayalım.” 
HaberalKıbrıslı
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.