1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KANSERE KAFA TUTAN YATIRIM
KANSERE KAFA TUTAN YATIRIM

KANSERE KAFA TUTAN YATIRIM

Kansere kafa tutan yatırım

A+A-

Türkiye'nin % 93'ünü ithal ettiği kanser ilacını üretmek için yatırım yapan Onko-Koçsel başarıya ulaştı. 75 kişilik Ar-Ge ordusu kurup, 100 milyon euroluk yatırım yapan şirketin üretimi ilaçları % 60 ucuzlatacak

Türk ilaç sektöründe 27 yıldır faaliyet gösteren Onko-Koçsel kanser ilacı üretecek yatırımını tamamladı. Firma, devlerin cesaret edemediği ve teknolojisine ulaşamadığı kanser ilacını üretmek için 100 milyon euroluk iki fabrika inşa etti. Deneme üretimine mayısta başlayacak olan ilk fabrika, yıl sonunda ürünlerini piyasaya sunacak. Yeni yatırım, her kanser türü için üretim yapacak. Türkiye'nin bu alandaki tüm gereksinimini tek başına karşılayacak kapasitede olacak.

FİYAT YÜZDE 60 UCUZLAR
İlk aşamada 51 ilaç üretilecek. Bu sayının 2016'da 184'e çıkması hedefleniyor. Onko-Koçsel Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Koç, fabrikanın üretime başlamasıyla jenerik kanser ilaçlarının yüzde 60 ucuzlayacağını söyledi. Türkiye'nin onkoloji alanında yaptığı ilaç ithalatının yüzde 93 olduğunu belirten Koç, "Hedefimiz bu oranı yüzde 50'ye indirmek" dedi. Üretimin yüzde 20'sini ihraç edeceklerini söyleyen Koç, bu nedenle fabrikanın yapımında Amerikan ve Avrupa ilaç otoritelerinin danışmanlarıyla çalıştıklarını vurguladı. Şirketin ikinci kuşak yöneticisi olan Koç, "27 yıllık şirketiz. Kanser ilaçlarının ithalatı ve satışında pazar lideri konumundayız. Türkiye bugüne kadar kanser ilaçlarını üretemiyordu. Ama bu yatırımla artık kanser alanındaki tüm ürünleri üretilebilecek seviyeye ulaştık" diye konuştu. Yatırımın iki ayrı tesisten oluştuğunu söyleyen Koç, "Birinde sadece kanser diğerinde de reçeteli ilaçlar üretilecek" diye konuştu.

"75 kişilik Ar-Ge ordusu kurduk"
Tuğba Koç, tamamı lisans ve lisansüstü eğitime sahip, eczacı, kimyager ve mühendisten oluşan 75 kişilik Ar-Ge ekibi kurduklarını anlattı. Burasının daha sonra bağımsız Ar-Ge merkezi haline geleceğini belirten Koç, isteyen şirketlere de hizmet verileceğini söyledi. Yönetim kurulu başkanı İrfan Koç'un hayalinin bir onkoloji hastanesi kurmak olduğunu da belirten Koç, "Bu hedef için henüz erken. Belki önümüzdeki dönemde olabilir. Hatta hastane kurulması için önemli teklifler de aldık. Ama şu an Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptığımız yatırım devam ettiği için hastane projesi şimdilik uzak bir hedef" diye konuştu.

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.